"O, istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah'ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız. Şüphesiz insan çok zalimdir, çok nankördür."(İbrahim Suresi,34)
Sonsuz kere şükürler olsun tarifi olmayan onca nimeti Veren'e...
Yazın tadına doyamadan yediğimiz nimetleri, kışın da aynı lezzette yiyebilmek için, günlerce süren kış hazırlıkları yapangillerdeniz biz de çok şükür :)
Günlerdir süren hummalı kış hazırlıkları, siparişler, ekstra işler vs. derken bloga yayın koyamama rekorunu da kırmış bulunuyorum :)
Aslında bugün ki yayın yaklaşık 4 gündür hazırlanıyor.
Evet yanlış duymadınız, 4 gündür her bulduğum arada derede bu gördüğünüz yayını hazırlamaya çalışıyorum ama hamd olsun ki bugün artık sonuna gelmiş bulunuyorum :)
Ve işin kötü tarafı, sizlerle paylaşılmayı bekleyen şeyler öyle çook birikti ki..
Ne yazık ki aralarında çoktan vakti geçenler bile oldu. Yani kış hazırlıklarından çoktan pazar tezgahlarından kalkan, zamanı geçen sebzelerin kışa hazırlanışı... :(
Artık yine de bir şekilde sizlerle onları da paylaşmak istiyorum, Allah nasip ederse seneye için hazır olmuş olur ;)
Bugün bir rekoru daha kırmış oldum, en detaylı ve bol fotoğraflı tarif oldu kendisi.
O nedenle de başlıkta "çok detaylı" betimlemesini kullandım.
Çünkü her zaman ki gibi, anlaşılmayan en ufak ayrıntısı kalmamasıydı gayem, İnşaAllah amacıma ulaşır...
Malzemelere gelecek olursam eğer;
Domates ve biber miktarı, tamamen size kalmış aslında.
Biz 15 kilo domates ve 1.5 kilo biber ile yaptık.
Ayrıca, toplamda 1.5 su bardağına yakın sıvıyağ ve tuz da kullandık.
Domateslerin miktarı çok olduğu için, kabuklarının daha kolay soyulabilmesi açısından, bir kaç dakika kaynar suda beklettikten sonra soyuyoruz...
1-) Bunun için ilk önce, domateslerin altından bıçakla fotoğrafta gördüğünüz gibi artı şeklinde hafif çizik atıyoruz. Çizikler çok derin olmasın, sadece kabuğu yaracak kadar olursa yeterlidir.
2-) Geniş bir tencerede kaynayan suya, domateslerin kesik kısımları alta gelecek şekilde 2-3 dakika kadar bekletiyoruz. Daha fazla bekletirseniz, domatesler pişmeye başlar. Kabukları ayrılabilecek kıvama gelmesi yeterlidir.
3-) Bir kevgir yardımıyla domatesleri leğene alıp, ilk baştaki çok aşırı sıcaklığı gidince soymaya başlıyoruz.
4-) Yemeklik şekilde küp küp doğruyoruz.
5-) Biberlerimizi ister ufak ufak doğrayabilirsiniz isterseniz robottan geçirebilirsiniz. Daha sonra sıvıyağı koyduğumuz geniş bir tencerede biberlerimizi kavuruyoruz.
6-) Kavrulan biberlerimize domatesleri ilave ediyoruz, tuzunu atıyoruz ve ne çok menemenlik pişmiş olacak ne de çok diri kalacak şekilde pişiriyoruz. Yani yarı pişmiş kıvamda olmalı...
Şimdi işin en önemli aşamasına geldik... Bu aşamada şişeleri ve kapaklarını soğutmamak için çabuk hareket etmek gerekiyor ve bu yüzden özellikle şişeleri teker teker kaynatmak gerekiyor.
7-) Geniş bir tencerede menemenleri koyacağımız şişeleri teker teker kaynatıyoruz ve her yerinin eşit ısınması için arada çeviriyoruz. Bu işlem toplam 2-3 dakika kadar sürüyor. Bu arada tencerenin dibinde fark ettiyseniz kavanozun kapakları var. Onları da mutlaka kaynatıyoruz.
8-) Kaynatma işlemi bitince, şişelerimizin içine dolan suyu boşaltıyoruz.
9-) Şişe çok sıcak olacağı için, biz kolay olsun diye, bir leğenin içine koyup öyle doldurduk.
10-) Şişelerimizi mümkün olduğunca ne taşacak kadar ne de çok boşluk kalmayacak kadar menemen ile dolduruyoruz.
***Eğer şişeleri ters çevirdiğimizde çok boşluk kalırsa, sıcak olduğundan dolayı terleme yapacaktır ve bu da menemenin ekşimesine neden olabilir.
11-) Şişemizin özellikle ağız kısmını iyice temizliyoruz ki iyi bir şekilde kapanabilsin.
12-) Tencerede kaynayan kapağımızı da alıp, kenarlarında kalan suyunu bir bezle siliyoruz.
13-) Çok iyi ve sağlam şekilde sıkıca kapatıyoruz.
14-) Bez serdiğimiz zemine, menemenleri ters çeviriyoruz ve üzerini evinizde sofra bezi, battaniye vs. ne varsa iyice kapatıp sarıyoruz. Bu şekilde en az 24 saat kadar bekletiyoruz, bir nevi dayanıklılığını artırmak için mayalama işlemi yapıyoruz.
*** Eğer şişelerde ağzı iyi kapanmamış olan varsa, mutlaka taşma yapacaktır. Ama eğer hiç bir taşma olmadıysa, menemenleriniz çok sağlam şekilde kışa hazır demektir Biiznillah :)
Evet efendiim...
Eğer diyorsanız ki, "Gizem, bu iş bizi çok uğraştırır, daha kolay bir yöntemi yok mudur?" diye.
Cevabım: "Var elbette ki" ;)
Yine domatesleri ve biberleri menemenlik şekilde doğrayıp, buzdolabı poşetlerine pay edip, derin dondurucuda gayet ilk gün ki hali gibi muhafaza edebilirsiniz.
Menemen ya da diğer yemeklerinizde hem lezzetinden bir şey kaybetmeden hemde hazır doğranmış şekilde kullanabilirsiniz.
Bu da epey kolaylık sağlayacaktır eminim ki...
Bu günlük bendenizden bu kadar.
Her zaman ki gibi, anlaşılmayan yerler ve sorularınızı büyük bir zevkle yanıtlamaya hazırım.
Sürç-i lisan etti isem affınıza sığınırım.
Selam ve dua ile efendim...
Merhabalar,
YanıtlaSilEllerine emeğine sağlık canım. Güzel ve lezzetli yemeklerde kullanman dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
bizde de başlıyor bu hafta hazırlıklar inşallah. Ellerine sağlık canım. sevgiler
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM BENDEDE HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR TARHANA OVUYORUM:)))
YanıtlaSilTatlı GİSİ'mm yine harikasın ellerine sağlık olsun canımmm afiyetle tüketin yaptıklarını kışın miss gibi hazırcacık eline gelecekler,sevgilerimle vişnapın kocaman sarılıp öper canısı...
YanıtlaSilTitiz kardeşim benim..
YanıtlaSilher yerden hijyen özen ve sevgi akıyor afiyetle tüketülsin inşaAllah..
ben en son şeklini yapamlıyım :)
Napim sen yoksun ki :(
Sağlıcakla yemek nasip olsun. Kavanozlara doldurma şeklini sevdim Benim ellerim yanıyor hep. Bu yıl dha yapmadım ama yaparken bu tekniği deneyeceğim.
YanıtlaSilBir bez yardimiyla da doldurabilirsiniz Yelda hanim.
Silbir insan bu kadar mı hamarat olur be gülüm.
YanıtlaSilkırk milyonn kez,maşallahhh sana.
Allah ağız tadı ile yedirsin.
sıkıca sarıldım ki..;)
Masallah,ne güzel anlatmışsınız.ellerinize sağlık..Yapmayanında bu görüntülerden sonra yapası gelir.Afiyetle yiyin.sevgiler.
YanıtlaSilNe güzel döktürmüşsün şekerrr,Şehvalimle bayıldık burda,kendimce yaptım ben de bir şeyler ama bakalım uzun süre dayanabilecek mi?
YanıtlaSilafiyet şifa olsun,ağız tadıyla tüketmeyi nasip etsin rabbim inş.
hayırlı cumalar diliyorum,kocaman öptük seni,
şeri...
Harika bir anatım olmuş canım resimlerde de desteklemişsin
YanıtlaSileline sağlık sen gayeyi atmışsın sıra bizde bayağı uğraş istiyor bunlar kışın eline geleçek afiyetle yemek nasip olsun canım emeğine sağlık
o kadar ayrıntılı ve güzel vermişsin ki ben de vermeyi düşünüyordum bu tarifi
YanıtlaSilşimdi seninkini görünce üşendim gizemciğim
emeğine sağlık
afiyetle yeyin ağız tadıyla inşallah
mutlu pazarlar...
Esselamu aleykum canım kardeşim benim,
YanıtlaSilne emek var bu yazıda!çok da güzel olmuş,ellerin dert görmesin,sağlık ve huzurla yeyin inşeAllah,sevgilerimle...
Çalıştığım için bu şişeleme islemini ben cok yapamayaxagim gibi ama bu pisirilmis halinide ben seviyorum acikcasi.derin dondurucuya direkt attigimiz domateslerde bir lezzet kaybi oluyirmu digerine gore:)
YanıtlaSilYaklaşık bir senelik geciken cevabimdan ötürü çok özür diliyorum.
SilYorumunuz gözümden kaçmış :((
Derin dondurucuya Çiğden koydugumuz domates ve biberden ben cok memnunum.
Hic bir tat değişmesi olmuyor.
Ve çok da pratik oluyor. Ben genelde yemeklere koymak için kullanıyorum ;)
Süpersiniz. Kimse ben bilmiyordum ogrenemedim diyemez. Allah razı olsun.
YanıtlaSilMerhaba bende konserve menemen yaptım ama suyu taşıyo ve hava alıyor sesini duyuyorum şimdi ne yapmam lazım aceba lütfen hemen cevap verirmisiniz
YanıtlaSilMerhaba bende konserve menemen yaptım ama suyu taşıyo ve hava alıyor sesini duyuyorum şimdi ne yapmam lazım aceba lütfen hemen cevap verirmisiniz
YanıtlaSilDetsylı anlatım ve görseller için teşekkür ederiz. Soğan eklenebilir mi ? Bir de hiç yağ koymadan yapılırsa bozulur mu acaba ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler... Sevgiler
YanıtlaSil