31 Ekim 2012 Çarşamba

Pilavuna (Kıbrıs Çöreği)



Herkese kucak dolusu selamlar… 

Hani öyle yerler vardır ki hayatınızda, hep izler bırakır. Aklınıza düşer sık sık, özlem duyarsınız. Kıbrıs da benim için öyle bir yer işte. 
Huzur veren bir yanı vardır Kıbrıs’ın. Daha doğrusu, nasıl yaşamak isterseniz, size öyle bir imkân tanır. İyisi de çoktur kötüsü de. Ama ne olursa olsun, yeri bambaşkadır bende. 
5 senem geçti bu güzel yerde. Ee haliyle oradan temelli dönüş yaparken, oraya dair anılarıyla birlikte, bugün vereceğim tarif gibi güzel lezzetleri de geldi benimle birlikte. 
Fırsat buldukça, onları da paylaşmayı istiyorum sizlerle. 

Pilavuna, Kıbrıs’ta hemen hemen bütün marketlerde, küçük paketlerde streçlenmiş şekilde satılır. Missler gibi kokar, hele o nane kokusu yok mu? Off, beni benden alır, tüm iştahımı coşturur, elim o küçük paketlere gider gider gelir. :) 

Pilavunanın iki çeşidi yapılır. Biri; üzüm, kişniş ve gannavuri (kenevir) tohumu gibi özel lezzetler katılarak yapılan bir çörektir. Bir diğeri ise, bugün sizlerle tarifini paylaşacağımdır. Açık söylemek gerekirse, size tarifini verecek olduğum pilavuna benim favorilerimdendir. Size hellimli olanını vereceğim. Fakat aynı tarifi, dilimlenmiş zeytinle de yapıyorlar.

Malzemeler:

  •  1 su bardağı oda sıcaklığında süt
  •  2 su bardağı oda sıcaklığında su
  •  1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
  • 1 buçuk paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
  •  3 yemek kaşığı şeker
  • 1.5 yemek kaşığı nane
  •  1 kalıp hellim (Hellim tuzluysa 10-15 dakika suda bekletip öyle kullanın)
  •  Minik küpler halinde doğranmış 1 adet soğan (orijinal tarifte koyuyorlar fakat ben damak tadıma uymadığı için tercih etmiyorum)
  • Aldığı kadar un (Takriben 1 kg un alıyor)
Su, süt, şeker ve mayayı yoğurma kabımıza alıyoruz.Elimizle biraz karıştırdıktan sonra yağ, tuz, nane ve tavla zarı büyüklüğünde doğradığımız hellimi de ilave edip, unumuzu elemeye başlıyoruz. Ve homojen olacak şekilde güzelce yoğuruyoruz. 
Hamurumuzun yoğurma işlemi bitince, üzerine temiz bir poşet kapatıp, mayalanmaya bırakıyoruz. 
*** Eğer vaktiniz yoksa, fırının 50 dereceye ısıtıp 15-20 dakika fırında bekletip bu şekilde de mayalandırabilriisiniz.

PÜF NOKTASI: Hamurumuzun mayalandığını anlamak için, bilmeyenler için farklı bir yöntem göstermek istedim. Hamurumuzun yoğurma işlemi bitip, mayalanmaya bırakacağımız zaman, hamurdan minik bir parça koparıp, içi su dolu bardağa atıyoruz. Ve hamurun mayalanma işlemi bittiğinde, hamur parçası bardağın yüzeyine çıkacaktır.

Mayalanan hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizde yuvarlarak top şeklini veriyoruz.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serptikten sonra 185 dereceye ayarladığımız fırında, üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.


Afiyetler olsun efendim :)


19 yorum:

  1. Hayirli sabahlar tekrar merhaba Gizemcim..ne kadar guzel duygu ve bilgiler iceren bir yazi bu..tarifi de cok sevdim..peynir icermesi bugun denememi engelliyor olsada insallah bir gun denemek isterim..
    Kokusunu merak ettim..
    Ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  2. Bu blogun da bana huzur veren bir yanı var:)
    İçim açılıyor her gelişimde:)
    Gözüm kaldı kıbrıs çöreklerinde:)
    Emeğine sağlık canım:)
    Şifa olsun inşAllah..

    YanıtlaSil
  3. O uğur böceklerinden bende de var:)Bundan böyle gördükçe seni hatırlatacaklar:)

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım, nefis görünüyor.2 dakika seni bana davet edebilirmiyim.Öptüm...

    YanıtlaSil
  5. Canım benim çörekler ve fotoğraf nefis ellerine sağlık.Demek sende asker yolu gözleyeceksin Rabbim sağlıkla gidip-gelmeyi nasip etsin öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. "Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum, sulu göz olmak böyle bir şey, pırıl pırıl yüreklerle yazılan her bir kelam, ruhumu şendiriyor. Hepinizi O'nun rızası için ayrı ayrı çok sevdim ben"

    Sevgi'm;
    Allah razı olsun tatlısı güzel sözlerin için.
    Denemeni tavsiye ederim.
    Halis muhabbetlerimle.

    Zel'im;
    Bilmukabele canımın içi, hislerimiz karşılıklı çok şükür Mevlam'a.
    Öpüyorum.

    İlknur Hanımcım;
    Çok teşekkürler. Nazik ödülünüz ve nezaketiniz, güzel sözleriniz için. Ne kadar mutlu oldum anlatamam. Ama öyle yoğunum ki şu sıralar, inanın bana postları bile nasıl hazırlıyorum ahh bir bilseniz. En yakın zamanda gereken neyse yapacağım bu nazik jestiniz için.
    Sevgiyle öpüyorum.

    Derya ablacım;
    Çok teşekkür ediyorum.
    Amin ecmain ablacım.
    Öpüyorum bende seni tatlı yanaklarından.

    YanıtlaSil
  7. hımmmm..
    merhaba blogunu keyifle izlemeye aldım
    bana da beklerim beyenirsen de izlemeni rica ederim

    sevgiler

    burcinkuran-wonderlust.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, çok zarifsin.
      Sevgiler..

      Sil
  8. hamur mayalamadan olan tüm tariflere evettttt :)
    yoğurma işlemi çok gözümde büyür bnm ne hikmetse.. :)
    tarifi not alıyorum tşkler paylaşım için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de tam tersine,mayalı hamurlara karşı ayrı bir zaafım var (aman MaşaAllah diyim hemen).
      Hem yapmasını hem yemesini daha bir severim. Pufidik pufidik yap ye, gelsin kilolar selülitler :)) (Güldüğüme bakma, ağlanacak haldeyim şu sıralar).
      İnan bana, gözünde büyütürsen, yapamıyorsun. Bende hep böyledir en azından. Birinde olmaz, ikisinde olmaz ama evvelAllah mutlaka birinde tutar İnşaAllah.
      Sevgiyle...

      Sil
  9. Ama ben senin bu fotoğraflarına, tariflerine, tarif ederken ayrıntılı fotoğraflamana bayılıyorum !!! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafurullah Damla Hanım, sadece eskiden beri bu ve benzeri şeylere olan merakımdan ötürü acizane bişeyler yapmaya çalışıyorum kendimce.
      Ne mutlu bana sitede keyifli vakit geçirmenize vesile olabiliyorsam.
      Çok teşekkür ediyorum güzel sözleriniz için.
      Sevgi ve muhabbetlerimle.

      Sil
  10. Kesinlikle yapacağım !
    Ellerine sağlık !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tarifi yaptığında, kesinlikle sonucu bekleyeceğim :)
      Afiyet bal şeker olsun şimdiden Şepşeker'cim :)

      Sil
  11. Cörekler cok güzel, ellerinize saglik. Berlin`den sevgiler.
    Nesrin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  12. boyle marifetli insanlara bayiliyorum :) corekler cok leziz gorunuyor ama bir onceki postundaki ispanakli patatesli cipslerde kaldi aklim bi ara vakit bulursam denicem:) blogunu keyifle takibe aliyorum bende beklerim bloguma sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estarufullah sevgili Esra.
      Ispanaklı patates cipsini denemeni tavsiye ederim.
      Nazik ziyaretin için ayrıca teşekkür ediyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Merhabalar tarifinizin nefis oldugna eminim ama kisa bir bilgi vermek istedim bu pilavuna degil pilavunanin orjinalinde sogan yoktur hellimli veya zeytinli yapiyorsaniz onlara sogan koyabilirsiniz afiyet olsun

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya