Herkese kucak dolusu selamlar…
Hani öyle yerler vardır ki
hayatınızda, hep izler bırakır. Aklınıza düşer sık sık, özlem duyarsınız. Kıbrıs da benim için öyle bir yer işte.
Huzur veren bir yanı vardır Kıbrıs’ın.
Daha doğrusu, nasıl yaşamak isterseniz, size öyle bir imkân tanır. İyisi de
çoktur kötüsü de. Ama ne olursa olsun, yeri bambaşkadır bende.
5 senem geçti bu
güzel yerde. Ee haliyle oradan temelli dönüş yaparken, oraya dair anılarıyla
birlikte, bugün vereceğim tarif gibi güzel lezzetleri de geldi benimle birlikte.
Fırsat buldukça, onları da paylaşmayı istiyorum sizlerle.
Pilavuna, Kıbrıs’ta
hemen hemen bütün marketlerde, küçük paketlerde streçlenmiş şekilde satılır.
Missler gibi kokar, hele o nane kokusu yok mu? Off, beni benden alır, tüm
iştahımı coşturur, elim o küçük paketlere gider gider gelir. :)
Pilavunanın iki çeşidi
yapılır. Biri; üzüm, kişniş ve gannavuri (kenevir) tohumu gibi özel lezzetler
katılarak yapılan bir çörektir. Bir diğeri ise, bugün sizlerle tarifini
paylaşacağımdır. Açık söylemek gerekirse, size tarifini verecek olduğum
pilavuna benim favorilerimdendir. Size hellimli olanını vereceğim. Fakat aynı
tarifi, dilimlenmiş zeytinle de yapıyorlar.
Malzemeler:
- 1 su bardağı oda sıcaklığında süt
- 2 su bardağı oda sıcaklığında su
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
- 1 buçuk paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1.5 yemek kaşığı nane
- 1 kalıp hellim (Hellim tuzluysa 10-15 dakika suda bekletip öyle kullanın)
- Minik küpler halinde doğranmış 1 adet soğan (orijinal tarifte koyuyorlar fakat ben damak tadıma uymadığı için tercih etmiyorum)
- Aldığı kadar un (Takriben 1 kg un alıyor)
Hamurumuzun yoğurma işlemi bitince, üzerine temiz bir poşet kapatıp, mayalanmaya bırakıyoruz.
*** Eğer vaktiniz yoksa, fırının 50 dereceye ısıtıp 15-20 dakika fırında bekletip bu şekilde de mayalandırabilriisiniz.
PÜF NOKTASI: Hamurumuzun mayalandığını anlamak için, bilmeyenler için farklı bir yöntem göstermek istedim. Hamurumuzun yoğurma işlemi bitip, mayalanmaya bırakacağımız zaman, hamurdan minik bir parça koparıp, içi su dolu bardağa atıyoruz. Ve hamurun mayalanma işlemi bittiğinde, hamur parçası bardağın yüzeyine çıkacaktır.
Mayalanan hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizde yuvarlarak top şeklini veriyoruz.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serptikten sonra 185 dereceye ayarladığımız fırında, üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyetler olsun efendim :)
Hayirli sabahlar tekrar merhaba Gizemcim..ne kadar guzel duygu ve bilgiler iceren bir yazi bu..tarifi de cok sevdim..peynir icermesi bugun denememi engelliyor olsada insallah bir gun denemek isterim..
YanıtlaSilKokusunu merak ettim..
Ellerine saglik..
Bu blogun da bana huzur veren bir yanı var:)
YanıtlaSilİçim açılıyor her gelişimde:)
Gözüm kaldı kıbrıs çöreklerinde:)
Emeğine sağlık canım:)
Şifa olsun inşAllah..
O uğur böceklerinden bende de var:)Bundan böyle gördükçe seni hatırlatacaklar:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım, nefis görünüyor.2 dakika seni bana davet edebilirmiyim.Öptüm...
YanıtlaSilCanım benim çörekler ve fotoğraf nefis ellerine sağlık.Demek sende asker yolu gözleyeceksin Rabbim sağlıkla gidip-gelmeyi nasip etsin öpüyorum...
YanıtlaSil"Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum, sulu göz olmak böyle bir şey, pırıl pırıl yüreklerle yazılan her bir kelam, ruhumu şendiriyor. Hepinizi O'nun rızası için ayrı ayrı çok sevdim ben"
YanıtlaSilSevgi'm;
Allah razı olsun tatlısı güzel sözlerin için.
Denemeni tavsiye ederim.
Halis muhabbetlerimle.
Zel'im;
Bilmukabele canımın içi, hislerimiz karşılıklı çok şükür Mevlam'a.
Öpüyorum.
İlknur Hanımcım;
Çok teşekkürler. Nazik ödülünüz ve nezaketiniz, güzel sözleriniz için. Ne kadar mutlu oldum anlatamam. Ama öyle yoğunum ki şu sıralar, inanın bana postları bile nasıl hazırlıyorum ahh bir bilseniz. En yakın zamanda gereken neyse yapacağım bu nazik jestiniz için.
Sevgiyle öpüyorum.
Derya ablacım;
Çok teşekkür ediyorum.
Amin ecmain ablacım.
Öpüyorum bende seni tatlı yanaklarından.
hımmmm..
YanıtlaSilmerhaba blogunu keyifle izlemeye aldım
bana da beklerim beyenirsen de izlemeni rica ederim
sevgiler
burcinkuran-wonderlust.blogspot.com
Çok teşekkür ediyorum, çok zarifsin.
SilSevgiler..
hamur mayalamadan olan tüm tariflere evettttt :)
YanıtlaSilyoğurma işlemi çok gözümde büyür bnm ne hikmetse.. :)
tarifi not alıyorum tşkler paylaşım için
Benim de tam tersine,mayalı hamurlara karşı ayrı bir zaafım var (aman MaşaAllah diyim hemen).
SilHem yapmasını hem yemesini daha bir severim. Pufidik pufidik yap ye, gelsin kilolar selülitler :)) (Güldüğüme bakma, ağlanacak haldeyim şu sıralar).
İnan bana, gözünde büyütürsen, yapamıyorsun. Bende hep böyledir en azından. Birinde olmaz, ikisinde olmaz ama evvelAllah mutlaka birinde tutar İnşaAllah.
Sevgiyle...
Ama ben senin bu fotoğraflarına, tariflerine, tarif ederken ayrıntılı fotoğraflamana bayılıyorum !!! :)
YanıtlaSilEstafurullah Damla Hanım, sadece eskiden beri bu ve benzeri şeylere olan merakımdan ötürü acizane bişeyler yapmaya çalışıyorum kendimce.
SilNe mutlu bana sitede keyifli vakit geçirmenize vesile olabiliyorsam.
Çok teşekkür ediyorum güzel sözleriniz için.
Sevgi ve muhabbetlerimle.
Kesinlikle yapacağım !
YanıtlaSilEllerine sağlık !
Bende tarifi yaptığında, kesinlikle sonucu bekleyeceğim :)
SilAfiyet bal şeker olsun şimdiden Şepşeker'cim :)
Cörekler cok güzel, ellerinize saglik. Berlin`den sevgiler.
YanıtlaSilNesrin
Çok teşekkür ediyorum.
SilSevgiler.
boyle marifetli insanlara bayiliyorum :) corekler cok leziz gorunuyor ama bir onceki postundaki ispanakli patatesli cipslerde kaldi aklim bi ara vakit bulursam denicem:) blogunu keyifle takibe aliyorum bende beklerim bloguma sevgiler:)
YanıtlaSilEstarufullah sevgili Esra.
SilIspanaklı patates cipsini denemeni tavsiye ederim.
Nazik ziyaretin için ayrıca teşekkür ediyorum.
Sevgiler.
Merhabalar tarifinizin nefis oldugna eminim ama kisa bir bilgi vermek istedim bu pilavuna degil pilavunanin orjinalinde sogan yoktur hellimli veya zeytinli yapiyorsaniz onlara sogan koyabilirsiniz afiyet olsun
YanıtlaSil