28 Kasım 2012 Çarşamba

Tandır Böreği

Herkese güzel ve huzurlu bir gün diliyorum.
Dün ne ümitlerle farklı bir kurabiye tarifi denemek istedim. Beğenirsem sizlerle de paylaşmayı istiyordum.
Amman Allah’ım...
Evet, elbette hepimizin bir hüsranı olmuştur tariflerde istemesek de ama bu tarif gerçekten hayal kırıklığından öte bir şey oldu benim için. Ve tarifin kaynağı Türkiye’nin en popüler dergilerinden birindendi.

Vakit buldukça, evde arşivlenmiş dergileri ve yemek kitaplarımı karıştırmayı çok sever, uygulamam için yanına not düştüğüm onca tarif, unutkan ve de üşengeç Gizem’i bekler durur…
İşte uyguladığım, farklı diye umduğum tarif de oradandı.
Mutfak hayatım boyunca sayısız kere kurabiye ya da başka tarifler yaptım ama en hüsranlısı bu oldu galiba. Emeğine asla üzülmem çünkü emekten öte, boşa giden onca nimettir yüreğimi sızlatan…
Elbet bir yerde değerlendirme derdindeyim fakat beni üzen kısım, bu tarifler hiç mi denenmeden konuyor, aklım almıyor. Çünkü yemek kitaplarına oranla, dergilerden uyguladığım tariflerde hüsrana uğrama oranı daha bir yüksektir benim geçmişimde...
Ben mi beceriksizim yoksa hatalı tarifler mi bana denk geliyor, işin bu kısmı hala çözebilmiş değilim...


Önceden, tabir-i caiz ise, kabusumdu oklavayla hamur açmak. Fakat bu yaz bizim ailenin yıllık erişte yapma şenliklerinde şeytanın bacağını kırarak, Elhamdülillah artık rahatlıkla hamur açar hale geldim. Sonra oklavayla hamur açmayı öyle bir sevdim ki, yaptığım börekleri bile el açması yapar oldum çok şükür. Biraz yorucu olsa da, inanılmaz rahatlattığını, tüm enerjimi boşalttığımı hissediyorum :)
Tandır böreği de, oklava ile hamur açmayı sevenler için, hiç korkulmaması gereken bir lezzet. Kıyır kıyır tadı, tarif edilmez bir lezzeti var. Kalori deposu olduğu kısmını es geçiyorum tabiki ;))
Denemeyenler için, tavsiye olunur...
***Ayrıca, adım adım anlatımda çok fazla fotoğraf olduğu için, hamurun yoğurma fotoğraflarını koymadım. 

Malzemeler:

Hamur için:

  • 2 su bardağı su
  • 40 gr. yaş maya (1 paket)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • Yakşalık 5 buçuk- 6 su bardağı un

İçine sürmek için:

  • 250 gr. tereyağ
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı tahin

İç Harç:

  • 500 gr. kıyma
  • 2 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası ya da domates salçası
  • Sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pulbiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta
  • Susam

1-) İç harcımız için ilk önce teflon tavamızda ya da bir tencerede, kıymamızı 'yağsız' olarak kavuruyoruz. Yağsız kavurmamızın nedeni, hem daha lezzetli olması için hem de suyunu daha iyi salıp çekmesi için. Suyunu çekmesine yakın, ince kydığımız soğanı ve sıvıyağımızı koyuyoruz. Kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra salçamızı, baharatlarımızı ve tuzumuzu da atıp, biraz karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz.
2-) Mayamızı, su ve şeker ile birlikte, yoğuracağımız kabımzıda eritiyoruz. Daha sonra, elediğimiz unumuzu yavaş yavaş koyup, tuzumuzu atıyoruz. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz. Mayalanmasını beklemeden, 4 bezeye ayırıyoruz. Bir oklava ilk bezemizi açıyoruz.
3-) Tereyağımız bir tavada eritiyroruz. Ocaktan alıp, tahin ve sıvıyağımızı da koyup bir kaşık yardımızla homojen olacak şekilde karıştırıyoruz.
4-) Tahinli yağımızdan, açtığımız hamura bir fırça yardımıyla her tarafına sürüyoruz. (Tüm yağlı karışımı bitirmeyin çünkü açıp tepsiye dizeceğimiz hamurların arasına da süreceğiz)
5-) Tahinli yağımızı sürdüğümüz hamurumuzu bir bıçak yardımıyla 8 eşit parçaya bölüyoruz. Fakat önemli bir unsur var. Tamamen kesmiyoruz hamuru, ortasında pasta tabağı büyüklüğünde alan kalacak kadar kesiyoruz ki, katladığımızda düzgünce katlanabilmesi için.
6 ve 7-) Karşılık kenarlardan düzgünce kapatıyoruz.
8-) Tüm kenarları kapattıktan sonra, bir tabağa alıyoruz ve üzerine temiz bir poşet örtüp, buzdolabında 15-20 dakika bekletiyoruz. 
***4 beze için de aynı şeyleri yapıyoruz.
9-) Buzdolabına koyduğumuz hamurları çıkartıp teker teker merdane ile dikdörtgen olacak şekilde açıyoruz.
10-) Açtığımız ilk bezemizi tepsimize yerleştiriyoruz.Üzerine ayırdığımız tahinli yağımızdan fırça ile sürüyoruz.
11-) İkinci hamurumuzu aynı şekil açıp tepsimize yerleştiriyoruz. Ve üzerine iç harcımızın tamamını eşit miktarda yayıyoruz. 
12-) Üçüncü hamuzumuzu da aynı şekilde açıp, kıymalı harcımızın üzerine yerleştiriyoruz ve tahinli yağımızdan fırça yardımıyla sürüyoruz. Dördüncü hamurumuzu da açıp tepsimize yerleştirdikten sonra bir bıçak ile eşit şekilde kesiyoruz. Fırça yardımı ile her yerine yurmurta sürüp, susam serpiyoruz(tercihe bağlı). 185 dereceye ayarladığımız fırında, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Bugun sizlerle bir tarif daha paylaşacaktım lakin şöyle bir baktım ki, tandır böreği başlı başına 2 tarif boyutunda ve ağırlığında bir tarif olmuş. Daha fazla vaktinizi almamak adına, bugunlük bendenizden bu kadar efendim. 
Her türlü kusur ve eksiğim için, şimdiden affınıza sığınıyor, hepinize ayrı ayrı sevgi ve selamlarımı yolluyorum...

25 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık,müthiş bir börek olmuş..hemen deneyeceğim..sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Gizem. O hüsran bende de çok oldu. Ve dediğin gibi en ünlü dergi tariflerinden. Hatta bazen bilinen farklı bloggerlardan bile denediğimde hüsrana uğradım. Malzeme aynı yazılan tarife ve yapılışına birebir uyarak hüsrana uğramak o dergiye ve bloga olan güvenimi kaybettirdi. Hepimizin başına geliyor tabi ki ;) Bu arada börek tam kahvaltılık şu an olsa bayıla bayıla yerim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Nursen hanım;
    Çok teşekkür ederim.
    O zaman merakla bekliyorum sonucu.
    Sevgilerimle..

    Sevgili Hilal;
    O yüzden ölçülerinden emin olmayıp yayınlamadığım tariflerim mevcuttur arşivimde.
    Dediğim gibi emeğine hiç üzülmüyorum ama boşa giden onca nimet canımı yakıyor..
    İmkan olsa keşke, görüpte canı çeken herkese göndermeyi nasıl istiyorum ahh bir bilse canım...

    YanıtlaSil
  4. gizemim
    hayirli sabahlar yavrum .
    günün aydin bereketi olsun rahman zorlarini kolaystirsin
    benimd e hüsrana ugradigim cok tarifim olmustur yildirmasin seni
    deneme yanilma insani basariya götürür .
    börek nefis görünüyor kesme bölümünü bir kac kez okumak zorunda kaldim
    kafa basmiyor bu gün benim dua buyur
    ellerine yüregine diline saglik harikasin masAllah
    sarildim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakma ablacım, ancak bilgisayarımın başına oturabildim.
      Elhamdülillah Melek ablam, yıldırma olmuyor ama moral bozukluğu oluyor haliyle..
      Fotoğraflarda detaylıca anlatmaya çalıştım ablam ama yazarken bende biraz karışık mı oldu acaba dedim kendi kendime. Bir daha salih kafaya cümleleri gözden geçireyim.
      Bende sarıldım en içteninden ablacım :)

      Sil
  5. Canım kardeşim yakın olsak inan hemen kapını çalardım:)))Bu nefis börekten yemek için ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seve seve beklerdim kapımı çalmanı ablacım:)
      Çok teşekkür ederim canım, beğendiğine çok sevindim.
      Öpüyorum bende seni..

      Sil
  6. Gizemciğim bir çocuğumuzun ortak derdi herhalde bende bir dergiden hareli muhallebi yapmıştım.Vişne sulu onunkinde jöleydi herhalde verilenleri uyguladığım halde açık pembe bir muhallebi olmuştu.Hilalciğimin dediği gibi bazı ünlü bloglardanda denemiştim. Görüntü kabarık benimkinde ise neredeyse bir parmak kalınlığında revani oldu küçük tepsi kullanmama rağmen oluyor maalesef böreğin nefis ellerine sağlık.Ayrıca içli irmik tatlısını bende yiyenler hep tarifi aldı yapanlarda çok memnun ben hala yayınlayamadım sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Mine hanım. Bu yüzden yaptığım tarifler ya aileden arkadaşalrımdan yapanlardan aldıklarımdır, ya kendimin uydurduğu uydurellez diye tabir ettiklerimdir ya anneciğimin tarifleridir.
      Bu nedenle uzun süredir dergi falan almıyorum :(
      Çok mutlu oldum beğenmenize ve misafirlerinizin beğendiğine.
      Sevgi ve muhabbetlerimle..

      Sil
  7. ellerine sağlık çok güzel olduğu görüntüden belli

    YanıtlaSil
  8. anlatımda ,börekte çok güzel,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    siz çok beceriklisiniz değerli Gisi..lütfen kendiniz için "üşengeç" vs. gibi kelimeler kullanmayın. Eğer öyle olmasaydı bu resimler çekilemez, bu börek yapılamazdı.
    Ellerinize sağlık.
    Allah bizlere de yapmak nasip eylesin:)
    Kurabiye için üzüldüm, daha yeni kurabiye hüsranı yaşamış biri olarak, sizi çok iyi anlıyorum:)...Ama siz şanslısınız, benim başımda üç kurabiye canavarı bekliyordu. Gerisini siz düşünün...
    Hoşçakalın. Muhabbetle

    YanıtlaSil
  10. Hayirli gunler kuzucumm yine döktürmüşsün hamur acmayada basladi artik kuzumu tutana aşk olsun :)) fotograflarada bayildim maşallah Rabbim nazarlardan korusun öptüm seni bisürü

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Hande;
    Çok teşekkür ediyorum.
    Sevgilerimle...

    Sevgili Mehtap;
    Beğendiğinize sevindim, çok teşekkürler.
    Sevgiler...

    Sevgili Benbir;
    Estafurullah demek istiyorum öncelikle. İnanın utanıyorum yorumlarınız karşısında. Güzel bakan güzel görür derler ya hani, onu görüyorum sizde işte.
    Ayrıca ne güzel, keşke bizim evde de kurabiye canavarı bolluğu olsa da, ben yapıp ben yemek zorunda kalmasam :( Benden başka kimse pek yemediği için, kek de kurabiye de çok sık yapamıyorum ne yazık ki...
    Sevgi ve muhabbetlerimi yolluyorum.

    Zeynep'im, can kuzum,
    Estafurullah birtanem, sana da sevdiricem hamur açmayı İnşaAllah, yaşasın hamur açmak diyeceksin sonra gelip bana :))
    Öpüyorum bende seni kuzucumm.

    YanıtlaSil
  12. Ahh canım sorma mutlaka hepimizin başına gelmiştir, bu tür olaylar. Böreğine bayıldım çok güzel, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  13. evett lutfen usengeç deme çok maharetlisin masallah. elelrine saglik borekte guzel gorunuyor. Asama asama fotograflaman bile usengeç olmadiginin ispati :)

    YanıtlaSil
  14. Benim olmuştur böyle deneyim sonu hüsran olan tarifler,hatta soğurum bir süre yeni tarif denemekten filan..:((
    Senin yazdığın gibi emeğe değilde insan o yazık olan nimete acıyor..:((
    Canım böreğin nefiss ötesi görünüyor..
    Ellerine sağlık.
    Kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Bazen benim de başıma gelir böyle durumlar. Dediğin gibi emeğime üzülmem de ziyan olan malzemeler üzer beni. Böreğiniz çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık. sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Malesef öyle çok sayfada fotoğrafı başka tarifi başka yerden alıyorki. nasıl kıyıp yapıyorlar anlamam. Malesef dergilerde bunu değiştirmek adına aldıkları tarifi denemedne yazı veriyorlar. Tandır böreği yapımı açıklamalı fotoğrafları ile kıyır kıyır duruyor ve çok lezziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Sağlık olsun Gizemcim.Bende o anılardan koca bir romanlık var :)
    Böreğe bayıldım, zaten açım:)
    Baktım kaldım.
    Neyse ki komşum mangala çağırmış,sanırım bayaa şanslıyım:)
    Ayrıca güzel sözlerin,duyguların beni motive eden,sevindiren her bir kelimen için sonsuz teşekkürler..
    Seviyorum seni..
    İyi ki varsın..

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Feray Hanım;
    Çok teşekkürler, beğendiğinize sevindim.
    Sevgilerim...

    Sevgili Fransalı Gelin;
    Estafurullah, inanın ne yazacağımı şaşırıyorum çoğu zaman. Övülmek ruha hoş gelse de, kibire davetkardır. Inanın bu güzel sözleri duymaya vesile olması için değil, özellikle kurabiye konusunda kendimi beceriksiz gödüğüm için söylemiştim.
    Çok teşekkür ediyorum, çok naziksin.
    Sevgi muhabbetlerimle...

    Sevgili Aicha;
    Çok teşekkür ediyorum, ne demek seve seve gönderirim tabi ki ama böreklerin sıcaklığını kaybedeceği kesin :)

    Sevgili Meliha;
    Al benden de o kadar canısı, yeni kurabiye reçetelerine karşı eğey bir soğudum çünkü 1 hafta içinde 2 kere kurabiye tarifinde hüsrana uğradım :(
    Benden de sana kucak dolusu sevgiler.

    Sevgili Burcu;
    Aynen canım, emek geçiçi bir yorgunluktan ibarettir ama ziyan olan onca nimet canımı sıkar.
    Çok teşekkür ediyorum.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Nursevin Sönmez Hanım;
    Bende çok üzülüyorum ve bunun da bir hak olduğuna inanıyorum. İnsanları aldatmaya yönelik olduğunu düşünüyorum. Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Sevgilerimle..

    Sevgili Zelişciğim;
    Evet tatlısı, inan bana baya bir şanslısın çünkü mangal sevdalısı biri olarak, yutkundum okurken :)
    Çok sağol tatlısı, sen de iyi ki varsın, iyi ki tanımışım dediğim blog dostlarımdansın. Yüreğini yüreğimde hissettiğim güzel insanlardansın.
    Rabbim baki kılsın muhabbetimizi İnşaAllah.
    Bende seni Allah için seviyorum canımın benim..

    YanıtlaSil
  20. iymisin guzum diyecekken
    baktim yoruma yazi yazmissin
    sagligina duaciyim .
    zorlarini kolaylastirsin rahman

    YanıtlaSil
  21. O hüsranları,dergi kitap blog hepsinden de yaşamışlığım vardır:(
    Kul hakkı nedir bilinse keşke.
    O nedenle ki hazırladıklarımı tekrar tekrar yapmadan bloğa yazmam.Madem bu işi yapıyoruz,özellikle mutfağa yeni giren gençleri düşünerek doğruyu göstermeli gençleri küstürmemeli.Ayrıca israfa sebep olmamalıyız.
    Bu arada seni kutluyorum canım.Resimleyerek tarif yazmak kolay değil.Resimli anlatımın veee o nefis börek bu saatte bile insanı özendiriyor.Emeğine sağlık:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Melek ablam;
    Varlığın huzur veriyor Elhamdülillah...

    Sevgili Seval ablacım;
    Estafurullah canım, gayem naçizane bir şekilde birilerine minik de olsam faydam dokunabilmesi. Eğer böyle olabiliyorsa, işte o zaman hakiki mutluluk olur benim için.
    Sevgi ve muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya