12 Mart 2013 Salı

Meyaneli Köfte

 
 Öncelikle tanıdığım tanımadığım misafirlerime, yüzlerini görmesem de gönülleriyle yüreğimde yer eden güzel dostlara, can'ım dediklerime, kısacası herkese selam olsun...
 
*******************************
 
Art niyetlerden arınmış, dupduru bir yüreğe sahip olmak için uğraşabilmek,
 
Dünya malına, fani olana asla ve kata tamah etmeyip, baki mekanımız için çaba sarf edebilmek,
 
'Bencil' olmaktan arınıp 'bizcil' olabilmek,
 
Rahman'ın tevazu olmamız gereken ikazını hiçe sayıp 'Ben iyiyim, ben güzelim, ben mükemmelim' gibi övünmeyi kesinlikle marifet saymamak,
 
Çıkar için, nefsimiz için değil, Allah için sevip, O'nun rızası için güzel düşünebilmek,
 
Kan bağı olsun ya da olmasın, din kardeşi olduğu için birbirimizi sevebilmek,
 
Duası ile...

*******************************

Bu güzelim lezzet, sevgili Handan ablama aittir.
Kendisi, yarı annem gibi oldu artık :)
Ayrı bir yeri vardır bende...
Birlikte vakit geçirmekten haz duyduğum canım ablama bir kez de buradan sımsıkı sarıldığımı söylemek istiyorum :)

İki hafta evvel, kendisinin elinden yediğimde bu güzelliğe, hemen yapmalıyım dedim.
Bir kaç gün sonra yapmak nasip oldu çok şükür.
Artık yediklerime dikkat etmeye 'çalıştığım' için, ne yazık ki başaramadım bu sefer ve yedikten sonra büyük pişmanlık duysam da iki tabak yemiş bulundum :(

Misafirleriniz için de rahatlıkla yapabileceğiniz bir tarif.
Fakat hemen bir kaç uyarı da bulunmak istiyorum;
Meyanesindeki sarımsaklar, unla birlikte kavrulduğu için, ev müthiş derece sarımsak kokuyor.
Eğer çok rahatsız oluyorsanız, bu aşamada mümkün olduğunca mutfak camı ve içerideki camlar açık olsun ki evi sarımsak kokusu sarmasın.
İkinci nokta da, meyanesi pişer pişmez servis edilmesi gerekiyor, ikinci güne kalma derdi olmaması için, köftelerin hepsini pişirseniz dahi, meyanesini kişi sayısına göre yapın.
Ertesi gün, artan köfteniz olursa, meyanenin yapımı çok pratik olduğu için tekrar bir sonraki gün yapabilirsiniz.

Malzemeler:

Köftesi için:
  • 500 gr. kıyma
  • 5 yemek kaşığı ekmek içi
  • 1 buçuk tatlı kaşığı karabiber
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı + 2 yemek kaşığı sıvıyağ (Köfteleri kızartmak için)
Meyanesi için: (8 kişilik)
  • 8 yemek kaşığı un
  • 8 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • 3.5 - 4 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz

Üzeri için:
  • 1.5 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1.5 çay kaşığı kırmızı toz biber

1-) Köftelik malzemelerimizi orta boy bir kaseye alıyoruz. (Daha önceden kurutup, robottan çektiğim ekmek içini kullandım)
2-) Köfte harcımızı iyice yoğuruyoruz. (Yaklaşık 10-15 dakika kadar)
3-) Köftelerimizi misket şeklinde yapıyoruz. Tereyağı ve sıvıyağ koyduğumuz tavada kızartıyoruz. Tereyağında kızartmamızın nedeni, köftelerin daha yumuşak olması için.

4-) Yağ koyduğumuz tenceremizde un ve sarımsakları birlikte kavuruyoruz.
5-) Un kavrulduktan sonra, yoğurt ve 1 su bardağı suyu aynı anda koyuyoruz ve çok hızlı şekilde çırpıcı ile karıştırıyoruz. (Yoğurdun kesilmemesi için, bu kısımda çabuk hareket etmeliyiz)
6-) Beşamel sos kıvamına gelinceye kadar su koyuyoruz ve pişene kadar sürekli karıştırıyoruz, tuzunu atıyoruz.
7-) Bir tavada erittiğimiz tereyağında kırmızı toz biberli sosumuzu hazırlıyoruz.
Servis tabağına ilk önce meyanemizi, üzerine köftelerimizi ve üzerine sosumuzu döküp servis ediyoruz.
Afiyet olsun...

Bu güzel tarifi için, canım Handan ablama bir kez daha teşekkür ediyorum...


*** Hatırlatma: İstanbul desenli runner ve peçete halkaları hediyesi için son 2 gün. Ve kimseye hak geçmemesi adına, bazı misafirlerimin şartlarda eksikleri olduğunu yorumlarının altına belirtim. Eksiklerini tamamladıkları an, hemen listeye dahil edeceğimi bir kez de buradan belirtmek isterim.

Hepinize huzur, sağlık, sıhhat, mutluluk, hayır dolu bir hafta diliyorum...

23 yorum:

  1. Gizem'im ilk yorum benden olsun.Sarımsak şifadır varsın koksun nefis
    bir köfte ve sunum ellerine sağlık.Çekilişte benim şartlarımın hepsi tamamdı:)))Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor bayıldım... Sunumu her şeyi harika.

    YanıtlaSil
  3. Müthiş bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık...
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  4. Koksun Gizemcim ya bu güzel yemek için sarımsak kokusuna katlanılır. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. canım gizemim eline sağlık .
    handan ablanada selamlar:))

    YanıtlaSil
  6. anlatımın için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. canım ellerine sağlık duana da tümm kalbimle amin diyorum :)
    sevgiler..
    :)

    YanıtlaSil
  8. nasıl güzel görünüyor. Bayıldım.

    YanıtlaSil
  9. En içtenliğimle âmin diyorum can'ım..

    Ellerine emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Gizemin canım çok leziz olmuş.Yemek konusunda çok becerikli değilim ama bunu kolaylıkla yapabilirim sanıyorum.tabi senin elin gibi leziz olur mu bilmem.

    YanıtlaSil
  11. selammmm olsun can,

    allahtan karnım tok şuan yoksa tabağı nasıl almadan dururdum bilmiyorum,
    ellerine sağlık canımın içi,şifa olsun,
    kocaman kucaklar şeri...

    YanıtlaSil
  12. amin canım...köfte nefis görünüyor,ellerine sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ayy bu nasıl güzellik ki aklıma düştü gecenin bu vaktinde:)
    Denemek lazım,tatmak lazım,senin de kulaklarını çınlatmak lazım :)
    Cici geceler balım :*

    YanıtlaSil
  14. ne denir kuzum muhtesem bir görüntü
    masAllah
    dualarimi sevgilerimi birakiyorum balim

    YanıtlaSil
  15. Çok lezzetli görünüyor eline sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  16. Nefis olmuş Gerçekten.Annemde yapar yeriz.Ama ben hiç yapmadım
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Blognuza ba-yıl-dım.Herşey çok şık görünüyor ellerinize sağlık.Bende sizi bloguma bekliyorum.Umarım kırmaz bize katılırsınız sevgiler:))

    YanıtlaSil
  18. Sarimsakli ve Gizemli olan herseye bayilirim!..

    Nerdeyiz kac gundur biz :(

    YanıtlaSil
  19. Beşamel soslu şeyleri çok severim zaten, sarımsak da favorimdir. İkisini birlikte hiç tüketmemiştim. Değişik bir deneyim olucak:) Büyük ihtimalle bu kaşma yapıyorum:)

    YanıtlaSil
  20. Harika bir tarif Gizem hanım. Bayıldım ve başındaki yazınızıda çok beğendim. Fakat bir noktayada deyinmeden edemiyeceğim. Ben mükemmelim demek bazen espiri odaklı olabilir. Aynaya bakın bugün ben çok mükemmelim. ALLAHIM beni ne güzel yaratmış, sağlıklıyım ve mutluyum. Çok şükür demek ve haydi güne güzel başlamak. DA MI? Acaba Kibir olarak görülüyor. Sevgiler. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rahman'ın yarattığı her bir zerreye karşı tefekkürde bulunmak, elbette en güzel hallerden biridir.
      Benim bahsetmek istediğim, insanın kendisini kusursuz bulması, bu kusursuz bulma hastalığından mütevellit, hatalarını, günahlarını fark edememesine yönelik kurulmuş, içten gelen bir cümleydi.
      Ayrıca, tarif için söylediğiniz güzel ötürü teşekkür ederim Nursevin Hanım.
      Sevgi ve muhabbetlerimle...

      Sil
  21. Dun soyledigim gibi aksam denedim koftenizi, ozellikle meyanesini cok sevdik biz. Sadece sizden farkli olarak kofteleri tavada tereyaginda degil actifryda yaptim yine de lezzetliydi. Dun aksamimiza renk kattiginiz icin tesekurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim asıl.
      Beğendiğinize sevindim.
      Afiyet olsun.
      Sevgilerimle...

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya