Öncelikle tanıdığım tanımadığım misafirlerime, yüzlerini görmesem de gönülleriyle yüreğimde yer eden güzel dostlara, can'ım dediklerime, kısacası herkese selam olsun...
*******************************
Art niyetlerden arınmış, dupduru bir yüreğe sahip olmak için uğraşabilmek,
Dünya malına, fani olana asla ve kata tamah etmeyip, baki mekanımız için çaba sarf edebilmek,
'Bencil' olmaktan arınıp 'bizcil' olabilmek,
Rahman'ın tevazu olmamız gereken ikazını hiçe sayıp 'Ben iyiyim, ben güzelim, ben mükemmelim' gibi övünmeyi kesinlikle marifet saymamak,
Çıkar için, nefsimiz için değil, Allah için sevip, O'nun rızası için güzel düşünebilmek,
Kan bağı olsun ya da olmasın, din kardeşi olduğu için birbirimizi sevebilmek,
Duası ile...
*******************************
Bu güzelim lezzet, sevgili Handan ablama aittir.
Kendisi, yarı annem gibi oldu artık :)
Ayrı bir yeri vardır bende...
Birlikte vakit geçirmekten haz duyduğum canım ablama bir kez de buradan sımsıkı sarıldığımı söylemek istiyorum :)
İki hafta evvel, kendisinin elinden yediğimde bu güzelliğe, hemen yapmalıyım dedim.
Bir kaç gün sonra yapmak nasip oldu çok şükür.
Artık yediklerime dikkat etmeye 'çalıştığım' için, ne yazık ki başaramadım bu sefer ve yedikten sonra büyük pişmanlık duysam da iki tabak yemiş bulundum :(
Misafirleriniz için de rahatlıkla yapabileceğiniz bir tarif.
Fakat hemen bir kaç uyarı da bulunmak istiyorum;
Meyanesindeki sarımsaklar, unla birlikte kavrulduğu için, ev müthiş derece sarımsak kokuyor.
Eğer çok rahatsız oluyorsanız, bu aşamada mümkün olduğunca mutfak camı ve içerideki camlar açık olsun ki evi sarımsak kokusu sarmasın.
İkinci nokta da, meyanesi pişer pişmez servis edilmesi gerekiyor, ikinci güne kalma derdi olmaması için, köftelerin hepsini pişirseniz dahi, meyanesini kişi sayısına göre yapın.
Ertesi gün, artan köfteniz olursa, meyanenin yapımı çok pratik olduğu için tekrar bir sonraki gün yapabilirsiniz.
Malzemeler:
Köftesi için:
- 500 gr. kıyma
- 5 yemek kaşığı ekmek içi
- 1 buçuk tatlı kaşığı karabiber
- 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı + 2 yemek kaşığı sıvıyağ (Köfteleri kızartmak için)
- 8 yemek kaşığı un
- 8 yemek kaşığı yoğurt
- 4 diş sarımsak
- 3.5 - 4 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz
Üzeri için:
- 1.5 tatlı kaşığı tereyağı
- 1.5 çay kaşığı kırmızı toz biber
1-) Köftelik malzemelerimizi orta boy bir kaseye alıyoruz. (Daha önceden kurutup, robottan çektiğim ekmek içini kullandım)2-) Köfte harcımızı iyice yoğuruyoruz. (Yaklaşık 10-15 dakika kadar)
3-) Köftelerimizi misket şeklinde yapıyoruz. Tereyağı ve sıvıyağ koyduğumuz tavada kızartıyoruz. Tereyağında kızartmamızın nedeni, köftelerin daha yumuşak olması için.
4-) Yağ koyduğumuz tenceremizde un ve sarımsakları birlikte kavuruyoruz.
5-) Un kavrulduktan sonra, yoğurt ve 1 su bardağı suyu aynı anda koyuyoruz ve çok hızlı şekilde çırpıcı ile karıştırıyoruz. (Yoğurdun kesilmemesi için, bu kısımda çabuk hareket etmeliyiz)
6-) Beşamel sos kıvamına gelinceye kadar su koyuyoruz ve pişene kadar sürekli karıştırıyoruz, tuzunu atıyoruz.
7-) Bir tavada erittiğimiz tereyağında kırmızı toz biberli sosumuzu hazırlıyoruz.
Servis tabağına ilk önce meyanemizi, üzerine köftelerimizi ve üzerine sosumuzu döküp servis ediyoruz.
Afiyet olsun...
Bu güzel tarifi için, canım Handan ablama bir kez daha teşekkür ediyorum...
*** Hatırlatma: İstanbul desenli runner ve peçete halkaları hediyesi için son 2 gün. Ve kimseye hak geçmemesi adına, bazı misafirlerimin şartlarda eksikleri olduğunu yorumlarının altına belirtim. Eksiklerini tamamladıkları an, hemen listeye dahil edeceğimi bir kez de buradan belirtmek isterim.
Hepinize huzur, sağlık, sıhhat, mutluluk, hayır dolu bir hafta diliyorum...
Gizem'im ilk yorum benden olsun.Sarımsak şifadır varsın koksun nefis
YanıtlaSilbir köfte ve sunum ellerine sağlık.Çekilişte benim şartlarımın hepsi tamamdı:)))Öpüyorum...
harika görünüyor bayıldım... Sunumu her şeyi harika.
YanıtlaSilMüthiş bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgilerimle,
Koksun Gizemcim ya bu güzel yemek için sarımsak kokusuna katlanılır. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilcanım gizemim eline sağlık .
YanıtlaSilhandan ablanada selamlar:))
anlatımın için çok teşekkürler :)
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık duana da tümm kalbimle amin diyorum :)
YanıtlaSilsevgiler..
:)
nasıl güzel görünüyor. Bayıldım.
YanıtlaSilEn içtenliğimle âmin diyorum can'ım..
YanıtlaSilEllerine emeğine sağlık..
Gizemin canım çok leziz olmuş.Yemek konusunda çok becerikli değilim ama bunu kolaylıkla yapabilirim sanıyorum.tabi senin elin gibi leziz olur mu bilmem.
YanıtlaSilselammmm olsun can,
YanıtlaSilallahtan karnım tok şuan yoksa tabağı nasıl almadan dururdum bilmiyorum,
ellerine sağlık canımın içi,şifa olsun,
kocaman kucaklar şeri...
amin canım...köfte nefis görünüyor,ellerine sağlık..sevgiler
YanıtlaSilAyy bu nasıl güzellik ki aklıma düştü gecenin bu vaktinde:)
YanıtlaSilDenemek lazım,tatmak lazım,senin de kulaklarını çınlatmak lazım :)
Cici geceler balım :*
ne denir kuzum muhtesem bir görüntü
YanıtlaSilmasAllah
dualarimi sevgilerimi birakiyorum balim
Çok lezzetli görünüyor eline sağlık canım:)
YanıtlaSilNefis olmuş Gerçekten.Annemde yapar yeriz.Ama ben hiç yapmadım
YanıtlaSilEllerine sağlık
Merhaba Blognuza ba-yıl-dım.Herşey çok şık görünüyor ellerinize sağlık.Bende sizi bloguma bekliyorum.Umarım kırmaz bize katılırsınız sevgiler:))
YanıtlaSilSarimsakli ve Gizemli olan herseye bayilirim!..
YanıtlaSilNerdeyiz kac gundur biz :(
Beşamel soslu şeyleri çok severim zaten, sarımsak da favorimdir. İkisini birlikte hiç tüketmemiştim. Değişik bir deneyim olucak:) Büyük ihtimalle bu kaşma yapıyorum:)
YanıtlaSilHarika bir tarif Gizem hanım. Bayıldım ve başındaki yazınızıda çok beğendim. Fakat bir noktayada deyinmeden edemiyeceğim. Ben mükemmelim demek bazen espiri odaklı olabilir. Aynaya bakın bugün ben çok mükemmelim. ALLAHIM beni ne güzel yaratmış, sağlıklıyım ve mutluyum. Çok şükür demek ve haydi güne güzel başlamak. DA MI? Acaba Kibir olarak görülüyor. Sevgiler. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilRahman'ın yarattığı her bir zerreye karşı tefekkürde bulunmak, elbette en güzel hallerden biridir.
SilBenim bahsetmek istediğim, insanın kendisini kusursuz bulması, bu kusursuz bulma hastalığından mütevellit, hatalarını, günahlarını fark edememesine yönelik kurulmuş, içten gelen bir cümleydi.
Ayrıca, tarif için söylediğiniz güzel ötürü teşekkür ederim Nursevin Hanım.
Sevgi ve muhabbetlerimle...
Dun soyledigim gibi aksam denedim koftenizi, ozellikle meyanesini cok sevdik biz. Sadece sizden farkli olarak kofteleri tavada tereyaginda degil actifryda yaptim yine de lezzetliydi. Dun aksamimiza renk kattiginiz icin tesekurler:)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim asıl.
SilBeğendiğinize sevindim.
Afiyet olsun.
Sevgilerimle...