5 Nisan 2013 Cuma

Fırında Ayva Tatlısı


Günlerdir nasıl bir yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk var anlatamam size.
Akşam 9 dendi mi, göz kapaklarımı açmam, sabah kolayca kalkmam mümkün değil.
Allah'ım ne oluyor böyle, nedir bu hallerim?
Gerçekten çok mu yoruyorum kendimi?
Düşüncelerini kendime saat başı sorsam da cevap alamıyordum.
Sonra, çevremdeki insanlarla, dostlarla konuştuğumda anladım ki, tek ben yaşamıyormuşum bu durumu.
Öyle yoğun ki kafam, bahar da olduğumuzu ve her sene yaşadığım bahar havasının beni çarptığını tamamıyla unutmuşum.
Tabi ki bunu hatırladığım da çok sevindim çünkü bu duruma bir türlü anlam verememek beni bir yandan üzüyordu, hep işime bağlamaya başlamıştım.
Bir an evvel İnşaAllah bu durum geçer ve eski halimize geri döneriz...

Ayva tatlısı için çok mu geç kaldım? :)
Buzdolabında artık pörsümeye yüz tutmuş ayvaları en güzel şekilde değerlendirmek adına yapmıştım geçen hafta.
Ayva mevsiminin artık geçtiğini düşünemeden, fotoğrafladım bu güzel lezzeti.
Sonra aklıma artık ayvanın tezgahlardan kalktığı aklıma gelince yayınlamayım dedim ama kıyamadım.
Bir daha ki ayva dönemine kadar kim öle kim kala.
Böyle uzun ertelemeleri sevmediğim için, daha fazla gecikmeden yayınlayım istedim.
Eğer sizin de dolabınızda pörsümeye yüz tutmuş ayvalarınız kaldıysa, bu şekilde değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 4-5 adet ayva
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 adet elma
  • 1 çay bardağı su
1-) Ayvalarımızı soyuyoruz, boydan ikiye bölüyoruz ve için bir bıçak yardımıyla ya da kabak oyucusu ile çıkarıyoruz. Ayvanın çekirdeklerini de ayırıyoruz, pişerken içine koyacağız.
2-) Şekere buluyoruz. Bu aşamada, ayvaların kararmaması için soyup içini çıkardığımız her ayvayı bekletmeden şekere bulamalıyız. Eğer hiç kararma riskini almak istemiyorsak, soyup içini çıkardığımız ayvaları 1 adet limon sıktığımız suya koyuyoruz.
3-) Elmayı soyup rendeliyoruz ve şekere buladığımız ayvanın içine dolduruyoruz.
4-) Fırın poşetine tüm ayvaları koyuyoruz, çıkardığımız çekirdekleri, 1 çay bardağı suyu ve artan şekeri de poşetin içine döküyoruz. 180 derecede ısıttığımız fırında, yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz (Tam bir süresi yok aslında. Çünkü, ayvanın cinsine göre farklılık gösterebilir)

Üzerine dondurma, krem şanti ya da kaymak koyabilirsiniz.
Ben, dondurma koydum bu sefer ve benim damak zevkime göre dondurma ile yemek, krem şanti ve kaymaktan çok daha güzel oluyor.
Bu konuda tercih tamamen size kalmıştır.


*** Bir konuda bilgi vermek istiyorum. Yoğunluğumdan bahsettiğimden ötürü galiba, siparişlerde en sık sorulan soru, siparişim 2 haftadan, hatta 1 aydan önce gelir mi.
Siparişlere ait her detayı yazdığım bir çizelgem var ve  siparişi 4-5 ürünü geçmediği müddetçe, Allah'ın izniyle, bir aksilik olmadıkça en geç 10 gün içerisinde elinde olacak şekilde ayarlamaya çalışıyorum. Bu konuda müsterih olabilirsiniz.


Herkese kucak dolusu sevgi ve selamlarımı gönderiyor, cumamız mübarek olsun diyor ve hepimize huzur dolu bir hafta sonu diliyorum...
 

10 yorum:

  1. Merhabalar,
    Canım bloğunu yeni keşfettim. Bayıldım,
    Ayva tatlısını fırında hiç denemedim. ok güzel görünüyor :)
    Ellerine sağlık . Hemen izlemeye aldım canım.
    Bana da beklerim http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Görüşmek dileğiyle,
    İzmir'den sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor sevgiler:))

    YanıtlaSil
  3. TATLIM HAYIRLI CUMALAR
    AYVA TATLISI MÜTHİŞ GÖZÜKÜYOR
    RESİMLERİN HARİKA
    AYRICA POŞETTE PİŞİRMEYİ SENDEN ÖĞRENDİM BU GÜN TEŞEKKÜR EDERİM
    ALLAHA EMANET OL Bİ TANEM

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım ınan çok canım çekti benim.çok hafif bir tatlıya benziyor.

    YanıtlaSil
  5. Gizem'im bu sene ben yapamadım ayva tatlısı çok severim senin yaptığından alayım bir tane:)))Ellerine sağlık,işlerin
    de kolaylıklar dilerim.Hayırlı cumalar,öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. canımın içi,hayırlı cumalar,
    bahar çarpması değil,yorgunluk değil,haydi silkelen şöyle köpüklüsünden şekerli bir kahve yap kendine yanında bir parça çikolata,balkona çık,telaşlı insanları seyret,duanı et,
    zira ben böyle yaptım yoksa yastık kendine öyle bir çekiyor ki anlatamam,ama savaşı biz kazanacağız :)

    ayva tatlısı nefisss,resimler enfesss,
    aldın götürdün beni,

    kocaman öpüyor şeri...:)

    YanıtlaSil
  7. canım sorma bende aynı haldeyim.
    çok çabuk geçer inşallah.
    eline sağlık resimler tat muhteşem:)

    YanıtlaSil
  8. bende aynı hallerdeyim ve işime, yoğun bir tempo içerisinde olmama bağlıyordum..hiç aklıma gelmemişti benim de bahar mevsiminden dolayı böyle olduğum :) demek ki herşeyi yoğun olmaya bağlamamız gerekiyormuş :)
    ayva sevdiğim meyvelerdendir.tatlısını daha önce yapmamıştım haliyle fırın poşeti için de yapılanını da ilk defa siz de görmüş oldum.Artık seneye yaparım inş. :)

    YanıtlaSil
  9. ayvaya bayılırız bizde,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
  10. bana onun üzerindeki kaymak da yeter :)

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya