Yepyeni bir hafta, hepimiz için huzur, sağlık, sıhhat ve hayır dolu olsun İnşaAllah...
Yeni haftaya güzel başlamalı değil mi?
Sabah, Mevlana'nın bir sözünü okudum ve hali ile bir süre düşünmeye sevk etti beni...
Günahlara kefarettir gönüldeki keder.
Niyetler halis olunca, ameller olmaz heder.
Biraz sabreyle bak.
Neler göreceksin neler.
Mevlam ihmal değil, imtihan eder...
Biraz sabır, biraz tevekküldür bizden istenilen.
Sabır ve tevekkülü sıkıntılarımıza karşı kalkan edebilmek duasıyla...
*******************************
Geçen yazdan buzluğa kaldırdığımız bir çok sebze meyvenin sezonu başladı ya da başlayacak.
Fakat hala buzlukta pişirilmeyi, kullanılmayı bekleyenler olunca, şu sıralar onları pişiriyoruz.
Madımak da onlardan biri.
Geçen seneden ayıklayıp buzluğa kaldırdığımız madımaktan son 1 poşet kalınca, madımağa en çok yakışan pastırma ile pişirdik.
Eğer şimdiye kadar madımak yeme fırsatınız olmadıysa, kesinlikle 1 kez olsun yemenizi tavsiye ederim.
Ayrıca, bu güzel sebzenin öyle çok faydası var ki;
- İdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür.
- Antioksidan ve bitkisel bir antibiyotiktir.
- Kan şekerini düşürerek şeker hastalarına iyi gelir.
- Damarları büzücü etkileri ile basur, doğum sonrası kanamalar ile aşırı adet kanamalarında faydalıdır. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor.
- Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor.
Malzemeler:
- 1 kilo madımak
- 100 gr. pastırma
- 1 çay bardağı pilavlık bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Karabiber
- Tuz
2-) Salça ve karabiberini de koyup kavurmaya devam ediyoruz.
3-) Geçen yazdan buzluğa kaldırdığımız madımak.
4-) Ayıklanmış ve doğranmış madımağımızı da koyup, kavurmaya devam ediyoruz.
5-) Pastırmalarımızı ufak ufak doğruyoruz ve kavrulan madımaklarımıza ilave ediyoruz. Pastırmanın kendi tuzu olduğu için, yemeğin tuzunu atarken tadına bakarak atarsanız, fazla tuzlu olmasını önlersiniz.
6-) Son olarak, bulgurumuzu da koyup biraz daha kavurduktan sonra suyunu koyup, pişmeye bırakıyoruz.
Servis ederken, üzerine sarımsaklı yoğurt dökmeyi unutmuyoruz.
Afiyet olsun efendim :)
*** Madimağı, köy ürünleri satan pazarlardan ya da organik ürünler satan pazarlarda bulabilirsiniz.
hayırlı haftalarr canısı...:)
YanıtlaSilyıllarrr önce sivaslı bir komşumun ellerinden yemiştim madımak yemeğini.
ama onun ki nohut ve kuşbaşı etli idi..
bir daha yemek nasip olmadı.:)
iyi de gülüşüm,,nereden bulacağız madimağı,buralarda yok bu güzelllikk....;(
ellerin dert görmesinn hiçç.
öperimm ki...;)
Çok haklısın kuzucuğum.
SilBirinci sıkıntısı; bulması çok kolay değil. Biz de marketten pazar değil, teyzemlerin köyde toplayıp bize de vermesiyle yapabiliyoruz.
İkinci sıkıntısı da; ayıklaması biraz zahmetli.
Ama her güzelin bir kusuru vardır ya işte, bu güzelliğinki de bunlar balım.
Çok sağol canısıı, ben de seni öpüyorum :*
Madımak temin edebildiğimde tarifini deneyeceğim.Ama yok tabi buralarda.Ellerine sağlık
YanıtlaSilKöy urunleri ya da organik pazarlarda satiliyor diye biliyorum Yasemincigim.
SilCok tesekkur ederim.
Sevgilerimle...
ayy canım bu ne böyle..harika nefis bir lezzet olduğu o kadar belliki.benim de anneannem yapardı.tadını çok seviyorum.birde pastırmayla olunca lezzetine lezzet katmıştır.ellerin dert görmesin.sevgiler..
YanıtlaSilAynen Şuleciğim, pastirmalisi bambaska bir lezzet oluyor gercekten.
SilCok sagol canim, sevgiler benden..
ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilot bulma sıkıntısı buralardada hakim..
ama harika görünüyor..
ellerine sağlık:)
cici haftalar..
Yasemin'e de bahsettim canim, koy urunleri pazarlarinda ya da organik urunler pazarlarinda satiliyor olabilir.
SilSana da cici haftalar canimm :)
ellerine sağlık canım benim. yine harikalar yaratmışsın. sevgilerimle,
YanıtlaSilEstagfurullah canim, yaratmak Allah'a mahsus.
SilBen sadece naçizane bir seyler yapmaya calisiyorum.
Cok tesekkur ediyorum.
Sevgiler benden canimm..
harika görünüyor...
YanıtlaSilellerinize sağlık :)
Teşekkür ederim Şirineciğim.
SilSevgilerimle...
pastırma nasıl güzel tat vermiştir... görüntü harika ellerine sağlık
YanıtlaSilEvet Damlacığım, pastırma bambaşka bir lezzet veriyor gerçekten.
SilTeşekkür ederim.
Sevgilerimle...
Gizem'im nefis görünüyor ellerine sağlık.Mutlu haftalar diliyor,öpüyorum...
YanıtlaSilAmin ablacığım, hepimize huzur dolu bir hafta olur İnşaAllah.
SilBen de seni öpüyorum balım...
Evde madımak var ve ilk kez pişireceğim için karar verememiştim bir türlü. Sonunda tarifi bulmuş oldum sayenizde. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAyrıca Mevlana'nın paylaştığınız sözü ne kadar iyi geldi ruhuma bir bilseniz..
Afiyet olsun şimdiden.
SilMevlananın her sözü beni de mutlaka alır götürür bir yerlere.
Sevgi ve muhabbetlerimle...
Eline sağlık canım daha önce hiç bilmediğim bir tat ama çok lezzetli görünüyor:) madımak bulabilirsem mutlaka deneyeceğim:)sevgiler
YanıtlaSilIspanak seviyorsan eğer, denediğinde bu güzel lezzeti de seversin İnşaAllah canım.
SilSevgiler benden...
kaşığı daldır ye tarzında enfes oluş canım eline sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim ablacığım :)
SilSevgilerimle...
çok nefis bir yemek gerçekten buraya taşındığımızda bende madımağın yendiğini öğrendim.ve şuan dolabımda pişmek için bekleyen kocaman bir poşet madımak var. sağolsun komşularımız bahçelerinden toplamışlar bizim için pişmek için sırasını bekliyorlar.tarif tekrar açısından çok iyi oldu sanırım ben kıymalı deniycem. elerine sağlık bloğuma beklerim :) :http://mesudeningunlugu.blogspot.com/2013/04/kazayag-desenli-etek.html
YanıtlaSilKıymalısı da güzel oluyor gerçekten.
SilDavete her zaman icabet etmek gerekir :)
Sevgilerimle...
Canım ellerine sağlık, madımağı ne zamandır yemedim. İlk fırsatta alıp yapacağım. Sevgiler.
YanıtlaSilAfiyet olsun şimdiden o vakit ablacığım :)
SilSevgiler benden balım...
Sevgili Gizem,
YanıtlaSilEllerine sağlık, madımak nefis görünüyor.
Ben madımakla geçen yıl tanıştım, nasıl pişirileceğini araştırırken sucuklu bir tarifiyle karşılaştım o şekilde pişirdim, anlaşılan madımağa şarküteri ürünleri çok yakışıyor.
Evet ablacığım, şarküteri ürünleriyle tadı gerçekten bir başka oluyor.
SilSevgi ve muhabbetlerimle...
Mutlaka buralar da vardır da adı değişiktir diyorum GİSİ'mmm ne güzel olmuş yemeğin ellerine sağlık canım afiyetler olsun ..
YanıtlaSilİstanbul'da olmaz olur mu Vişnapım, eminim satılan çok yer vardır kuzucuğum.
SilTeşekkür ederim balım.
Öpüyorum bisssürü...
canımın içi,ellerine sağlık,afiyet şifa olsun,
YanıtlaSilsesini duymak,sohbetini dinlemek çok iyi geldi şeri'ye,
gönülden teşekkür ederim,
kendine iyi bak olur mu?
öperim elmacık yanaklardan
şeri...
Duygular karşılıklı balım Şerimm.
SilAsıl ben teşekkür ederim birtanem benim :*
Madimak:-) buldum iyaptim iyedim çok lezetli:-) teşekkuler
YanıtlaSil