18 Nisan 2013 Perşembe

Makarna Nasıl Haşlanır? (NNY-5)


Evet efendim, nerede kalmıştık :))
Düzenli periyotlarla yazdığım "Ne Nasıl Yapılır?" kategorisini de sanki biraz ihmal ettim gibi :(
Ama İnşaAllah bu açığı kapatmayı ümit ediyorum.

Kolay kolay kimsenin hayır diyemediği bu güzel lezzet hakkında, biraz daha detaylı bilgiler paylaşacağım naçizane bilgilerimle...

İlk önce yapımını anlatmak istiyorum;
  • Her makarnanın pişme süresi, makarnanın şekil ve markasına göre farklılık gösterir. O nedenle, size belirli bir pişme süresi vermem imkansız olduğu için, pişireceğiniz makarnanın üzerinde yazan süreye mutabık kalmalısınız...
  • Su miktarına gelecek olursam, makarnanın suyundan ayıracağımızı da düşünürsek, 1 paket makarna için yaklaşık 4 litre su kafi gelecektir.
  • Suyumuzu tencereye koyuyoruz ve kaynadıktan sonra tuzunu atıyoruz ve tuzun erimesi için karıştırıyoruz. Tuzu, su kaynadıktan sonra atmamızın sebebi, tuzun, makarna suyunun kaynamasını geciktirmemesi içindir.
  • Daha sonra makarnamızı tenceremize boşaltıyoruz ve 3 dakikada bir karıştırıyoruz ki makarnalar birbirine yapışmasın.
  • Makarnanın piştiğini anlamanın en iyi yolu, 1 tane alıp, pişip pişmediğini anlamaktır.
  • Piştiğine kanaat getirdiğiniz makarnanın kalan suyunu bir kaşık ya da kepçe yardımıyla bir kaba ayırıyoruz ve makarnamızı süzgece koyup, kalan son suyunu süzmesini sağlıyoruz
  • Makarnanın sosunu mümkün olduğunca çabuk hazırlamalıyız ki, makarna süzgeçte beklerken, buharıyla pişmeye devam etmesin.

Makarnanın Suyunu Nasıl Kullanabiliriz?

Makarnanın suyu, öyle faydalı, vitaminli ve lezzetli bir nimettir ki, o nedenle bu nimeti mutlaka bir yerlerde değerlendiririm.
  • Makarna sosu yapımında, sosa normal su yerine, ayırdığım makarna suyundan koyarak pişiririm.
  • Sostan artan makarna suyunu buz kalıplarında dondurup, buzlukta saklarım.
  • Çorbalarda özellikle sebze ile yaptığım çorbalarda en az 3 tane bu güzellikten atarım.



Kısa ve öz anlatmaya çalıştım lakin yine uzatmışım biraz galiba :(
İnşaAllah bir nebze olsun faydam dokunabiliyordur bu NNY'ler vesilesiyle...

Herkese kucak dolusu sevgi, selam ve muhabbetlerimle...

15 yorum:

  1. Can!..
    Hayirli sabahlarin guzel bir gunun olsun balim...
    Burgulu makarnayi ozellikle cekmen ne guzel :) spaghetti'den cok severim kendisini..
    Guzel bilgilerin icin tesekkur ederim uzuzu..makarna suyunu bende sos kullaniminda kullaniyorum kesinlikle atilmamali ..

    Sariliyorum kardesime!..

    Optum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seviyorum seni can Sevgim ♥♥♥
      Öpüyorum, sarılıyorum balima...

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım. Bu güzel bilgi ve öneriler için teşekkürler...Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Seldacigim.
      Sevgiler benden canım...

      Sil
  3. Canım nasılda makarna çektiridn:)Akşama ıspanak yapıyorum,yanında mutlaka makarnada olmalı:)
    Sevgiler canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) afiyet olsun Melihacigim.
      Kucak dolusu sevgilerimle.

      Sil
  4. Benimde canım şimdi makarna çekti.. 40 yıllık makarnayı canı çekermi insanın. çekti işte..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canim ablam, her an yenebilecek lezzetlerin başında geliyor gerçekten.

      Sil
  5. ihmal ettim biliyorum
    lakin yerimi bildigim icin affina siginiyorum yavrum
    duacinim duani beklerim
    ve makarna pisirmek sanattir ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen yeterki iyi ol balım benim, yuregin yuregimde her daim çok şükür ♥♥♥

      Sil
  6. Gizem'im karnım tokken acıktım makarnanın her halini çok severim.Paylaşımın için teşekkürler öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ablacigim bende öyle :)
      Öpüyorum tatlı yanaklarını :*

      Sil
  7. Makarna sevmeyen yoktur herhalde:))Makarna suyu ile ilgili verdiğin fikir süperr:))bende bundan sonra makarna suyunu donduracağım:))Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Harika anlatım !:)
    Gecenin bu saatinde nasıl canım istedi anlatamam:)

    YanıtlaSil
  9. ellerine saglık! süpersin! ben de akşam yapıcam, çok fena canım istedi :))

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya