11 Eylül 2013 Çarşamba

Acı Ezme - Kahvaltılık Acı Sos


Yarın yaparım, yarın yaparım deme.
Bugün de dünün yarınıydı...
Ne yapabildin?...
(Hz.Mevlana)
Kış hazırlıkları yaparken, artık evimizin olmazsa olmaz lezzetlerinden bu güzelliği de yapmayı ihmal etmedik çok şükür.
Tadına doyamadığımız bu enfes lezzeti kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim.
Rabbim ağız tadıyla, hayırla yiyip tüketmeyi nasip etsin hepimize İnşaAllah.
Yapımı, diğerlerine göre gerçekten daha pratik çünkü doğrama derdi olmadan bir çok malzemeyi robottan geçirdik.
Acısı ise tamamen size kalmış bir şey.
Ailecek aşırı acıyla pek aramız olmadığı için kendimize göre ayarladık ama siz cin biber miktarını artırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 buçuk kilo domates
  • 1 kilo kırmızı biber
  • 6-7 baş sarımsak
  • 100 gr. cin biber
  • 1 su bardağı sıvıyağı
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 buçuk yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 demet maydanoz
  • Domatesleri soyuyruz.
  • Kırmızı biberleri çekirdeklerini ayıklıyoruz.
  • Cin biberleri 1cm kalınlığında dpğruyoruz.
  • Sarımsakları soyup, ufaltıyoruz.

  • Soyduğumuz domatesleri ve kırmızı biberleri mutfak robotundan çok iyi şekilde çekiyoruz.

  • Robotta çektiğimiz domates ve kırmızı biberleri bir tencereye alıyoruz, tuzunu atıyoruz ve suyunu çekene kadar yaklaşık 1 saatten fazla kaynatıyoruz.
  • Sıvıyağı, sirkeyi, cin biberi ve sarımsağı koyup 20-25dk kadar kaynatmaya devam ediyoruz.
  • Kapatmaya yakın, robottan çektiğimiz ya da elde doğradığımız maydanozu ilave ediyoruz.
  • Fotoğraftaki gibi bir kıvam aldıktan sonra altını kapatıyoruz.
  • Bu ezme, bir nevi turşu gibi olduğu için, konserve menemendeki gibi kavanozuna kaynar su işlemleri yapmamıza gerek yok. Normal şekilde, kavanozlara pay ettikten sonra ağızlarını sıkıca kapatıyoruz ve en az 6 ay buz dolabında muhafaza edebiliyoruz...
Yapanlar için şimdiden afiyetle yemelerini diliyorum.

Yürekten sevgi ve muhabbetlerimle...

20 yorum:

  1. Gizem'im nasıl severim bilsen ellerine sağlık,afiyetle tüketin inşallah öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. çok severim genelde tatlı yapardım ama bu sene birde acısını yapmak var. Eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. O kadar sevdiğim ve Konya da da çok sıklıkla yapılan bir kahvaltılıktır..
    Çok güzel görünüyor cidden. Ben ellerinize sağlık diliyorum tadını burdan bile alabiliyorum..:))
    Çok selam ve sevgiler...))

    YanıtlaSil
  4. Cok guzel görunuyor ama sabahları acı acı yıyemıyorum malesef :( ellerınıze saglık sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. bence acısız olsun yahu :) yoksa yiyemem ki :)
    ellerine sağlık tatlımmm :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Off nefis görünüyor. En az altı ay buz dolabında dinlenmesi mi lazım? Altı aya kadar kullanılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır Yelda hanim, pisirdikten hemen sonra bile tüketmeye baslayabilirsiniz :)
      Raf ömrünü belirtmek istedim ben.
      Ayrıca begendiginize sevindim, teşekkür ederim ♡

      Sil
    2. Teşekkürler. Beğenmez miyim? Tam benim damak tadıma uygun. Ellerinize sağlık.♡

      Sil
  7. Maşallah, senin fotoğraflarına hayranım. Ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel oluyor ama çok yediriyor, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Eline saglik olsun Harika bir lezzete benziyor bu ..
    Bayildim goruntulere,,

    YanıtlaSil
  10. Bu sostan yaptık ve tadan herkes bayıldı, ben, annem, teyzem, kocam, oğlum,...
    Bir parti daha yapacağım sanırım, iki kavanoz kesmez çünkü bizi :)

    YanıtlaSil
  11. Bu tarifini mutlaka deneyeceğim ellerine emeklerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel harika bayıldım enfes yedim bir daha bir daha bir daha yiyebilirim..☺☺

    YanıtlaSil
  13. kavonuzunu açtıktan sonra ömrü ne kadar hemen tüketmemız mi lazim

    YanıtlaSil
  14. Annem şu anda yapiyor çik güzel kokuyor bu tarif güzel çok begendik teşekürler bunun gibi tariflerin devamini istiyoruz

    YanıtlaSil
  15. Kırmızı biber koymasak olurmu acaba :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef olmaz çünkü zaten sosun en önemli iki maddesinden biri kirmizi biber

      Sil
  16. Ben bunu iki sene önce yapmıştım. Sıcak sıcak konserve yaptığım için mi bilmiyorum ama bir tane kavanoz buldum geçen gün, açtım inanin ilk günkü gibi taze duruyordu. Şimdi tekrar yapıyorum, tarif için teşekkürler gisi=)))

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya