♥ Fatiha Suresi ♥
1. Bismillahirrahmanirrahim
2. Bütün hamdler, övgüler âlemlerin Rabbi Allah’adır.
3. O rahmândır, rahîmdir.
4. Din gününün, hesap gününün tek hâkimidir.
5. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
6. Bizi doğru yola, Sana doğru varan yola ilet.
7. Nimet ve lütfuna nail ettiklerinin yoluna ilet. Gazaba uğrayanların ve sapkınlarınkine değil.
**********************************
Ortalama 70-80 senelik yaşamı olan birisi, buluğa erdiğinden beri namaz kılmayla taçlandırıldıysa, yaklaşık 1 milyon kere Fatiha suresini okuyormuş
SubhanAllah!
Bıkmadan usanmadan..
Nice şarkılar, atasözleri gelip geçiyor.
Kim bu kadar kez okumaya tahammül edebilir ki başka bir şeyi?
O'na yönelen kullarına vermiş olduğu bu lütfu, bizlere de son nefesimize kadar nasip etsin, Fatiha ile yaşamayı, hakkıyla anlamayı nasip etsin İnşaAllah...
**********************************
♥ Cumamız mübarek olsun inşaAllah ♥
Öncelikle bir önceki yayın için yazdığınız yorumlara, ilginize çok teşekkür ediyorum.
Kapattığım hesaplarıma dönmem için özel olarak çağıran, oraların bana kazandırdığı güzel dostlarıma ise ayrıca teşekkür etmek istiyorum.
Şuanlık böyle iyiyim Elhamdülillah.
Her anlamda oturtmaya çalıştığım düzenime konsatre olduğum için, en ufak bir zaman israfı yaşamak istemiyorum özellikle şu zamanlarda..
Blog zaman israfı değil mi diye soracak olursanız, burası benim için çok başka bir mekan.
Tarif edemediğim bir huzuru var, aramızda kurulan, çok temiz olduğuna inandığım bir bağ var MaşaAllah.
Rabbim hayırlı kılsın her daim İnşaAllah.
Gelelim tutmaç çorbasına..
Yöresel bir tarifi her yaptığım da, inanılmaz bir çekingenlik oluyor bende :)
Çünkü yörelerdeki insanların kendi aralarında bile ufak tefek farklılıklar olabiliyor.
O nedenle, "ama bizde bu şekilde olmuyor" diyen herkesin başımın üzerinde, gönlümün dibinde yeri var ;))
Kendi bildiğim usul ile yaptım lakin içine erişte ya da kesme hamuru daha büyük olan hamur da konuluyor.
Yanlışlarım varsa uyarılmayı diler ve memnuniyetle düzeltmek isterim.
Yapıldığı yöreye gelince, Bingöl ve Erzurum diye biliyordum ki yanılmamışım.
Tarifi yazarken, halis muhlis Erzurumlu olan canım Çağlacığıma hemen yazıp sordum ve teyit ettirdim ;)
Bu arada, kendisi müşterim sıfatıyla gelip, şuan candan iki arkadaş olduğumuz, şirin, güzel, tazecik gelin adayımdır benim :)) ♥
Malzemeler:
♥ 1 su bardağı haşlanmış nohut
♥ 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
♥ 1 su bardağından 2 parmak eksik çorbalık eksme hamur ya da erişte
♥ Tuz
♥ 2 litre su
Terbiyesi İçin:
♥ 2 su bardağı yoğurt
♥ 1 adet yumurta sarısı
♥ 1 yemek kaşığı un (Tepemeleme)
Sosu İçin:
♥ 2 tatlı kaşığı kuru nane
♥ 1 buçuk yemek kaşığı tereyağı
*** Bardak ölçüsü: 250ml.
1-) Bir tencerede suyumuzu kaynatıyoruz ve içine yeşil mercimeği, nohutu, kesme hamuru ve tuzunu atıyoruz. Hamurumuz pişene kadar kaynamaya bırakıyoruz.
2-) Hamurumuz pişerken bir yandan da terbiyesini hazırlıyoruz.
Yoğurt, yumurta sarısı ve unu bir kaba alıp, tel çırpıcı ile topaklanmaması için iyice çırpıyoruz.
3-) Hamurumuz pişince, çorbanın suyundan bir kaç kepçe alıp terbiyemize döküyoruz ve çok hızlı şekilde karıştırıyoruz ki yoğurdumuz kesilmesin.
Terbiyemizin sıcaklığı iyice artınca kaynayan çorbamıza iave ediyoruz yavaş yavaş ve bir yandan da çorbamızı karıştıryoruz.
10-15 dakika kadar kaynadıktan sonra çorbamızın altını kapatıyoruz.
Bir tavada tereyağımızı eritiyoruz, nanemizi kavuruyoruz.
Ya çorba tenceresine döküyoruz ya da çorbayı servis ettiğimiz tabaklara 1'er tatlı kaşığı gezdiriyoruz.
♥ Afiyet, şifa olsun ♥
Hayırla, huzurla, hakiki muhabbetlerle dolu bir haftasonunuz olsun İnşaAllah...
Bende çok gerilirim yöresel bir tarif verirken.
YanıtlaSilBir Rumeli yemeğinin yanlış yapıldığını gördüğümde 'ama o öyle diiil kiiii' diyesim geldiği için acaba bende yanlış yapıyor muyum diye düşünürüm hep.
Aslında kesin bir sınır yok, yemekler yöreden yöreye değişebiliyor. İki farklı yemeğe aynı isim verilebiliyor ya da bir yemek aynı yörede bile farklı şekilde pişirilebiliyor. Kaldı ki biz profesyonel değiliz, işin okulunu okumadık; büyüklerimizden, yaşadığımız yöreden ya da tanıdığımız arkadaşlarımızdan gördüğümüz şekilde pişiriyoruz.
Hatamız, eksiğimiz olursa affola :)
Bu kadar gevezelikten sonra ellerine sağlık tatlıcığım diyor ve kocaman öpüyorum :)
Sende benim gibi ne kadar dolmuşsun Nazlım kıyamam :)
SilDediklerine sonuna kadar katılıyori öpüyorum tatlı yanaklarından seni :* ♥
ELLERİNİZE SAĞLIK:)BİZDE TUTMAÇ DERİZ AMA KESİLEN HAMURU SADE PİŞİRİRİZ...CANIM KAPALIDA OLMAMAK LAZIM HEPSİNDE ŞİFA VAR DENEMEK LAZIM:)AFİYETLER OLSUN
YanıtlaSilEvet herkesin yapışı çok farklıymış.
SilÇok sağolun fakat ben hepsini denedim ve uzak kalmanın her mana da daha hayırlı olduğunu anladım.
Sevgilerimle ♥
ay ay ay rahmetli annecimde yapardı bundan nede güzel olurdu.
YanıtlaSilbirde ovmaç olanı vardı bunun ama yapılışını bilmiyorum
Ellerinize sağlık.
Allah rahmet eylesin..
SilBüyüklerimizn yaptığı hiç bir lezzet bizlerinki gibi olmuyor maalesef çünkü bizim kullandığımız malzemeler bile doğallığını yitirdi :(
Çok teşekkürler.
Sevgiler.
Benimde evde en sık yaptığım çorbalardan ,ellerinize sağlık..sevgiler..
YanıtlaSilBenim de yoğurt çorbasına tercih ettiğim bir lezzet kendisi :)
SilÇok sağolun.
Sevgilerimle.
Harika gorunuyor canim. Ellerine saglik...
YanıtlaSilSevgiler...
Çok teşekkür ediyorum ♥
SilSevgiler benden..
canımın içi,kalbi güzel dostum yazdıkların beni gerçekten çok mutlu etti... İyiki tanıştık seninle ve bu dostluğumuz baki kalacak... Evet tutmaç çorbası Erzurum'a ait ve özel miasfirlere yapılan bir lezzet. Senin de ellerine kollarına sağlık harika görünüyor meleğim. Nasip olurda bir gün yolum sizin oralara düşerse ellerinden içmek isterim bu çorbadan ona göre :)
YanıtlaSilCanım Çağlacığım..
SilSenin de bu güzel yorumun nasıl mutlu etti beni ♥
İnşaAllah balım ;)
Kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum ♥ :*