23 Ekim 2012 Salı

Kadayıflı Muska Tatlısı

Selam olsun tüm güzel yüreklere...
Şu aralar zaman kavramını ben mi iyi kullanamıyorum demeye başladım kendi kendime. 
Akşam çok geç yatıp, sabah çok erken kalkmama rağmen, ancak yetiştiriyorum. 
Kurslar, siparişler, dikilip blogda da satışa sunulmayı bekleyen kumaşlar, her gün ekstra çıkan yeni yeni işler, vs..derken İnşaAllah bayram sonrası her şey daha bir düzene girecek diye ümit ediyorum. 
Bu koşuşturmacadan mütevellit, yorumlarınızı onaylamakta ya da onaylayıp da yorumunuza cevap yazmakta gecikirsem, lütfen kusuruma bakmayın olur mu?

                                                                    ---------------------------------------------------

Heyecan içinde beklediğimiz bayram geldi geliyor derken, artık yarın Allah nasip ederse arefe günüyle giriş yapacağız bu mübarek günlere… 
Bayramda gelen misafirlere ikram edeceklerimiz arasında olmazsa olmaz bir lezzet var ki, o da bayram tatlısı. Klasik bayram tatlısı nedir? Elbette baklava :) 
Fakat sizde benim gibi, illa tarifleri kurcalayıp, tarifte bir farklılık oluşturma, klasiğin biraz olsun dışına çıkma meraklısıysanız ne mutlu bana ki yalnız değilim. 
Takıntılıktan mıdır bilmiyorum, o gün gelen misafirler eğer bir lezzeti daha önce ki geldiklerinde tattılarsa, mutlaka bir daha onu o şekilde yapmamaya çalışırım elimden geldiğince. Yani bir farklılık katmaya çalışıp öyle sunmaya özen gösteririm. 
Bu tatlı da, klasik baklavanın dışına nasıl çıkarız diye düşünürken uydurduğum lezzetlerden biri. Tabi ki çoook değişik bir lezzet değil kendisi, baklava yufkası ile cevizli kadayıfın buluşması. Ama gene de biz farklı olduğunu kabul edelim ki mutlu olalım :) 

Buarada ben genelde uydurma lezzetlerime “uydurellez” derim, olur da başka postlarda görürseniz yadırgamayın olur mu? 

Elime geçti ya şu klavye, beni tutan da yok nasılsa, bıdı bıdı yazmaya başladım gene. 
Sizi daha fazla baymadan, tatlımızın artık tarifini yazmaya geçiyorum sonunda demeden önce son bir şeyi daha belirtmek istiyorum :)
Yapımı uğraştırmayan tatlı isteyenlere içli irmik tatlısı ya da cevizli lor tatlısını öneririm. Fakat daha kallavi bir tatlı yapmak isteyenlere ise, tarifini vereceğim bu tatlıyı öneririm.Çıtır çıtır, kadayıfın ve cevizinde kattığı lezzetle, yeme de yanında yat dedirten cinsten. Tabi ki öbek öbek oluşan-oluşacak olan kiloları düşünüp de, tatlı canımızı sıkmıyoruz :)

Malzemeler:

Hamur  için:
  •  1 adet yumurta
  •  Yarım çay bardağı yoğurt
  •  Yarım çay bardağı süt
  •  Yarım çay bardağı sıvıyağ (ben fındık yağı kullandım)
  •  1 paket kabartma tozu
  •  Alabilildiği kadar un 
***(Un ölçüsünü vermek isterdim ama, aceleye geldği için göz kararı yoğurdum bir önceki yapışımda. Bugun ya da fırsat bulamazsam yarın yaptığımda, ununu ölçerek koymaya çalışacağım ve tarife ekleyeceğim İnşaAllah). 

Hamuru bulamak için: 
  • Bol buğday nişasta 
 İçi için:
  •  250 gr.  tel kadayıf
  •  2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
  •  1 tatlı kaşığı şeker
  • yarım yemek kaşığı tereyağı 
Üzeri için:
  • 100 gr. tereyağı
Şerbeti için:
  •  4 su bardağı su
  •  4 su bardağı şeker
  •  2-3 damla limon suyu

İlk önce, tatlımızın şerbetini hazırlıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz.
Daha sonra, tavada kadayıf için tereyağı eritiyoruz. Kadayıflarımızı yağda biraz çeviriyoruz. Sonra şeker ve cevizini de ilave edip, bikaç kez daha çevirdikten sonra, ocaktan alıyoruz.
1-) Hamurumuzun malzemelerini yoğurma kabımıza alıyoruz ve kulak memesinden biraz daha sert kıvamda hamur yoğuruyoruz.  Hamurumuz istenilen kıvama gelince, üzerine bir poşet örtüp, buzdolabında 10-15 dk. bekletiyoruz.
***(Un ölçüsünü vermek isterdim ama, aceleye geldği için göz kararı yoğurdum bir önceki yapışımda. Bugun ya da fırsat bulamazsam yarın yaptığımda, ununu ölçerek koymaya çalışacağım ve tarife ekleyeceğim İnşaAllah). 

2-) Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlıyoruz.
3-) Bolca nişastalıyoruz ve hafif elimizle hamuru yassılaştırıyoruz ki, açımı kolay olsun.
4-) Ve, en zevkli kısım olan, hamurumuzu açma kısmına geliyoruz :) Baklava yufkası gibi yani açabildiğimiz en ince şekilde açıyoruz. 


Açtığımız hamurumuzu 4 parmak kalınlığında uzun şeritler halinde kesiyoruz. 
Kadayıflı harcımızdan şeridin en başına 1 yemek kaşığı dolusu kadar koyuyoruz. 
Ve fotoğrafya gördüğünüz gibi, muska şeklinde katlıyoruz.

Gördüğünüz gibi, tepsimize muska şeklindeki hamurumuzu sıkıca diziyoruz.
Üzerine, erittiğimiz tereyağını döküyoruz ve 185 derece fırında, üzerleri altın sarısı gibi kızarana kadar pişiriyoruz.

Fırından çıkan tatlımızın üzerine ılıttığımız şerbetimizi döküyoruz.


Vee, mutlu son :)

Afiyet bal şeker olsun...


16 yorum:

  1. OOO arkadaşım döktürmüşsün..Ben kolayına kaçtım,hazır yufka kullandım..Tabiki seninkinin eline su dökemez..ellerine sağlık.İyi bayramlar..

    YanıtlaSil
  2. Bir sen misin sanki vakti yetiremeyen?
    Al işte senden bir daha ben :)
    Sağlık olsun diyorum canım, herşey olup gidiyor.
    Hem insanın uğraşları olması da çok güzel:)
    Talı bana laz böreğini anımsattı.
    En sevdiklerimdendir kendisi:)
    Geçen bayram yapmıştım,bu bayram başka tatlı oldu,ama canım çekti görünce,napsam diye düşünmekteyim:)
    Hasılı,tadı tuzu yerinde huzur dolu bayramlar diliyorum canım..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  3. Asıl mesele eldeki malzemeyle farklı bir seyler üretmiş olmak..
    Baklava bizim için bayramdir candır!
    Ellerine saglık,hayırlı bayramlar herkese..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık nefis görünüyor bayıldım.

    YanıtlaSil
  5. Canım benim erken kalkmak muhteşem bir duygudur keşke herkese nasip olsa.Bende
    her sabah 6'da kalkarım gün daha bereketli olur.Sabah rızkımızı alırız...Tatlın
    tek kelimeyle muhteşem ellerine sağlık.Bu arada çekilime katılırsan çokkk mutlu
    olurum öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol ablacım.
      Aynen, erken kalkmanın keyfi, bereketi anlatışmaz. Ahh bir de erken yaabilsem, tam olacak aslında :)
      İnşaAllah ablacım, şuan yorumunu bile o kadar kısıtlı vakitte cevaplıyorum ki. İlk fırsatta, daha detaylı okuyacagım katılım şartlarını.

      Bende güzel yüreğinden öpüyorum ablacım...

      Sil
    2. Canım bende erken yatamam:)))4 saat düzenli uyusam yetiyor hamd olsun.Bu
      arada Zelihamada aşıladım oda çok mutlu erken kalkmaktan:)))

      Sil
  6. Nursen Hanım;
    Estafurullah, sizinki de gayet lezzetli duruyordu.
    Tekrar ellerinize sağlık.
    Sizede hayırlı bayramlar...


    Zelihacım;
    Çok şükür canımcım, benimki haşa şikayet değil, sadece yorgunluk oluyor ister istemez. Rabbim hiç hir zaman, gördüğümüzden beri koymasın cümlemizi.
    Sana da iyi bayramlar canım.
    Halis muhabbetle...


    Sevgicim,
    Çok saol canısı.
    Sanada hayırlı bayramlar.
    Öpüyorum...


    İlknur Hanım;
    Çok teşekkürler.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Ahir zamanda yaşadığımızdan mıdır nedir, zaman hızla akıp gidiyor, zamanın arkasından biz de koşuyoruz...
    Tatlı enfes görünüyor, ellerinize sağlık.
    Sevgiilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın aynı şeyi bende düşünür oldum son zamanlarda.
      Rabbim, hayırla yolunda yürüyenlerden ihsan eylesin cümlemizi...

      Çok teşekkür ediyorum.
      Sevgilerimle...

      Sil
  8. Canım Allah razı olsun.Şartlar tamam yazıyı yayınladığın anda çekiliş numaranı vericem.Bol şanslar öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ablacım.
      Bende seni öpüyorum...

      Sil
  9. Tatlı krizine sokucak beni bu güzel görüntüler..
    Çıtır çıtır nefiss görünüyor canım..
    Ellerine sağlık.
    Hayırlı,huzurlu bayramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Melihacım.
      Ahh ahh, o kriz benden hiç gitmiyor ne yazık ki :(

      Sanada hayırlı, bereketli güzel bayramlar şimdiden canımcım.
      Sevgiler...

      Sil
  10. Maharetli ellerden çıktığı nasıl da belli,maşaAllah,
    gerçekten değişik ve şık bir talı olmuş,
    eline sağlık,
    hayırlı bayramlar,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafurullah..
      Sizin gibi mahire ve güzel yürekli ablalarımın yanından dahi geçemem.
      Sizede şimdiden hayırlı bayramlar.
      Baki muhabbetlerimle..

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya