Pilavuna tarifinde sizlere kısaca Kıbrıs'ta bir süre yaşadığımdan ve bu süre içinde birbirinden nefis lezzetleri de kendimle getirdiğimi bahsetmiştim. Arayı daha fazla açmadan, Kıbrıs’ı
hatırlatan bir tarifi daha paylaşayım istedim sizlerle.
Bu miss gibi çorbanın
meydana gelmesi, şöyle oldu efendim;
Kıbrıs’ta yaşarken bir gün, Kıbrıslı bir
komşum, bana Kıbrıs tarhanası getirdi. Ve getirdiği gibi hemen birlikte yaptık çorbayı. Ve o gün, tabir-i caizse, vuruldum o mükemmel lezzete. Lakin, tarhananın
tarifini öğrenmek yerine, bu çorbanın benzerini nasıl yaparım derdine düştüm ve
2 gün çorba bitene kadar her içtiğimde, “hımm, içinde şunlar şunlar var” deyip
hemen not aldım. Kısa süre sonra, bu aldığım notları birleştirerek denedim ve
sonuç; Bingo! :)
Yalnız bilenler için yine de bir not düşmek isterim, bizim yoğurt çorbası tarifinden çok da farklı bir yanı yok. Fakat, lezzet anlamında beni ve bir çok kişiyi daha çok etkilediği için, uzun süredir yoğurt çorbası yapalım mı diye sorduğumuzda, madem yoğurt çorbası düşünüyorsunuz, onun yerine hellim çorbası yapın sonucu çıkıyor ortaya :)
Malzemeler:
- 1 kilo süzme yoğurt
- 1 yumurta
- 1.5 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı pilavlık bulgur
- 1 paket hellim
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 buçuk litre su
- Yarım su bardağı sıvıyağ (Ben sıvıyağ olarak her zaman fındıkyağı ve zeytinyağı kullanırım)
- Yarım yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
- Süzme yoğurdumuzu tenceremize döküp, bir çırpıcı yardımıyla iyice açılana kadar çırpıyoruz.
- Yoğurt açılıp özleştiğinde, yumurta ve ununu koyup, homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam ediyoruz.
- Suyunu yavaş yavaş koyuyoruz, bir yandan da çırpmaya devam ediyoruz özleşmesi için.
- Suyunu da koyduktan sonra, tenceremizi ocağa alıyoruz ve bulgurumuzu koyuyoruz.
- Kaynayana kadar, hiç bırakmadan karıştırıyoruz.
- Kaynadıktan sonra tuzunu atıyoruz. (Helliminizin de hafif bir tuzu olacağı için, çorbanın tuzunu dikkatli atın)
- Takriben 20 dakika kadar daha kaynatıp pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz. (Eğer kıvamı koyu ise, biraz su ilavesi yapabilirsiniz)
- Tavla zarı şeklinde doğradığımız hellimlerimizi, sıvıyağ ve tereyağımızı erittiğimiz tavamıza koyuyoruz ve ara sıra karıştırıyoruz.
- Başta hellim kendi suyunu salacaktır.
- Saldığı bu suyu çektikip, hafif kızarmaya başlayınca nanesini atıp, 1 dakika kadar çevirdikten sonra tavamızı ocaktan alıyoruz.
- İster tenceredeki çorbamızın üzerine, isterseniz benim yaptığım gibi çorbayı servis tabağına aldıktan sonra, onun üzerine bir miktar döküp, afiyetle ve iştahla içiyoruz. :)
Hellim mi dedin sen:)
YanıtlaSilAy ben onu kebap niyetine tüketirim hep:)
Öyle çok severim ki!
Makarnaya,salataya koyduğum olmuştu da,çorbaya konulacağı hayalimden bile geçmemişti:)
Çok ama çok güzel olmuş canım.
Ellerine,güzel fikrine sağlık:)
Kal sağlıcakla..
Bir de hellimi bu şekilde denemeni tavsıye ederim canısı.
SilÖpüyorum muhabbetle...
Ben kendime denemek isterim
YanıtlaSilbizim ev ahalisi özellikle yoğurt çorbası pişirdiğimde isyan çıkarıyor
ama ben seviyorum ve bu nefis görünüyor
Yada en iyisi siz yaptığınızda haber edin ben size bir kase çorba içmeye geleyim:)
Gününüz aydın olsun:)
Seve seve tabiki de beklerim :))
SilSevgiler...
İlk kez duydum hellim çorbasını ve çok beğendim. Mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilDeğişik tatlar iyi oluyor her zaman :)
Ellerine sağlık. Sevgiler.
Çok teşekkür ederim.
SilDenemenizi tavsiye ederim, hellim çok güzel bir lezzet veriyor çorbaya.
Sevgilerimle...
yutkunmakla yetiniyorum canim .
YanıtlaSilmuhtesem görünüyor ama yiyemeyen ben sizlere sifa olsun diyorum
ellerine bedenine saglik
Canım ilk kez gördüm Hellim peynirinin çorbada kullanıldığını:)))Sen yaptıysan
YanıtlaSilkesin güzeldir ellerine sağlık öpüyorum...
Melek ablacım;
YanıtlaSilÜzüldüm yiyemediğine.
Çok teşekkür ediyorum güzel dileklerin için.
Sevgi muhabbetlerimle.
Derya ablacım;
Estafurullah canım, çok naziksin.
Bu çorbanın adını duyan herkes "peynirden, hele de hellimden çorba mı olurmuş canım?" diyor. Fakat içtikten sonra tüm fikirleri değişiyor.
Gerçekten hellim öyle güzel bir lezzet veriyor ki.
Bende öpüyorum seni.
Çok orjinal bir çorba olmuş,ellerine sağlık...Hellimi çok severim...Mutlaka yapıcam..sevgiler.
YanıtlaSilseve seve takib errigim blogerculerden birisiniz
YanıtlaSildun annemle beraber karistirdik blogunuzu
çok fikirler aldik , ve çok tesskur ederim ,iyiki varsiniz
fotograflarin kalitesi de mukkemel, hiç gozunuzu yormadan çay'i yudumliya
yudumliya yavas yavas okudugum bir blog !
sizide bloguma beklerim tabiki, yorumlariniz , elestirileriniz
....
kocamann opuyorum belçikadan selamlar saygilar
bisou bisou
www.fraise-framboise.blogspot.com
Nursen hanım;
YanıtlaSilÇok teşekkürler güzel sözleriniz için.
Muhabbetle.
Sevgili Weps;
Yorumunu okurken, yüzümde kocaman bir gülümseme oluştu.
Çok utandım ve Estafurullah demek istiyorum güzel gözlerin için
Çok teşekkür ederim.
Anneciğine de çok çok selamlar.
Sevgilerimle...
Çok merak ettim tadını çok.....
YanıtlaSilFotoğraflar muhteşem. Sanki birazdan kaşığı alıp daldırıcaz sahanın içine :(
Çok teşekkür ederim Leyla'cım.
SilAhh tatlııs ya, teknoloji o kadar ilerlese bir, isteyen herkese gönderirdim bir tuşla. Düşünmesi bile çok keyif veriyor böyle bir hayali :)
Sevgilerimle...
Kadınlar
YanıtlaSilKadınlar Kulübü
Zayıflama
Zayıflama Kulübü
uzun zamandır yeni blogları keşfedecek fırsatım olmadı. bloğunda tesadüfen buldum ama çok beğendim. tarifler ve fotoğrağraflar muhteşem. hemen izlemeye aldım.
YanıtlaSilAnkara'da olman ayrıca güzel ;)
Tekrar görüşmek dileğiyle...
Çok mutlu oldum. Sefalar getirdiniz.
SilSiz de Ankaradasınız galiba, ne mutlu o zaman :)
Bilmukabele.
Sevgiler..
Canım yoğurtlu bulgur çorbasını çok severim sık sık yaparım..Hellim peyniriyle denememiştim..
YanıtlaSilellerine sağlık sevgiler
Çok teşekkür ederim Rummacım.
SilMuhabbetlerimle...