6 Kasım 2012 Salı

Hellim Çorbası

Hayırlı ve mutlu sabahlar zahmet edip de yazdıklarımı okuyan herkese… 


Pilavuna tarifinde sizlere kısaca Kıbrıs'ta bir süre yaşadığımdan ve bu süre içinde birbirinden nefis lezzetleri de kendimle getirdiğimi bahsetmiştim. Arayı daha fazla açmadan, Kıbrıs’ı hatırlatan bir tarifi daha paylaşayım istedim sizlerle. 

Bu miss gibi çorbanın meydana gelmesi, şöyle oldu efendim; 
Kıbrıs’ta yaşarken bir gün, Kıbrıslı bir komşum, bana Kıbrıs tarhanası getirdi. Ve getirdiği gibi hemen birlikte yaptık çorbayı. Ve o gün, tabir-i caizse, vuruldum o mükemmel lezzete. Lakin, tarhananın tarifini öğrenmek yerine, bu çorbanın benzerini nasıl yaparım derdine düştüm ve 2 gün çorba bitene kadar her içtiğimde, “hımm, içinde şunlar şunlar var” deyip hemen not aldım. Kısa süre sonra, bu aldığım notları birleştirerek denedim ve sonuç; Bingo! :) 

Yalnız bilenler için yine de bir not düşmek isterim, bizim yoğurt çorbası tarifinden çok da farklı bir yanı yok. Fakat, lezzet anlamında beni ve bir çok kişiyi daha çok etkilediği için, uzun süredir yoğurt çorbası yapalım mı diye sorduğumuzda, madem yoğurt çorbası düşünüyorsunuz, onun yerine hellim çorbası yapın sonucu çıkıyor ortaya :)

Malzemeler:
  •  1 kilo süzme yoğurt
  •  1 yumurta
  •  1.5 yemek kaşığı un
  •  4 yemek kaşığı pilavlık bulgur
  •  1 paket hellim
  •  1 yemek kaşığı nane
  • 1 buçuk litre su
  •  Yarım su bardağı sıvıyağ (Ben sıvıyağ olarak her zaman fındıkyağı ve zeytinyağı kullanırım)
  •  Yarım yemek kaşığı tereyağ
  •  Tuz
  • Süzme yoğurdumuzu tenceremize döküp, bir çırpıcı yardımıyla iyice açılana kadar çırpıyoruz.
  • Yoğurt açılıp özleştiğinde, yumurta ve ununu koyup, homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam ediyoruz.
  • Suyunu yavaş yavaş koyuyoruz, bir yandan da çırpmaya devam ediyoruz özleşmesi için.
  • Suyunu da koyduktan sonra, tenceremizi ocağa alıyoruz ve bulgurumuzu koyuyoruz.
  • Kaynayana kadar, hiç bırakmadan karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra tuzunu atıyoruz. (Helliminizin de hafif bir tuzu olacağı için, çorbanın tuzunu dikkatli atın)
  • Takriben 20 dakika kadar daha kaynatıp pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz. (Eğer kıvamı koyu ise, biraz su ilavesi yapabilirsiniz)
  • Tavla zarı şeklinde doğradığımız hellimlerimizi, sıvıyağ ve tereyağımızı erittiğimiz tavamıza koyuyoruz ve ara sıra karıştırıyoruz.
  • Başta hellim kendi suyunu salacaktır. 
  • Saldığı bu suyu çektikip, hafif kızarmaya başlayınca nanesini atıp, 1 dakika kadar çevirdikten sonra tavamızı ocaktan alıyoruz.
  • İster tenceredeki çorbamızın üzerine, isterseniz benim yaptığım gibi çorbayı servis tabağına aldıktan sonra, onun üzerine bir miktar döküp, afiyetle ve iştahla içiyoruz. :)



19 yorum:

  1. Hellim mi dedin sen:)
    Ay ben onu kebap niyetine tüketirim hep:)
    Öyle çok severim ki!
    Makarnaya,salataya koyduğum olmuştu da,çorbaya konulacağı hayalimden bile geçmemişti:)
    Çok ama çok güzel olmuş canım.
    Ellerine,güzel fikrine sağlık:)
    Kal sağlıcakla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de hellimi bu şekilde denemeni tavsıye ederim canısı.
      Öpüyorum muhabbetle...

      Sil
  2. Ben kendime denemek isterim
    bizim ev ahalisi özellikle yoğurt çorbası pişirdiğimde isyan çıkarıyor
    ama ben seviyorum ve bu nefis görünüyor
    Yada en iyisi siz yaptığınızda haber edin ben size bir kase çorba içmeye geleyim:)

    Gününüz aydın olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seve seve tabiki de beklerim :))
      Sevgiler...

      Sil
  3. İlk kez duydum hellim çorbasını ve çok beğendim. Mutlaka deneyeceğim.
    Değişik tatlar iyi oluyor her zaman :)
    Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Denemenizi tavsiye ederim, hellim çok güzel bir lezzet veriyor çorbaya.
      Sevgilerimle...

      Sil
  4. yutkunmakla yetiniyorum canim .
    muhtesem görünüyor ama yiyemeyen ben sizlere sifa olsun diyorum
    ellerine bedenine saglik

    YanıtlaSil
  5. Canım ilk kez gördüm Hellim peynirinin çorbada kullanıldığını:)))Sen yaptıysan
    kesin güzeldir ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. Melek ablacım;
    Üzüldüm yiyemediğine.
    Çok teşekkür ediyorum güzel dileklerin için.
    Sevgi muhabbetlerimle.

    Derya ablacım;
    Estafurullah canım, çok naziksin.
    Bu çorbanın adını duyan herkes "peynirden, hele de hellimden çorba mı olurmuş canım?" diyor. Fakat içtikten sonra tüm fikirleri değişiyor.
    Gerçekten hellim öyle güzel bir lezzet veriyor ki.
    Bende öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  7. Çok orjinal bir çorba olmuş,ellerine sağlık...Hellimi çok severim...Mutlaka yapıcam..sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. seve seve takib errigim blogerculerden birisiniz

    dun annemle beraber karistirdik blogunuzu

    çok fikirler aldik , ve çok tesskur ederim ,iyiki varsiniz

    fotograflarin kalitesi de mukkemel, hiç gozunuzu yormadan çay'i yudumliya

    yudumliya yavas yavas okudugum bir blog !

    sizide bloguma beklerim tabiki, yorumlariniz , elestirileriniz
    ....

    kocamann opuyorum belçikadan selamlar saygilar


    bisou bisou


    www.fraise-framboise.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Nursen hanım;
    Çok teşekkürler güzel sözleriniz için.
    Muhabbetle.

    Sevgili Weps;
    Yorumunu okurken, yüzümde kocaman bir gülümseme oluştu.
    Çok utandım ve Estafurullah demek istiyorum güzel gözlerin için
    Çok teşekkür ederim.
    Anneciğine de çok çok selamlar.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Çok merak ettim tadını çok.....
    Fotoğraflar muhteşem. Sanki birazdan kaşığı alıp daldırıcaz sahanın içine :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Leyla'cım.
      Ahh tatlııs ya, teknoloji o kadar ilerlese bir, isteyen herkese gönderirdim bir tuşla. Düşünmesi bile çok keyif veriyor böyle bir hayali :)
      Sevgilerimle...

      Sil
  11. uzun zamandır yeni blogları keşfedecek fırsatım olmadı. bloğunda tesadüfen buldum ama çok beğendim. tarifler ve fotoğrağraflar muhteşem. hemen izlemeye aldım.
    Ankara'da olman ayrıca güzel ;)
    Tekrar görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum. Sefalar getirdiniz.
      Siz de Ankaradasınız galiba, ne mutlu o zaman :)
      Bilmukabele.
      Sevgiler..

      Sil
  12. Canım yoğurtlu bulgur çorbasını çok severim sık sık yaparım..Hellim peyniriyle denememiştim..

    ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Rummacım.
      Muhabbetlerimle...

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya