17 Kasım 2012 Cumartesi

Sultan Lokumu (Muzlu)



Birkaç kez bu güzel tatlıyı yemiştim fakat bir türlü sevememiştim nedendir bilmem. Fakat size vereceğim tarifle karşılaştığım zaman, resmen vuruldum. 
Sütlü tatlılar hafif tatlılardır genelde. Bu tatlı da öyle aslında ama içerisindeki 125 gram tereyağını saymazsak :)

Özellikle ramazan sofralarından sonra, misafirlere hafif bir tatlı yapmak isterseniz, tavsiye ederim. Ya da çay davetlerinizde bir kaç tatlı çeşidinin yanında bu tarif de size bir alternatif olabilir.
Fakat önemli bir noktası var bu tarifin ölçülerinin; 
Eğer mini fırın tepsisine yapacaksanız, tarifin yarısı kafi geliyor. Ama büyük boy fırın tepsisi kullanacaksanız, vereceğim ölçüler gayet uygundur.

Malzemeler:


Muhallebisi için:
  •  1 litre süt
  •  1 su bardağı un
  •  125 gr. tereyağı
  •  8 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
Tepsinin en altına döşemek için: 
  • Yaklaşık 200-250 gr hindistan cevizi
Krem Şantisi için: 
  •  2 paket krem şanti
  •  1 su bardağı süt
Meyve olarak:
  •  3 adet muz
  •  2 adet kivi
  • İlk önce muhallebisini hazırlıyoruz. Erittiğimiz tereyağında, unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz(fotoğraftaki unun rengine aldanmayın, ışıktan dolayı öyle çıkmış).
  • Sütümüzü yavaş yavaş ilave ediyoruz ama bir yandan da çırpıcı ile hızlı hızlı karıştırıyoruz ki topaklanma yapmasın.
  • Şekerimizi ilave ediyoruz.
  • Kapatmaya yakın, vanilyamızı koyuyoruz.
  • Tenceremizi ocaktan indirip, bir mikser yardımıyla yaklaşık 5 dakika çırpıyoruz.
  • Tepsimizde hiç boşluk kalmayacak şekilde her tarafına bolca hindistan cevizi serpiyoruz.
  • Mikserle çırptığımız muhallebimizi, fotoğrafta gördüğünüz şekilde dikkatlice döküyoruz tepsimize. (Eğer birden dökerseniz, hindistan cevizleri bozulur). Bir spatula yardımızla dikatlice her tarafı eşit olacak şekilde düzeltiyoruz. Yaklaşık yarım santim yüksekliğinde olacak yaydığımız muhallebi. Daha kalın olursa, sarılması çok zorlaşacaktır.
  • Dolapta yaklaşık 1 saat kadar bekletiyoruz.
  • Daha sonra, çok iyi çırptığımız krem şantimizi tepsimizin her yerine bir spatula yardımıyla her tarafına eşit ve yarım santim yüksekliğinde olacak şekilde  yayıyoruz.
  • Yine dolapta yaklaşık 1-2 saat bekletiyoruz iyice donması için.
  • Tepsimizi çıkarıyoruz. Eğer büyük fırın tepsisiyse 20 eşit parçaya, mini fırın tepsisiyse 12 eşit parçaya kesiyoruz. 
  • İnce dilimlenmiş muzlarımızı, fotoğraftaki gibi koyuyoruz. 
  • Bir spatula yardımıyla, kestiğimiz karenin ucunu kaldırıyoruz ve üzerine katlıyoruz.
  • İki avucumuz arasında hafifçe yuvarlıyoruz ki, düzgün olsun rulolarımız.
  • İstediğimiz şekilde servis ediyoruz. Ben kivi ile servis ettim fakat siz kendi hazırladığınız çikolata ya da meyve sosları kökerek de servis edebilirsiniz.
*** NOT: Verdiğim ölçülerde yapacaksanız, büyük fırın tepsisine tam gelmektedir. Fakat mini fırın tepsisinde yapacaksanız, 1 buçuk ölçü yaparsanız 2 tepsi çıkabilir. 

Afiyet olsun efendim. 

Ağzımız hep tatlı olsun, hiç bozulmasın İnşaAllah...
 

 

25 yorum:

  1. Canım günaydın sabah sabah yutkundum resmen:)))El
    lerine sağlık ikiside nefis sunumlar ve fotoğraf
    lar baştan çıkarıcı:))Ellerine,emeğine sağlık.
    Mutlu hafta sonları diliyor ve öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafurullah ablacım, elimden geldiğince acizane bir şeyler yapmaya çalışıyorum kendi çapımda, çok teşekkür ediyorum.
      Sanada güzel cici hafta sonları canım benim.

      Sil
  2. Marifetlim!...marifetlim benim..şahaneler hepsi..
    Tarifin sözlerin yazıların..
    Ellerine yüreğine sağlık..Lahanaya bayılırım!..
    Güzel geçsin günün canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi kelebeğim benim, ruhumu şenlendirdi cıvıl cıvıl yorumun.
      Çok teşekkür ediyorum güzel sözlerin için. Bu sözleri hak edenlerden ihsan eyle şu kulunu.
      Amin tatlısı seninde.
      Öpüyorum güzel yüreğinden.

      Sil
  3. hayirli sabahlar hayirli günler ola yavrum
    biliyormusun seni kendime cok yakin görüyorum .
    duygusalligin yaklasimlarin yorumlarin
    sinesinde his edensin .Allah cok sevsin seni

    lahanayi severim sevmedigimse dedigin gibi haslama yani :)
    tatlin denenesi tadilasi olmus ellerine bedenine saglik
    rahman zorlarini kolaylastirsin canim muhabbetle

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık,arkadaşım ne güzel sarmışsın lahanayı..Sultan lokumunuda çok severim,uzanıp alasım geldi..Fotoğraflar da süper..sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Melek ablam;
    Sanada hayırlı sabahlar ablacım.
    Nasıl güzel sözler bunlar ablacım, layık olabiliyorumdur İnşaAllah.
    Ne güzel, aynı duyguları paylaşabilmek, me kadar duru bir mutluluk.
    Amin diyorum halis dualarına.
    Sevgilerimi yolluyorum en güzelinden...

    Sevgili Nursen Hanım;
    Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için, çok sağolun.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Anneciğine Allah uzun ömürler varsin. Allah'ım onların yokluklarını göstermesin.
    Yaptığın iki lezzette çok güzel görünüyor. Valla ben üzerinde sarımsaklı yoğurt olan herşeye varım arkadaş. Üzerine pul biber nane sumak ne bulursam koyarım ben :)
    Ellerine sağlık. Afiyet bal olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiin ecmain Nazlıcım.
      Zevklerimiz aynı o zaman canım. Bende sarmısaklı yoğurt varsa işin içinde, nane sumak pulbiber mutlaka dökerim mutlaka :)
      Çok teşekkür ederim, gel beraber olsun İnşaAllah canısı :)

      Sil
  7. İki lezzeti da geçtiğimiz hafta içinde ev yemekleri yapan güzel bir yerde yedim, şimdi ikisini de burada görünce kış yemekleri demek ki artık bunlar dedim içimden:) ellerine sağlık her ikisini de çokk severim!

    YanıtlaSil
  8. ikiside süper görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Hem dolma, hem lokum insanın iştahını açıyor helede benim gibi hala akşam yemeği yememiş birinin:)

    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Zeynep,
    Merak ettim, acaba ismini söyleyebilir misin güzel ev yemekleri yapan o yerin? Çünkü bazen soruyorlar, benim de bu konuda bilgim kısıtlı olduğu için pek bir yer öneremiyorum.

    Sevgili Mutfagabuyurun;
    Çok teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.
    Sevgiler.

    Sevgili Ays;
    Yakın otursaydık, inanın gönderirdim ikisinden de.
    Çok teşekkür ediyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. merhabalar gisi...
    öncelikle bloğunu şimdi gördüm biraz gezindim
    gerçekten çok başarılı buldum
    hem tariflerin hem resimli anlatımın
    hem de resimlerin çok itinalı
    eline emeğine sağlık arkadaşım
    hakkımda bölümünde de kendimden birşeyler bulduğumdan
    artık seni takipteyim
    şayet sen de gelmek istersen beklerim canım.
    mutlu pazarlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim birbirinden güzel sözleriniz için.
      Sefalar getirdiniz.
      Hayırlı paylaşımlarla birlikte olabilmek dileğiyle.
      Size de mutlu pazarlar...

      Sil
  12. Hikaye cok güzel....Kelebek olmak o kadar da kolay degil...
    Lahanayi da sarmasini da cok severim,ama su yapraklarindan ayirma ve haslama isini hic sevmem.Birisi ön hazirligi yapsin ben gider sararim...
    Ellerinize saglik,ben de beklerim....

    YanıtlaSil
  13. Bir de ayrıntılı fotoğraflamışsınız, emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Nar Tanesi;
    Bende de aynısı vardıri biri bana yaprakalrını haşlasın, gerisini uça uça yaparım ama işte hayat da öyle değil mi, biraz sıkıntı ve uğraş olarak ki, hazıra konup kolaya alışmayasın. Tıpkı kelebek hikayesinde olduğu gibi...
    Muhabbetlerimle...

    Sevgili Narince;
    Çok teşekkürler, çok incesiniz.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Kışın vazgeçilmez lezzetlerinden lahana dolması çok sevdiğim dolmalardan aklıma düştü hemen yapmalıyım yoksa bir yerlerim şişeçek.eline sağlık

    YanıtlaSil
  16. ama ben baya baya sevmiskooo ! ve bayilmiskoo ! bayiliyorum ilk tanistigim bloggersin gisi :)

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Kardelen Sezgin;
    Şimdiden afietler olsun o zaman size :)
    Sevgiler

    Sevgili Aicha;
    Sende çok içtensin ve şirinsin :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  18. Anneciğini benim yerime öper misin?
    İçimden geldi..
    Lezzetler yine büyüledi beni.
    Emeğine sağlık Gizemcim..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan yanımda değil tatlısı ama söz ilk gördüğüm yerde unutmazsam İnşaAllah öpeceğim bir senin için, bir benim için :)) (Anneyi öpmeye bahane çıksın yeterki:) )
      Çok teşekkürler Zelişcim, akşam akşam yüzümü güldürdün.
      Sevgi ve muhabbetimle canısı..

      Sil
  19. Lahanalar kalem gibi sarmissiniz incecik nefis görünüyor
    Muzlu sarmlari cok severim benim bayram tatlilarim arasindadir
    Fotolar cok güzel emeginize elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel sözleriniz için.
      Sevgiler...

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya