Birkaç kez bu güzel tatlıyı yemiştim fakat bir türlü sevememiştim nedendir bilmem. Fakat size vereceğim tarifle karşılaştığım zaman, resmen vuruldum.
Sütlü tatlılar hafif tatlılardır genelde. Bu tatlı da öyle aslında ama içerisindeki 125 gram tereyağını saymazsak :)
Özellikle ramazan sofralarından sonra, misafirlere hafif bir tatlı yapmak isterseniz, tavsiye ederim. Ya da çay davetlerinizde bir kaç tatlı çeşidinin yanında bu tarif de size bir alternatif olabilir.
Fakat önemli bir noktası var bu tarifin ölçülerinin;
Eğer mini fırın tepsisine yapacaksanız, tarifin yarısı kafi geliyor. Ama büyük boy fırın tepsisi kullanacaksanız, vereceğim ölçüler gayet uygundur.
Malzemeler:
Muhallebisi için:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı un
- 125 gr. tereyağı
- 8 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
- Yaklaşık 200-250 gr hindistan cevizi
- 2 paket krem şanti
- 1 su bardağı süt
- 3 adet muz
- 2 adet kivi
- İlk önce muhallebisini hazırlıyoruz. Erittiğimiz tereyağında, unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz(fotoğraftaki unun rengine aldanmayın, ışıktan dolayı öyle çıkmış).
- Sütümüzü yavaş yavaş ilave ediyoruz ama bir yandan da çırpıcı ile hızlı hızlı karıştırıyoruz ki topaklanma yapmasın.
- Şekerimizi ilave ediyoruz.
- Kapatmaya yakın, vanilyamızı koyuyoruz.
- Tenceremizi ocaktan indirip, bir mikser yardımıyla yaklaşık 5 dakika çırpıyoruz.
- Tepsimizde hiç boşluk kalmayacak şekilde her tarafına bolca hindistan cevizi serpiyoruz.
- Mikserle çırptığımız muhallebimizi, fotoğrafta gördüğünüz şekilde dikkatlice döküyoruz tepsimize. (Eğer birden dökerseniz, hindistan cevizleri bozulur). Bir spatula yardımızla dikatlice her tarafı eşit olacak şekilde düzeltiyoruz. Yaklaşık yarım santim yüksekliğinde olacak yaydığımız muhallebi. Daha kalın olursa, sarılması çok zorlaşacaktır.
- Dolapta yaklaşık 1 saat kadar bekletiyoruz.
- Daha sonra, çok iyi çırptığımız krem şantimizi tepsimizin her yerine bir spatula yardımıyla her tarafına eşit ve yarım santim yüksekliğinde olacak şekilde yayıyoruz.
- Yine dolapta yaklaşık 1-2 saat bekletiyoruz iyice donması için.
- Tepsimizi çıkarıyoruz. Eğer büyük fırın tepsisiyse 20 eşit parçaya, mini fırın tepsisiyse 12 eşit parçaya kesiyoruz.
- İnce dilimlenmiş muzlarımızı, fotoğraftaki gibi koyuyoruz.
- Bir spatula yardımıyla, kestiğimiz karenin ucunu kaldırıyoruz ve üzerine katlıyoruz.
- İki avucumuz arasında hafifçe yuvarlıyoruz ki, düzgün olsun rulolarımız.
- İstediğimiz şekilde servis ediyoruz. Ben kivi ile servis ettim fakat siz kendi hazırladığınız çikolata ya da meyve sosları kökerek de servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun efendim.
Ağzımız hep tatlı olsun, hiç bozulmasın İnşaAllah...
Canım günaydın sabah sabah yutkundum resmen:)))El
YanıtlaSillerine sağlık ikiside nefis sunumlar ve fotoğraf
lar baştan çıkarıcı:))Ellerine,emeğine sağlık.
Mutlu hafta sonları diliyor ve öpüyorum...
Estafurullah ablacım, elimden geldiğince acizane bir şeyler yapmaya çalışıyorum kendi çapımda, çok teşekkür ediyorum.
SilSanada güzel cici hafta sonları canım benim.
Marifetlim!...marifetlim benim..şahaneler hepsi..
YanıtlaSilTarifin sözlerin yazıların..
Ellerine yüreğine sağlık..Lahanaya bayılırım!..
Güzel geçsin günün canım..
Sevgi kelebeğim benim, ruhumu şenlendirdi cıvıl cıvıl yorumun.
SilÇok teşekkür ediyorum güzel sözlerin için. Bu sözleri hak edenlerden ihsan eyle şu kulunu.
Amin tatlısı seninde.
Öpüyorum güzel yüreğinden.
hayirli sabahlar hayirli günler ola yavrum
YanıtlaSilbiliyormusun seni kendime cok yakin görüyorum .
duygusalligin yaklasimlarin yorumlarin
sinesinde his edensin .Allah cok sevsin seni
lahanayi severim sevmedigimse dedigin gibi haslama yani :)
tatlin denenesi tadilasi olmus ellerine bedenine saglik
rahman zorlarini kolaylastirsin canim muhabbetle
Ellerine sağlık,arkadaşım ne güzel sarmışsın lahanayı..Sultan lokumunuda çok severim,uzanıp alasım geldi..Fotoğraflar da süper..sevgiler
YanıtlaSilMelek ablam;
YanıtlaSilSanada hayırlı sabahlar ablacım.
Nasıl güzel sözler bunlar ablacım, layık olabiliyorumdur İnşaAllah.
Ne güzel, aynı duyguları paylaşabilmek, me kadar duru bir mutluluk.
Amin diyorum halis dualarına.
Sevgilerimi yolluyorum en güzelinden...
Sevgili Nursen Hanım;
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için, çok sağolun.
Sevgilerimle...
Anneciğine Allah uzun ömürler varsin. Allah'ım onların yokluklarını göstermesin.
YanıtlaSilYaptığın iki lezzette çok güzel görünüyor. Valla ben üzerinde sarımsaklı yoğurt olan herşeye varım arkadaş. Üzerine pul biber nane sumak ne bulursam koyarım ben :)
Ellerine sağlık. Afiyet bal olsun :)
Amiin ecmain Nazlıcım.
SilZevklerimiz aynı o zaman canım. Bende sarmısaklı yoğurt varsa işin içinde, nane sumak pulbiber mutlaka dökerim mutlaka :)
Çok teşekkür ederim, gel beraber olsun İnşaAllah canısı :)
İki lezzeti da geçtiğimiz hafta içinde ev yemekleri yapan güzel bir yerde yedim, şimdi ikisini de burada görünce kış yemekleri demek ki artık bunlar dedim içimden:) ellerine sağlık her ikisini de çokk severim!
YanıtlaSilikiside süper görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilHem dolma, hem lokum insanın iştahını açıyor helede benim gibi hala akşam yemeği yememiş birinin:)
YanıtlaSilellerinize sağlık
Sevgili Zeynep,
YanıtlaSilMerak ettim, acaba ismini söyleyebilir misin güzel ev yemekleri yapan o yerin? Çünkü bazen soruyorlar, benim de bu konuda bilgim kısıtlı olduğu için pek bir yer öneremiyorum.
Sevgili Mutfagabuyurun;
Çok teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.
Sevgiler.
Sevgili Ays;
Yakın otursaydık, inanın gönderirdim ikisinden de.
Çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler...
merhabalar gisi...
YanıtlaSilöncelikle bloğunu şimdi gördüm biraz gezindim
gerçekten çok başarılı buldum
hem tariflerin hem resimli anlatımın
hem de resimlerin çok itinalı
eline emeğine sağlık arkadaşım
hakkımda bölümünde de kendimden birşeyler bulduğumdan
artık seni takipteyim
şayet sen de gelmek istersen beklerim canım.
mutlu pazarlar...
Çok teşekkür ederim birbirinden güzel sözleriniz için.
SilSefalar getirdiniz.
Hayırlı paylaşımlarla birlikte olabilmek dileğiyle.
Size de mutlu pazarlar...
Hikaye cok güzel....Kelebek olmak o kadar da kolay degil...
YanıtlaSilLahanayi da sarmasini da cok severim,ama su yapraklarindan ayirma ve haslama isini hic sevmem.Birisi ön hazirligi yapsin ben gider sararim...
Ellerinize saglik,ben de beklerim....
Bir de ayrıntılı fotoğraflamışsınız, emeklerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgili Nar Tanesi;
YanıtlaSilBende de aynısı vardıri biri bana yaprakalrını haşlasın, gerisini uça uça yaparım ama işte hayat da öyle değil mi, biraz sıkıntı ve uğraş olarak ki, hazıra konup kolaya alışmayasın. Tıpkı kelebek hikayesinde olduğu gibi...
Muhabbetlerimle...
Sevgili Narince;
Çok teşekkürler, çok incesiniz.
Sevgilerimle...
Kışın vazgeçilmez lezzetlerinden lahana dolması çok sevdiğim dolmalardan aklıma düştü hemen yapmalıyım yoksa bir yerlerim şişeçek.eline sağlık
YanıtlaSilama ben baya baya sevmiskooo ! ve bayilmiskoo ! bayiliyorum ilk tanistigim bloggersin gisi :)
YanıtlaSilSevgili Kardelen Sezgin;
YanıtlaSilŞimdiden afietler olsun o zaman size :)
Sevgiler
Sevgili Aicha;
Sende çok içtensin ve şirinsin :)
Sevgilerimle...
Anneciğini benim yerime öper misin?
YanıtlaSilİçimden geldi..
Lezzetler yine büyüledi beni.
Emeğine sağlık Gizemcim..
Muhabbetle..
Şuan yanımda değil tatlısı ama söz ilk gördüğüm yerde unutmazsam İnşaAllah öpeceğim bir senin için, bir benim için :)) (Anneyi öpmeye bahane çıksın yeterki:) )
SilÇok teşekkürler Zelişcim, akşam akşam yüzümü güldürdün.
Sevgi ve muhabbetimle canısı..
Lahanalar kalem gibi sarmissiniz incecik nefis görünüyor
YanıtlaSilMuzlu sarmlari cok severim benim bayram tatlilarim arasindadir
Fotolar cok güzel emeginize elinize saglik
Çok teşekkürler güzel sözleriniz için.
SilSevgiler...