"Ne - Nasıl Yapılır"da ilk tarifimiz patatesin nasıl haşlanacağıdır.
Daha önce de dediğim gibi belki de bir çoğumuz biliyor olsak da, ufak ayrıntıları kaçıranlar ya da mutfağa yeni giren-girecek olanlar için temelde bulunması gereken bilgilerden biri olduğunu düşünüyorum. Kii, benim gibi patates aşıkları için, en temel bilgilerden biridir kendisi :))
Son zamanlarda patatesi kabuklarını soyarak haşlamak hem pratiklik açısından hem de zamandan tasarruf açısından tercih edilse de, mümkün mertebe kabuklarıyla haşlamaya özen göstermeliyiz.
Sebepleri;
- Besin değerini kaybetmiyor.
- Kabuksuz haşlandığında, haşlama suyuna tüm besin değerini ve nişastasının büyük bir bölümünü verdiği için, haşlanan patatesler kaba bir tabirle, ot gibi oluyorlar ne yazık ki.
- Lezzet konusunda da ciddi bir kayıp oluyor.
Bir diğer husus, patatesimizi haşlarken tuz ve sirke koymalıyız.
Bunların sebebine gelince, hem lezzetini artırması için hem de sirke, patatesin renginin daha sarı olmasını sağladığı için.
Eğer aceleniz var ise ve patateslerin kabuklarını soyarak haşlayacaksanız, aynı şekilde sirke ve tuz koymayı unutmayın.
NOT: Bu tarifleri ara ara sizlerle paylaşmaya devam edeceğim İnşaAllah.
Bir önceki yazımda da dediğim gibi, merak ettiğiniz bu tür püf noktaları var ise, "bilgim dahilinde" yanıtlamaktan büyük mutluluk duyarım. Bilmediklerimi ise en kısa zamanda öğrenip, sizlerle paylaşmayı isterim İnşaAllah.
Herkese huzur dolu hayırlı bir gece diliyorum...
GÜNCELLEME:
En önemli detayı atlamışım, kusuruma bakmayın lütfen.
Sağolsun resimli günlüğüm hatırlattı.
- Haşlanmalık patates için kalın kabuklu olanları tercih etmeliyiz.
- Kızartmalık patates için ince kabuklu olanları tercih etmeliyiz.
ben hep kabuklarını soyup haşlıyorum,çamuru,pisi iyice gitsin diye,
YanıtlaSilsirkeyide yeni duyuyorum vallahi arkadaşım,
teşekkür ediyorum,uyguluycam,
keyifli akşamlar,
şeri...
Ben haşlarken tuz kopardım ama sirkeyi bilmiyordum gerçekten :)))) teşekkürler öğrenmenin yaşı yok :))) sevgiler....
YanıtlaSilDers bir, tamam hocam♥
YanıtlaSilSirkeyi bilmiyordum Gizemim:@
Sevgilerimle........
sirke ve tuz olayını bilmiyordum ve ben çabuk haşlansın die kabuklarını soyuyordum bida asla diyelim..saolasın
YanıtlaSilŞericiğim;
YanıtlaSilPatatesin üzerindeki toprağın kirin daha iyi çıkması için sert uçlu bir fırça ile yıkayabilirsin canım.
Ama dediğim gibi, patatesin o güzel lezzetini ve besin değerini kaybetmemesi için, kabuklarıyla haşlamak hem daha sağlıklı hem de daha leziz.
Sevgilerimle balım...
Sevgili Hande;
Rica ederim, dediğin gibi, öğrenmenin yaşı yok, birbirimizden kim bilir daha nice güzellikler öğreneceğiz Allah nasip ederse İnşaAllah...
Sevgilerimle..
Sevdem;
10 üzerinden 10, otur kızım :))
Muckss can kuzum..
Sevgili Pembe mor algler;
Rica ediyorum tatlısı, bundan sonra daha leziz patatesler yemen dileğiyle :)
Gisim..guzelim..bilgilerin ve tavsiyelerin icin tesekkurler ediyor Boyan :)
YanıtlaSilTuz ekler de sirkeyi bilmez idim senden once ama senden sonra :)
Operim..Koklarim!..
Severim,bilirsin..
Gisin de seni pek çok, bir çok, biii sürü sever :))
SilSımsıkı sarılır kucaklar bal kuzusunu :)
Not:
YanıtlaSilI LIKE Ne Nasil Yapilir kategorisini ;)
Kactim ben yaa ;)
:*
Sil:))
Süper bir bilgi oldu, teşekkür ederim..
YanıtlaSilçok teşekkürler bilgiler için :)
YanıtlaSilgizemciğim,ben de bu faydalı bilgilerin mutfakla yeni tanışanlar açısından gerçekten çok iyi olacağı kanısındayım.çok güzel düşünmüşsün.emeğine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilBecerikli kızım benim ne iyi yapmışsın, genç kızlarımıza çok faydası olacak bilgiler
YanıtlaSilemeğine sağlık canım..
Sevgili Pembesintiler,
YanıtlaSilSevgili Mine,
Şuleciğim,
Feray ablacığım;
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum güzel sözleriniz için...
Sevgi ve muhabbetlerimle..
Ben de bayılırım patates haşlamasına. Kızımın mama makinesi var. Küp küp doğrayıp buharda pişiriyorum. 10 dakikada hazır oluyor. Sadece bize kadar değil de daha fazla yapacaksam kabuklarını soyarak ve dedğin gibi sirke, tuz ekleyerek yapıyorum . Yalnız ben karabiber de ekliyorum kokusuna bayılıyorum çünkü.. Sevgiler..
YanıtlaSilCanım GİSİ'm ne güzel ne faydalı bilgiler paylaşıyorsun,yüreğine sağlık canımmm sevgilerimle .
YanıtlaSilBurcucuğum;
YanıtlaSilKarabiber de güzel fikir canım, bir dahaki sefere denemek isterim, hatta biraz daha aroma versin diye fesleğen bile koymak istiyorum İnşaAllah.
Sevgilerimle canım..
Canım Vişnap'ım benim..
Allah razı olsun balım, çok sağol.
Kucak dolusu sevgilerimle..
çok güzel bi fikir gerçekten ben bide önceki tarifden sultan lokumu galiba adı kivi ile servis etmişsiniz onu sarmayı bi türlü yapamadım bi püf noktası varsa eğer rica düşen yazar misiniz
YanıtlaSilSevgili Leyla,
SilÖncelikle güzel yorumun için teşekkür ediyorum.
Eğer tepsiye döktüğünüz muhallebi kalın olduysa, sarımı epey zor olur.
Bundan kaynaklı olabilir.
Sevgilerimle..
Ne-Nasıl Yapılır? hayırlı uğurlu olsun.. Bir nazar boncuğu da benden olsun :)
YanıtlaSilMaalesef zaman sorunundan dolayı kabuksuz haşlıyorum ben :(
Dediğin gibi lezzetini kaybediyor ama.
Bundan sonra ki Ne-Nasıl Yapılır? ı sabırsızlıkla bekliyorum ;)
Oyy, aldım taktım hemen nazar boncuğunu kuzucuum :))
SilSenin için bugün işlerimi halledersem, yenisini yayına koyacağım Nazlım İnşaAllah.
Öpüyorum canısı..
Ben hangi cins patates haşlamaya daha uygun, onu merak ediyorum. Çünkü her patates haşlanınca aynı lezzette olmuyor. Bazı cinsler kızartmaya, bazıları haşlamaya daha uygun diye okumuştum bir zamanlar ama detayları aklımda kalmamış. Bu konuda bir bilgin varsa yazar mısın GİSİciğim :)
YanıtlaSilÇok sağol tatlısıı, bak en önemli detaylardan birini atlamışım.
SilHemen yazıya da ekleyeceğim balım.
İnce kabuklu patatesler kızartmalık, kalın kabuklular haşlamalıktır canım.
İnce kabukluyu haşlamaya kullandığında, daha ortası tam haşlanmadan, dış kısmı çabuk dağılır.
Kucak dolusu sevgilerimle resimli günlüğüm :)
ben o ufak ayrıntıları kaçıranlardanım ki haşlama suyuna sirke konduğunu bilmiyordum hafızama kaydederek teşekkürettim.
YanıtlaSilBen yeşekkür ediyorum.
SilFaydam olabildiyse bir nebze bile, ne mutlu bana.
Sevgilerimle..
Hocama katılmıyorum patatesi haşlarken tuz koymak doğru fakat sirke koymayın.Patates sirkenin tadını alıyor patateslikten çıkıyor.
YanıtlaSilSevgili Adsız,
SilPatatesin besin değerini, lezzetini ve renginin o güzelliğini artıran bir unsur olduğunu, uzun süredir haşladığım patateslerden biliyorum.
Eğer siz sirkeyi sevmiyor ya da haşlamaya koymayı sevmiyorsanız, elbette bu bir tercih meselesidir, sirke koymak bir zorunluluk, kanun değildir.
Saygılarımla...
Çok teşekkürler
YanıtlaSil