18 Ocak 2013 Cuma

Kurutulmuş Patlıcan, Kabak ve Biber Dolması


Herkese hayırlı cumalar diliyorum.
Cır cır böceği misal, yazın çalışıp, kışın zevkle tükettiğimiz nimetlerdendir bu dolmalar.
Allah nasip ederse, yazın tek tek her birinin nasıl kurutulduğunu fotoğraflayıp paylaşmak istiyorum sizlerle.
Kuruttuğumuz otlar, meyveler, sebzeler...

Sizi bilemiyorum ama ben, kurutulmuş olan şeyleri tazesinden daha çok seviyorum.
İnşaAllah yakın zamanda, diğer kurutulmuş sebzelerle yaptığım tarifleri de paylaşmak istiyorum.

Gelelim bugün ki dolmalara...
Kurutulmuş oldukları için, dolmaların suları hali ile kalmamış ve bu yüzden piştiklerinde neredeyse tek lokmalık, çerez niyetinde tüketilebiliyorlar :)
Rabbim olmayanlara da tattırsın bu güzel nimetlerden İnşaAllah...


Malzemeler:
  • 250 gr. kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 diş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı dolusu sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı dolusu sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Tuz
  • Karabiber

  • İpe dizili olan kurutulmuş sebzelerimizden istediğimiz miktarda çıkarıyoruz.
  • Hepsinin haşlanma süresi farklı olduğu için, ayrı ayrı haşlıyoruz.
  • Kaynamış suyun içinde, hafif yumuşayana kadar haşlıyoruz. (Çok haşlarsanız erir)

  • Soğanı rendeliyoruz. Dereotu ve maydanozu ince ince kıyıyoruz ve tüm malzemeyi bir kapta homojen olacak şekilde karıştırıyoruz.
  • Dolmaların ağız kısmından yarım santim boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz.
  • Fotoğrafta gördüğünüz gibi, ağız kısmını birleştirerek kapatıyoruz.
  • Yayvan bir tencereye diziyoruz. Dolmaların yarısına gelecek şekilde su koyuyoruz ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Afiyet olsun efendim.
Ayrıca, şimdiden herkese huzur dolu, mutlu, hayırlı bir hafta sonu diliyorum.
Sevgi ve muhabbetlerimle...

35 yorum:

  1. Oglum ve ben cook severiz , ellerine saglik .
    Hayirli cumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol Şehrinazcığım.
      Sevgilerimle...

      Sil
  2. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bende kurutulmuşun tadını daha çok seviyorum. Sanki daha da lezzetli oluyorlar. İyi ki bu kurular var. Kışın süper rahatlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ablacığım, aynı içi tazesine koysak bile, kurusundan aldığım lezzeti alamıyorum :)
      Hamd olsun bu güzelliklere Veren'e..
      Sana da kucak dokusu sevgilerimle..

      Sil
  3. Yine super bi tarif. Evlilik oncesi sizin tarifleri gordukce korkum azaliyor icim rahatliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bunları duyunca mutlu oluyorum tatlısı.
      Ne güzel bir duygu eğer zerre faydası olabiliyorsa paylaşımların.
      Sevgilerimle canım..

      Sil
  4. Sevgili Gizemciğim,
    Beni bu tarif ile can evimden vurmuş bulunmaktasın...
    Can çekişiyorum:)
    ................
    Ya neden hep benim sevdiğim şeyleri yapıyorsun:?
    Ben nasıl yapayım hepsini birden???
    ....acı bana, yalvarıyorum sana:)
    Hayırlarla güzelliklerle dolu bir hafta sonu da ben sana diliyorum bi tanem benim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine mi Sevdem :)
      O zaman nasıl yapsak ki balım bilemedim :)
      Sen karnın çok tokken bak ki, canını çektirmeyim yoksa ben burada üzülüyorum, elim kolum bağlı, bu lezzetleri canım kardeşime de tattıramıyorum diye :(
      Amin bitanem cümlemize İnşaAllah...

      Sil
  5. CANIM ELLERİNE SAĞLIK
    BAYILIRIM
    ÜZERİNEDE SARMISAKLI YOĞURT ÖF ÖF ÖF
    YEMEDE YANINDA YAT
    HAYIRLI CUMALAR CANIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum ablacığım.
      Kocaman sevgi ve muhabbetlerimle...

      Sil
  6. Gizemciğim,
    Yine şahane ve lezzetine doyulmaz bir yemek yapmışsın.Ben kuruların hasını Gaziantep'te yedim.Acısıyla,salçasıyla...Ama senin yaptıkların da onları aratmayacak kadar güzel görünüyor.Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol canım Rabiacığım.
      Estafurullah tatlısı, Antep'tekilerin yanında benimkinin sözü dahi edilemez :)
      Sevgilerimle canım..

      Sil
  7. Anneannemi hatırlattın bana Gizem'im..
    Hep o kurutur,sıra sıra dizer,koyar bir pakete gönderir tüm evlatlarına..
    Uzun zamandır aramadığımı farkettirdin bana,teşekkür ederim:)
    Sana afiyet,şifa ve hayırlı cumalar dileyip,nineciğimi aramak için müsadeni istemeliyim:)
    Muhabbetle canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyy Zeliş'im, ne mutlu bana böyle güzel bir hatırlatmaya vesile olduysam.
      Anneannene hürmetlerimi iletiyor, ellerinden öpüyorum balım.
      Muhabbetle balım...

      Sil
  8. ellerine sağlık.sıkça yaptığım ve ailecek sevdiğimiz bir dolma türüdür.eminim çok lezzetli olmuştur.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol Şuleciğim.
      Benden de sevgi ve muhabbetler canım..

      Sil
  9. Bir yutkundum önce :)
    Kuru dolmaları bende tazesinden daha çok severim, bence de böyle çok daha lezzetliler.
    Ellerine sağlık Gizemciğim. Afiyet bal olsun.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaAllah bir gün bu lezzetleri birlikte de yemek nasip olur Nazlıcığım ;)
      Kocaman sarıldım balım..

      Sil
  10. Gizem'im sıcacık,samimi yorumun için çok teşekkür ederim.Rabbim hepimizin hakkında
    hayırlı olanı nasip etsin inşallah.Kuru dolmayı bende çok severim ellerine sağlık.
    Hayırlı cumalar dilerim,öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin ablacığım amin İnşaAllah.
      Çok sağol canım.
      Benim öpüyorum seni..

      Sil
  11. canım eline sağlık çok severim kuru patlıcan dolmasını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Tuğbacığım
      Sevgilerimle..

      Sil
  12. yok bitanem sen cırcır böceği falan olmamışsın
    basbayağı çalışkan karınca olmuşsun gizemciğim
    dolmalara kim dayanabilirki
    ne zamandır aklımda bakalım ne zamana kısmet olur
    eline sağlık nefis görünüyor
    kal sağlıcakla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafurullah balım, kendimce uğraşıyorım işte.
      Yaparsan eğer, şimdiden afiyet bal şeker olsun.
      Sevgilerimle..

      Sil
  13. ancak topladim kendimi bagisla
    uzun zamandir yapmadigimi fark ettim
    rahman razi olsun yavrum duana talibim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırdır İnşaAllah ablacığım, umarım bir şeyin yoktur.
      Dualarım seninle birtanem.
      Baki muhabbetlerimle..

      Sil
  14. Canım GİSİ'm ellerine sağlık ne de güzel pişirmiş ve de sunmuşsun. Eskiden bizler hasrettik bu tür yiyeceklere.Allah'tan şimdilerde aktarlarda da satılıyorda alıp pişirip yeme şansımız var.Afiyetle yiyin canım ,sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum canım Vişnap'ım benim.
      Aynen tatlısı, aktarlar sağolsun :)
      Ama bizim ailedekiler hala her türlü kuruluğu diriliği kendileri yapma derdinde oldukları için hala faydalanıyoruz onlar sayesinde.
      Sevgilerimle...

      Sil
  15. elinize sağlık çok güzel görünüyo bence bi yemeği yapmak kadar sunumda önemli sunumlar harika görünüyo sizi yeni tanıdım diğer yorumuma ve soruna hemen cevap vermeniz de çok güzel sıkı bi takipçi oldum size artık tarifleri merakla bekliyorum sevgiler leyla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leylacığım;
      Her bir sözün için çok teşekkür ediyorum.
      Her yorum incitici olmadığı müddetçe çok değerlidir benim için.
      Yorumları mümkün mertebe hemen yanıtlamaya çalışsam da, işlerim dolayısıyla bu yazımın yorumlarını yanıtlamak epey gecikti :(
      Benden de kucak dolusu sevgiler..

      Sil
  16. Aynen bende cok seviyorum kuru hallerini,cocuklarda neyseki...

    Sevgiler size...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen sevgili bir terzi kızı, bizim evde olsun çevrem de olsun, tazesini sevmeyen bile, kuruluklarla yapılan tariflere kimse hayır diyemiyor :)
      Benden de sevgiler..

      Sil
  17. Anneciğimde benim hep yapar...yazları bir güzel kurutur, kışlarıda afiyetle mideye indiririz. Ellerinize sağlık :)

    http://berry-dew.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir heyecanla kışın bu güzellikleri yemeyi bekleriz değil mi? :)
      Çok teşekkür ediyorum sevgili Berry-Dew.
      Sevgilerimle...

      Sil
  18. Canımın içi ellerine sağlık inan bende çoğu sebzenin kurusunu daha çok severim.Yazın kurutuyorum, kışında afiyetle yiyiyoruz. Sizde afiyetle tüketin, şifa olsun.Sevgiler.Bu arada fotoğraflarında çok başarılı...

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya