Sitede, naçizane bilgilerimle mini ders şeklinde sunmaya çalıştığımız NNY serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz çok şükür :)
Et ya da tavuk..
İkisinin de haşlanma aşamalarında hiç bir farklılık yoktur.
Sadece tek fark, haşlanma süreleridir.
Haşlanma işleminde iki seçeneğimiz var.
- Haşlama Suyunu Kullanmayacaksak
- Haşlama Suyunu Kullanacaksak
1-) Haşlama Suyunu Kullanmayacaksak:
- Haşladığımız etin, suyunu kullanmayacaksak, su miktarını çok tutmamamız gerekir.
- Su miktarı, etimizin cinsine göre değişiklik gösterir. Yani bu tavuk eti bile olsa, eğer kullanacağımız tavuk köy tavuğu ise, haşlanma süresi daha uzun olacağından, diğer tavuklara oranla daha fazla suda haşlanır.
- Etinizi ya da tavuğunuzu bir çatal yardımıyla haşlanıp haşlanmadığını kontrol ettiğinizde hala pişmemişse, su ilavesi yapmalısınız.
- Etimizin rahatsız edici kokusunun olmamasını istiyorsak, haşlarken suyuna 1-2 adet kabukları soyulmuş tüm soğan, defne yaprağı, tane karabiber ya da 1-2 diş sarımsak atabiliriz.
2-) Haşlama Suyunu Kullanacaksak:
- Haşladığımız etimizin suyunu kullanacaksak, suyunu bol koymamız gerekir.
- Kullanacağımız haşlama suyumuzun hem lezzetini hem de besleyiciliğini artırmak için, evinizde o an hangi sebzeler bulunuyorsa koyabilirsiniz. Örneğin; havuç, patates, kereviz, soğan, brokoli, pırasa, karnabahar, vs...
- Haşladığınız eğer kırmızı et ya da köy tavuğu ise, sebzeler etten daha önce haşlanacağı için, bir kevgir yardımıyla haşlanan sebzeleri alabilirsiniz.
NOT 1: Haşladığımız bu sebzeleri ne mi yapacağız derseniz, bir kaç gün içinde İnşaAllah, nefis, şifa deposu olan bir çorba tarifi paylaşacağım. Kısmetse onda kullanacağız.
NOT 2: Yandaki fotoğrafta da görmüş olduğunuz, etimiz haşlanırken suyun üzerinde oluşan köpükleri, kevgir yardımıyla alıyoruz.
NOT 3: Haşlama suyunuz arttıysa, buz kalıplarına koyup bir gün bekleyip donduktan sonra, buz kalıbından çıkartıp, bir buzdolabı poşetine koyup, buzlukta bu şekilde muhafaza edebilirsiniz. Pilavlara ve çorbalara 2-3 kalıp atarsanız, lezzeti konusundaki mükemmelliği söylememe gerek kalmaz herhalde ;)
Hepimize huzurlu, hayırlı bir hafta diliyorum efendim.
Sağlık, sıhhat ve afiyetle...
Sağlık, sıhhat ve afiyetle...
benimde burdan ne çok şey öğrendğimi söylememe gerek yok heralde:)
YanıtlaSilBenim de minicik olsun katkım olduğunu duymanın bana nasıl bir huzur ve mutluluk verdiğini söylememe gerek yok herhalde değil mi Duygucuğum ;)
Sil:*
:)canm benm yeni bilgilerinde görüşmek üzere öperim çok
SilKuzum yap pişir mmmm kokular geldi.
YanıtlaSilŞifa olsun tamam:)))
:)) Sağol balım beniim.
Silkalan et suyunu buz kalıplarında tutmak süper fikir şekercim,
YanıtlaSilmutfağa doğru yol almaktayım şimdi akşama tavuk var menüde haşlanmayı bekliyorlar kendileri:)
püf noktalarımı aldım,sana öpücüklerimi bıraktım ve kaçtımmm
şeri...
Evet canım, hem pratik oluyor hem de her an "saglıklı, ev yapımı" et sularımız hazır olmuş oluyor.
SilKolay gelsin Şericiğim :)
Bende seni öpüyorum..
Gizemim harika başucu bilgileri emeğine,yüreğine sağlık.Mutlu haftalar diliyor ve
YanıtlaSilöpüyorum.
Çok teşekkür ediyorum Derya ablacığım.
SilSanada huzur dolu bir hafta diliyorum canım ve de öpüyorum seni..
harika bilgiler canım et suyuna ne güzel pilavlar olur
YanıtlaSilAynen Sezgin hanımcığım, et suyu ile yapılan pilavların tadı bambaşkadır.
SilTeşekkür ediyorum.
Sevgilerimle..
Hocam bu derste çok şükür eksiğim yokmuş:)
YanıtlaSilÇok, ama çok, ama çok güzel anlatmışsın Gizemim♥
Yani bir et haşlama bu kadar güzel anlatılabilir mi, bilemiyorum:)
Çok teşekkür ederim bi tanem.
Allah'a emanet ol♥♡♥♡♥
Senin o kalplerini sevsinler :))
SilEstağfurullah canım Sevdem, güzel görenim, güzel düşünenim benim :*
Sende Allah'a emanet ol kuzum benim..
Gizrmcigim,bilgiler cok ama cok guzel.Tesekkurler..
YanıtlaSilİşine yaradığına sevindim canım benimm.
SilAsıl ben teşekkür ederim her şey için.
Sevgi ve muhabbetlerimle..
Ne güzel bilgiler paylaşıyorsun. Sevgiler.
YanıtlaSilEstağfurullah tatlısı.
SilBenden de sevgiler sana..
balim
YanıtlaSilgelemedim bir iki gündür yogunluktan .
su an firsat bulmusken bakayim dedim özledim seni
en emine en degerli emanetimsin guzuuuum
Estağfurullah ablam olur mu hiç?
SilBende seni özledim balım...
Sende Mevlam'a emanet olasın birtanem...
Gizemcim harika bilgiler ne yararlı olacak herkeze canım..
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum Feray ablacığım.
SilİnşaAllah canım.
sevgilerimle..
Gizemciğim paylaşım çok teşekkürler ... Fotoğraflarda harika ... Bizim bildiğimiz ama bilmeyen biri için o kadar faydalılarki ... Yada bilip unutuyoruz atlıyoruz .. Çok teşekkürler tekrar ... Sevgiler...
YanıtlaSilAsıl ben teşekkür ediyorum Handeciğim güzel sözlerin için.
SilBenden de sevgi ve muhabbetler sana..
Sürekli dondurucusunda et suyu bulunduranlardanım. Olmazsa olmaz bence. Ben de et haşlarken içine sebzeler atarım, havuç, soğan, patates, biber gibi. Ama karnabahar, brokoli, pırasa atmayı hiç düşünmemiştim. Besin değerini artıran iyi bir fikir, niye olmasın ki, bundan sonra böyle :)
YanıtlaSilDeğil mi ama, neden olmasın? ;)
SilYeter ki bu güzel nimeti değerlendirebilelim tatlısı.
Sevgilerimle..
Buz kalıbı kullanma fikri şahaneydi çok.şey öğrendim sizden
YanıtlaSilNe mutlu işte o zaman bana sevgili Asayra :)
Sil