28 Ocak 2013 Pazartesi

Tavuk ya da Et Nasıl Haşlanır? (NNY-3)


Sitede, naçizane bilgilerimle mini ders şeklinde sunmaya çalıştığımız NNY serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz çok şükür :)


Et ya da tavuk..


İkisinin de haşlanma aşamalarında hiç bir farklılık yoktur.

Sadece tek fark, haşlanma süreleridir.

Haşlanma işleminde iki seçeneğimiz var.

  1. Haşlama Suyunu Kullanmayacaksak
  2. Haşlama Suyunu Kullanacaksak

1-) Haşlama Suyunu Kullanmayacaksak:

  • Haşladığımız etin, suyunu kullanmayacaksak, su miktarını çok tutmamamız gerekir. 
  • Su miktarı, etimizin cinsine göre değişiklik gösterir. Yani bu tavuk eti bile olsa, eğer kullanacağımız tavuk köy tavuğu ise, haşlanma süresi daha uzun olacağından, diğer tavuklara oranla daha fazla suda haşlanır. 
  • Etinizi ya da tavuğunuzu bir çatal yardımıyla haşlanıp haşlanmadığını kontrol ettiğinizde hala pişmemişse, su ilavesi yapmalısınız.
  • Etimizin rahatsız edici kokusunun olmamasını istiyorsak, haşlarken suyuna 1-2 adet kabukları soyulmuş tüm soğan, defne yaprağı, tane karabiber ya da 1-2 diş sarımsak atabiliriz. 


2-) Haşlama Suyunu Kullanacaksak:

  • Haşladığımız etimizin suyunu kullanacaksak, suyunu bol koymamız gerekir.
  • Kullanacağımız haşlama suyumuzun hem lezzetini hem de besleyiciliğini artırmak için, evinizde o an hangi sebzeler bulunuyorsa koyabilirsiniz. Örneğin; havuç, patates, kereviz, soğan, brokoli, pırasa, karnabahar, vs...
  • Haşladığınız eğer kırmızı et ya da köy tavuğu ise, sebzeler etten daha önce haşlanacağı için, bir kevgir yardımıyla haşlanan sebzeleri alabilirsiniz.

NOT 1: Haşladığımız bu sebzeleri ne mi yapacağız derseniz, bir kaç gün içinde İnşaAllah, nefis, şifa deposu olan bir çorba tarifi paylaşacağım. Kısmetse onda kullanacağız.

NOT 2: Yandaki fotoğrafta da görmüş olduğunuz, etimiz haşlanırken suyun üzerinde oluşan köpükleri, kevgir yardımıyla alıyoruz.

NOT 3: Haşlama suyunuz arttıysa, buz kalıplarına koyup bir gün bekleyip donduktan sonra, buz kalıbından çıkartıp, bir buzdolabı poşetine koyup, buzlukta bu şekilde muhafaza edebilirsiniz. Pilavlara ve çorbalara 2-3 kalıp atarsanız, lezzeti konusundaki mükemmelliği söylememe gerek kalmaz herhalde ;)

Hepimize huzurlu, hayırlı bir hafta diliyorum efendim.

Sağlık, sıhhat ve afiyetle...


27 yorum:

  1. benimde burdan ne çok şey öğrendğimi söylememe gerek yok heralde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de minicik olsun katkım olduğunu duymanın bana nasıl bir huzur ve mutluluk verdiğini söylememe gerek yok herhalde değil mi Duygucuğum ;)
      :*

      Sil
    2. :)canm benm yeni bilgilerinde görüşmek üzere öperim çok

      Sil
  2. Kuzum yap pişir mmmm kokular geldi.
    Şifa olsun tamam:)))

    YanıtlaSil
  3. kalan et suyunu buz kalıplarında tutmak süper fikir şekercim,
    mutfağa doğru yol almaktayım şimdi akşama tavuk var menüde haşlanmayı bekliyorlar kendileri:)
    püf noktalarımı aldım,sana öpücüklerimi bıraktım ve kaçtımmm
    şeri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım, hem pratik oluyor hem de her an "saglıklı, ev yapımı" et sularımız hazır olmuş oluyor.
      Kolay gelsin Şericiğim :)
      Bende seni öpüyorum..

      Sil
  4. Gizemim harika başucu bilgileri emeğine,yüreğine sağlık.Mutlu haftalar diliyor ve
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Derya ablacığım.
      Sanada huzur dolu bir hafta diliyorum canım ve de öpüyorum seni..

      Sil
  5. harika bilgiler canım et suyuna ne güzel pilavlar olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Sezgin hanımcığım, et suyu ile yapılan pilavların tadı bambaşkadır.
      Teşekkür ediyorum.
      Sevgilerimle..

      Sil
  6. Hocam bu derste çok şükür eksiğim yokmuş:)
    Çok, ama çok, ama çok güzel anlatmışsın Gizemim♥
    Yani bir et haşlama bu kadar güzel anlatılabilir mi, bilemiyorum:)
    Çok teşekkür ederim bi tanem.
    Allah'a emanet ol♥♡♥♡♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin o kalplerini sevsinler :))
      Estağfurullah canım Sevdem, güzel görenim, güzel düşünenim benim :*
      Sende Allah'a emanet ol kuzum benim..

      Sil
  7. Gizrmcigim,bilgiler cok ama cok guzel.Tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşine yaradığına sevindim canım benimm.
      Asıl ben teşekkür ederim her şey için.
      Sevgi ve muhabbetlerimle..

      Sil
  8. Ne güzel bilgiler paylaşıyorsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah tatlısı.
      Benden de sevgiler sana..

      Sil
  9. balim
    gelemedim bir iki gündür yogunluktan .
    su an firsat bulmusken bakayim dedim özledim seni

    en emine en degerli emanetimsin guzuuuum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah ablam olur mu hiç?
      Bende seni özledim balım...
      Sende Mevlam'a emanet olasın birtanem...

      Sil
  10. Gizemcim harika bilgiler ne yararlı olacak herkeze canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Feray ablacığım.
      İnşaAllah canım.
      sevgilerimle..

      Sil
  11. Gizemciğim paylaşım çok teşekkürler ... Fotoğraflarda harika ... Bizim bildiğimiz ama bilmeyen biri için o kadar faydalılarki ... Yada bilip unutuyoruz atlıyoruz .. Çok teşekkürler tekrar ... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ediyorum Handeciğim güzel sözlerin için.
      Benden de sevgi ve muhabbetler sana..

      Sil
  12. Sürekli dondurucusunda et suyu bulunduranlardanım. Olmazsa olmaz bence. Ben de et haşlarken içine sebzeler atarım, havuç, soğan, patates, biber gibi. Ama karnabahar, brokoli, pırasa atmayı hiç düşünmemiştim. Besin değerini artıran iyi bir fikir, niye olmasın ki, bundan sonra böyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama, neden olmasın? ;)
      Yeter ki bu güzel nimeti değerlendirebilelim tatlısı.
      Sevgilerimle..

      Sil
  13. Buz kalıbı kullanma fikri şahaneydi çok.şey öğrendim sizden

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya