12 Nisan 2013 Cuma

Cici Çorba



Haftanın son iş günü ve haftayı cici bir çorba ile bitirmek istedim.
Ne yazık ki pek vaktim olmadığı için, bugünlük sizlerle hasbihal edemeden, tarifi verip kaçacağım :(

Kısaca çorbadan bahsetmek istiyorum sizlere.
Bu çorbanın tarifi, teyzemin Erzurumlu bir komşusuna ait.
Hali ile bende merak ettim ve araştırdım, Erzurum yöresine ait bir tarif mi diye fakat buna dair hiç bir bilgi bulamadım. Bilgisi olan varsa, memnuniyetle beklerim...

Geçen gün, teyzemden tarifini alır almaz denedim bu güzelliği ve neredeyse en favori çorbalarımdan biri oldu.
İçerisindeki sarımsaktan ötürü, ap ayrı bir lezzete sahip gerçekten.
Özellikle misafirleriniz için farklı bir çorba yapmak isterseniz, kesinlikle tavsiye ederim...

Malzemeler:
  • 5 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı un (tepeleme)
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı et suyu (opsiyonel)
  • 1 buçuk su bardağı çorbalık kesme hamur (eğer çorbalık kesilmiş hamurunuz yoksa, erişteyi 2'ye bölerek de kullanabilirsiniz. Evde kalmadığı için, bende erişteyi bölerek kullandım )
Üzeri için:
  • 1 buçuk yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı dolusu nane
  • 1 tatlı kaşığından az pulbiber
1-) Yeşil mercimeği yıkayıp ayıkladıktan sonra, çorbayı yapacağımız tenceremizde bol suda haşlıyoruz (Tencerenin yarısından fazlasını geçecek kadar su olmalı). Yeşil mercimeğin haşlanmasına yakın, çorbalık kesme hamurunu koyuyoruz ve 2-3 dakika birlikte haşlıyoruz.
2-) Bir kasede yoğurt, minik doğranmış ya da rendelenmiş sarımsak, yumurta ve unumuzu çırpıcıyla homojen şekilde karışana kadar karıştırıyoruz.
3-) Haşlanan mercimek ve hamurun suyunda bir miktar alıp, yoğurtlu terbiyesine yavaş yavaş döküyoruz. Bunu yapma nedenimiz, yoğurdun kesilmemesi için. Terbiyemizin ısısı sıcaklaşana kadar, haşlama suyundan koyuyoruz ve çırpıcıyla durmadan karıştırıyoruz.
Terbiyeyi tencereye dökerken, olurda topaklanmalar varsa diye, bir süzgeçten geçirerek çorbaya ilave ediyoruz, bir yandan da çorbayı karıştırmayı unutmuyoruz.
Çorbada koyuluk olursa, su ilave ediyoruz.
Yaklaşık 15-20 dakika kadar daha kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz.
4-) Bir tavada tereyağımızı eritiyoruz. Nane ve pulbiberimizi ekledikten sonra ocağın altını kapatıp karıştırıyoruz. Sosu, servis ederken kaselere de dökebilirsiniz ya da tüm sosu çorbaya da karıştırabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış.


 Afiyet olsun efendim :)


Hepimizin cuması mübarek olsun...

Hayırla dolu, huzurlu, sağlık sıhhat, güzellikler içinde bir hafta sonu diliyorum.

Kucak dolusu sevgi, selam ve muhabbetlerimle...


19 yorum:

  1. Yeşil mercimekli yoğurtlu makarnayı yapmıştım, çok güzeldi..eminim bu çorba da nefistir..
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Sensin cici ;)
    Corba da senin gibi cici..
    Cici Gizem Corbasi olmali ismi..ya ;)

    Hayirli cumalar kuzusu..sevgilerimi corbanin icine kattim..sifa olsun can olsun!

    YanıtlaSil
  3. Nefis bir tarif mutlaka yapicam,hem yesil mercimek dünyanin en faydali yiyecegi,tesekkürler,hayirli Cumalar olsun size...

    YanıtlaSil
  4. içerim ki ben bu cici çorbayı ..:)
    ellerine sağlıkk kuzucum...
    rabbim işlerinin her birine yetişebileceğin gani gani enerjiler versin sana..:)
    çorbadan yapmak için ışınlandım ki ben mutfağa;)
    sarıldımm sıkıca..

    YanıtlaSil
  5. pastalar favorim ama çorbalar başka bir yer alıyor bizde,çok besleyici ve çok kolay çorba,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
  6. denenesi bir çorba bende yapacağım
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. Canım Gizemim,
    Ellerine kollarına sağlık,
    Bu çorbanın yoğurtsuzu bizim orada (Erzurum)kesme çorbası olarak bilinir ki...çok meşhurdur.
    Bu çorba bizim oraya ait değil, bundan eminim, daha çok Gümüşhane, Çorum gibi iç anadoluya daha yakın yerlerde 'tutmaç çorbası' olarak bilinen tarif bu...tabii bu acizâne benim bildiğim kadarıyla.
    Canım benim, çok özlediğimi söyleyerek ben de o bahsettiğin telaşın içerisine karışıyorum...
    Selam, sevgi ve dua ile ♥♡♥♥♡♥

    YanıtlaSil
  8. Bayılırım ben bu çorbaya :)

    YanıtlaSil
  9. İsmi gibi çok cici.Nefis olmuş arkadaşım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Gizem'im çok severek yapar ve yerim eriştede eklerim bazen ellerine sağlık.Hayırlı cumalar,öpüyorum.

    YanıtlaSil
  11. gerçekten çok cici...
    ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  12. Hayırlı Cumalar canım

    Ellerine sağlık yine çok güzel bir tarif:)

    YanıtlaSil
  13. çorbanın ismini secsinler mmmmmm:)))
    eline sağlık ablan kaseyi aldı şifa olsun kuzum:)

    YanıtlaSil
  14. İlk kez duydum,çorbayı mutlaka soframıza koymaya çalışıyorum ben, güzel bir tarif olmuş. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  15. Çok nefis bir çorba eline sağlık canım tarifi aldım canım ilk fırsatta mutlaka deneyeceğim:) sevgiler

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık.nefis nefis..

    YanıtlaSil
  17. Ben bu çorbayı ilk fırsatta yaparım.. Ellerine sağlık ve afiyetle içelim canım..

    YanıtlaSil
  18. CanGİSİ'mmmm senin gibi cici tatlı çok güzel olmuş çorban canımmm ellerine sağlık vişnapın çok çok sarılıp öper seni sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  19. Bizde yaparız bu çorbayı çok severiz besleyiçi değeri ölçülmez eline sağlık şifa çorbası

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya