20 Mayıs 2013 Pazartesi

Kısır


Huzurlu ve hayırla dolu geçireceğiniz bir hafta diliyorum herkese...

Önceden yayın hazırlamadan evvel de heyecan olurda bende lakin artık malum nedenlerden ötürü siteyle ne yazık ki eskisi kadar ilgilenemeyişim, yayın hazırlamamdaki, sizlerle muhabbet edişimdeki,  heyecan ve özlemimi kat be kat artırdı...

Özlem, hasret duymak iyidir çoğu zaman aslında.
Değeri, kıymeti daha iyi anlaşılır.
Yeri daha bir belli olur yüreğinizde.
Heyecanınız bile tazelenir...
Bunu her konuya uyarlayabiliriz... ;)


"Ama çok klasik bir tarif bu" dememeye özen gösterdiğimden daha önce de bahsetmiştim.
Hem sitede klasiklerin de bulunmasını istiyorum hem de bir tarif ne kadar klasik olursa olsun, herkesin tarifi kendine özeldir.
Ne kadar da annem benim hayattaki ve mutfaktaki öğretmenim, yol göstericim olsa da, bir makarnamız, bir pilavımız, bir mercimek çorbamız asla %100 benzemez birbirine.
Aramızda kalsın ama, kısır da hele hiç benzemez :)
Çünkü ben baharat delisiyim ama annem karabiber ve pulbiberden başka baharat kullanmaz :)
O nedenle bir yerde klasik bir tarif görsem dahi, mutlaka incelerim.
Acaba ne farklılıklar var, belki bilmediğim değişik bir şey öğrenebilirim diye...

Velhasıl, klasik deyip geçmemek gerek efendim ;)

Malzemeler tamamen opsiyoneldir.
İstediğinizden istediğiniz miktar koyabilir ya da tamamen çıkarabilirsiniz...

Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı ince bulgur (Ben esmer bulgur kullandım)
  • 3 adet domates
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım demet yeşil soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 5-6 dal kıvırcık
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı acı pulbiber
  • 1.5 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı öğütülmüş reyhan
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
1-) Kısırı yapacağımız kapta öncelikle bulgurumuzu ıslatıyoruz. Ne kadar bulgur koyduysak, o kadar da kaynamış su koyuyoruz. Ben 1 buçuk su bardağı bulgur kullandığım için, ıslatırken de 1 buçuk su bardağı kaynamış su koydum ve bir kapak ya dateysiyi kabın üzerine kapatıp, bulgurun şişmesini bekledim.
2-) Robatta çektiğimiz ya da çok ince doğradığımız soğanlarımızı, sıvıyağda kavuruyoruz. Salçasını ve nane ile reyhan hariç diğer baharatlarını koyup kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulunca ocaktan alıyoruz.
3-) Salatalık, domates ve yeşilliği, doğrayabildiğimiz en küçük boyutta doğruyoruz.
4-) Salçalı soğanımızı, şişen bulgurumuza katıp iyice karıştırıyoruz.
5-) Diğer tüm malzemeleride koyup iyice harmanlıyoruz.


İsterseniz, benim yaptığım gibi porsiyonluk tabaklarda da misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun...


13 yorum:

  1. bir salatasever olarak asla hayır demem:)
    ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Hande.
      Sevgilerimle..

      Sil
  2. soğanın kavrulduğunu ilk defa duydum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısırda ya da mercimek köftesinde hiç fark etmez, mutlaka kavurarak kullanirim. Inanin bambaşka bir lezzeti oluyor.

      Sil
  3. Kısırı çok severim eline sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Gizemcimm hoş geldin hoşluklar getirdin,ne yoğun geçiyor günler saniye sanki!
    Hafta dediğin gün kadar gelmiyor,nasıl bir koşturmaca anlayamadım gitti.
    Epeydir ben de uğrayamıyorum kimselere,ciddi ciddi özlemişim:)
    Her yiğidin bir yoğurt yiyişi,her hanımın da kısır yapışı vardır,eminim hepsi de birbirinden hoştur:)
    Ellerine emeğine sağlık canımm.
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  5. Canım Gizemim bir yorum yaptımtı ya,google şifre neyin isteyince karambole gitti sanırsam:)
    Her ihtimale karşı yeniden ses vereyim,zira ben deçok özlemişim:)
    Hayat telaşına kaptırdık gidiyoruz bakalım.
    Sonumuz hayrola..
    Kısırın mmuhteşem yine,emeklerine sağlık canımmm.
    Muhammetle sarılır ve öperimm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iki yorumunda geldi kuzum ;)
      Inan ben de öyle çok özledim ki Zelişim anlatamam :(
      Her gün niyetleniyorum sizlerle hasret gidermek için ayrı ayrı ziyaret etmeye ama işte zaman yetmiyor ki işlere..
      Yüreklerimiz bir çok şükür, bunu bilmek bile kâfi ♥
      Ben de seni öpüyorum tatlı dillim :*

      Sil
  6. Klasikleşmiş tariflerin en güzel en:)
    Bende kavurup yaaprım daha bir lezzetli oluyor.
    Ellerine sğalık canım.
    Nefiss göünüyor.

    YanıtlaSil
  7. GİSİ'mmmmm acaba senin kısırından tatsam kısırı severmiyim diye düşündümmm.Canısı nedense bir ben sevemedim kısırı ama senin yapış tarzına aklım takıldı çok güzel görünüyor ellerine sağlık kuzumm benim işlerinde kolaylıklar diliyorum özlüyor vişnapın seni ama önce işlerini yap gülüm bizler hep buradayız gönlüm seninle canısı çok öpüyorummmm

    YanıtlaSil
  8. Canım ellerine sağlık bende soğanları kavurarak yapmayı öğrenmiştim. Çok severim kısırı..Ellerine sağlık. Çok öptüm.

    YanıtlaSil
  9. Gizem'im hiç bıkmadan yiyebilirim ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya