20 Ekim 2015 Salı

SODALI UNLU ÇITIR BÖREK



♥ Esselamu Aleykum ♥

Nefis çıtır çıtır bir börek tarifim var bugün.

Tarif aslında şöyle gerçekleşti. 
Benim can'ım Cahide Sultan'da gördüğüm sodalı çıtır börek tarifini yapmaya niyetlendim. 
Fakat rahat duramayıp, biraz kendimce değişiklikler yaptım. 
Ortaya böyle nefis ötesi, yedikce yediren, kilolarımıza kilo katan, löp löp yağ yapan bir tarif çıktı
En iyisi siz bu tarifi sadece misafirlerinize yapıverin :))


Malzemeler: 

6 adet yufka 

Sos İçin: 
100 gr. Tereyağı 
1 şişe soda (200 ml.) 
1 çay bardağı sıvıyağı (fındık yağı kullanıyorum ben)

İç Malzemesi: 
Çeyrek kangal sucuk 
1 su bardağı beyaz peynir 
1 su bardağı kaşar peyniri 

Arası İçin: 
Yaklaşık 1-1.5 su bardağı un 

Üzeri için: 
1 adet yumurta 
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ 


Tereyağını eritiyoruz.
Sıvıyağı, soda ve maden suyunu güzelce karıştırıyoruz.

İç malzemesi için sucukları minik minik doğruyoruz.
Kaşar peynirini rendeliyoruz, beyaz peyniri çatalla eziyoruz.
Tüm iç malzemeyi karıştırıyoruz.

1 adet yufkayı tezgaha seriyoruz.
Arasına 5-6 kaşık yağlı sosdan gezdiriyoruz, her tarafına iyice yayıyoruz ve elek yardımı ile 2 yemek kaşığı unu her tarafına eliyoruz.
2. yufkayi üzerine serip aynı işlemleri uyguluyoruz.
3. ve son yufkayı üzerine serip aynı işlemleri tekrar uyguladıktan sonra 4 eşit parçaya kesiyoruz. Daha sonra her bir parçayı 5 eşit parçaya bölüyoruz ve toplamda 20 parçamız oluyor.

İç harçtan her bir parçanın başına 1 yemek kaşığından az koyuyoruz.
Sigara böreği (kalem böreği) şeklinde sarıyoruz.
Kalan 3 yufkayı da aynı şekilde yapıyoruz ve toplamda 40 adet börek elde etmiş oluyoruz.

Tepsiye dizdigimiz böreklerin üzerine yumurta ve yağı karıştırıp sürüyoruz.
Üzerine çörek otu ya da susam yanda haşhaş tohumu serpip, 185 derece fırında üzerikızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkıp çok bekletmeden afiyetle tüketiyoruz.
Bekledikçe çıtırlığı azalacaktır.

NOT 1: Yufkaların arasına un yerine nişasta da eleyebilirsiniz.

NOT 2: 1 gün önceden hazırlayıp, ertesi gün misafirlerinizin gelmesine yakın pişirebilir, sıcak sıcak servis yapabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya