28 Ekim 2012 Pazar

Yaprak Sarması



Mutlu ve huzurlu pazarlar efendim :) 

Özlemişim birkaç gün buralarda olmayınca hem sizleri hem de blogu. İnsanoğlu ne de çabuk alışıyor iyiye de kötüye de değil mi? 

Umarım sizde, bizler gibi, bayramı bayram tadında yaşamışsınızdır İnşaAllah...
Kurbanlar kesildi, kavurmalar yapıldı. Misafirler ağırlandı, ikramlar yapıldı büyük bir zevkle. Bayram ziyaretlerine gidildi. Büyüklerin ellerinden, küçüklerin mis kokulu yanaklarından öpüldü. 
İlk iki gün bu tatlı koşturmacalar içinde geçti. 
Üçüncü gün yani dün ise, farklı bir şeyler yapalım fırsat bulmuşken dedik ve günübirlik Eskişehir gezisi yaptık. 
Kısmet olursa ve de onca fotoğrafı düzenleyecek vakit bulursam, bu güzel geziyi, Eskişehir’in güzelliklerini sizlerle de paylaşmak istiyorum İnşaAllah.

Bayramın bu son gününde, gecikmeli de olsa, bayramda ikram edilen olmazsa olmaz diğer bir lezzet olan yaprak sarmasının tarifini vereyim istedim. Gerçi duyduğuma göre, bayramlarda her yörede yaprak sarması ikram edilmeyebiliyormuş.  Ama şu bir gerçek ki, yaprak sarması, kimsenin kolay kolay hayır diyemeyeceği bir lezzet...

Tarifin her aşamasını fotoğraflamaya çalıştım. Lakin, yaprak nasıl sarılır kısmında, sizi sevgili Cahide ablaya yönlendiriyorum.

Malzemeler:

İç Harcı için:

  •           Yarım kilo asma yaprağı
  •           2 buçuk su bardağı pirinç
  •           3 orta boy soğan
  •           Yarım demet maydanoz
  •           Yarım demet dereotu
  •           1 tatlı kaşığı kuru nane
  •           1 yemek kaşığı domates salçası
  •           1 tatlı kaşığı biber salçası
  •           1 tatlı kaşığı şeker
  •           1 buçuk çay bardağı sıvıyağ (Fındık yağ ve zeytinyağı karışımı)
  •      1 çay bardağı su
  •           Pulbiber
  •           Karabiber
  •           Tuz
Üzeri için:

  •           Yarım çay bardağı sıvı yağ
  •           1 tatlı kaşığı şeker
  •           Tuz 
  •      1 buçuk su bardağı su
- Yaprağınız salamura yaprak ise, tuzuna göre ortalama 4-5 saat suda bekletiyoruz. Suyunu süzüp, ondan sonra sarıyoruz.
- Eğer yaprağınız, mevsiminde taze yaprak ise, tencerede kaynayan suda yapraklarımızı 1-2 taşım kaynatip, süzek ile alıyoruz.
- İç harcımız için, sıvıyağımızı koyduğumuz tencerede, soğanımızı kavuruyoruz. Soğanlar kavrulduktan sonra, salçamızı karabiberimizi ve pulbiberimizi atıp, kavurmaya devam ediyoruz. Şeker ve tuzumuzuda ilave ettikten sonra yıkadığımız pirinçlerimizi koyuyoruz. 3-4 dakika kavurduktan sonra, suyumuzu ilave edip, suyunu çekince maydanozunu dereotunu ve kuru nanesini de koyup, 1-2 çevirdikten sonra hemen kapatiyoruz.
  •  Hem tenceremizin dibi tutmaması için, hemde arzuya göre tencerenin dibine koyduğumuz sebzeleri yaprağın verdiği mutleşem lezzetle yemek isteyenler için yaprağı bu şekilde pişirmenizi tavsiye ederim. (Bizim ailede herkesin gözü, tencerenin dibindedir:) )
  •  Havuç, maydanoz sapları, asma yaprağının sapları, patates ve daha birçok sebzeyi fotoğrafta gördüğünüz gibi tenceremizin dibine döşüyoruz. 
  •  Yapraklarımızı tenceremize sıralıyoruz.
  •  Bütün yaprakları tenceremize sıraladıktan sonra, en üstüne sıvıyağ, tuz ve şekerini de serpiyoruz. Suyunu koyuyoruz. (Yaprağın su ayarı, yaprağın cinsine, sertliğine göre farklılık gösterir. O nedenle siz, yaprakların tencereye dizilmiş halinin yarı boyuna kadar su koyun. Suyu bitmeye yakın olunca pişip pişmediğini kontrol edin, eğer tam anlamıyla pişmemişse, biraz daha su ilave edin).
  •  Yaprakların dağılmaması için tencerenin çapına yakın bir tabağı ya da ona benzer dayanıklı bir gereci yaprakların üzerine koyuyoruz. Ve ocağımızın en kısık ayarında(elimizle en kısığa getiriyoruz), yapraklarımızı pişiriyoruz.

Afiyet olsun...


14 yorum:

  1. Ahhh canım kardeşim biz maalesef bayramı layıkı
    ile yaşayamıyoruz senelerdir:((Çalıştığımız basın sektöründen maalesef gazeteler her gün çık
    tığı için bayramda bile çalışıyoruz.Şu an ofiste
    yanlız çalışıyorum...Rabbim sağlık,sabır versin
    diye dua ediyorum hep:)))Sarmaya bayılırım nefiste olmuş,tabağı alıp kaçsam mı?Sımsıcak sevgilerimi göneriyor,mutlu pazarlar diliyor ve öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan çok üzüldüm Derya ablacım.
      Amin diyorum halis duana.
      Elbette alabilirsin, keşke öyle bir imkanım olsa, tenceresiyle yollardım :)

      Muhabbetlerimle ablacım...

      Sil
  2. Hayırlı pazarlar canisi bayrama yavaş yavaş veda ederken Rabbim nicesine ulastrmasini diliyorum,sağlık ve huzurla inşallah..
    Sarma konusunda aradığım tarife henüz ulaşmış değil yani benim mutfağım ıin kapsama alanı dısında henüz inşallah bir gün en güzelini yapmayı başarabilirim..sen,basarmissin canım ellerine saglık resim de sanatsal tarif de :)
    Allaha emanet ol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin Sevgi'm İnşaAllah...
      Estafurullah canımın içi.
      İnan bana, bir şey ne kadar gözde büyüyorsa, onu başardığın vakit de o kadar kolay geliyor insana.
      Sende bunu yaparsın İnşaAllah inanıyorum.
      Allah'a emanet olasın.

      Sil
  3. Canım ellerine sağlık.
    Ne de güzel gözüküyor sarmaların.
    Anneanneciğimin sardığı yapraklara doyamamışken,karşımda görünce iç geçirmeden edemedim:)
    Eskişehir gezini de merakla bekliyorum:)
    Zira en yurt içinde en görmek istediğim yerlerin başında geliyor..
    Ayrıca ben de özlemişim ve sende pepelamı görüyorum sanki:)
    Öpüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün öyle çok fotoğraf çekmişim ki Zel'im, onları düzenlemek gözümde öyle büyüyor ki :))
      Ama madem bekliyorsun Eskişehir yazısını, o vakit hemen harekete geçmem gerek :)

      Pepelam... Can kardeşim o benim. Onla aramızdaki bağ, Elhamdülillah tarif edilemez kuvvette... Allah rızası için, belki de ruh ikizim gibi hissettiğimden mütevellit, onun yüreğini hissediyorsundur Zelişim. Ne mutlu bana onun gibi nadide bir yüreği bende hissetmen :.)

      Bende öpüyorum seni tatlısı...

      Sil
  4. Çok çook severim harika görünüyor. Bu şekilde havuçla yapıldığını ilk kez gördüm. Mutlaka denemek isterim, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Bende sardım bu Bayram yaprak.Ama salça kullanmıyoruz biz, senin tarifinde değişik,mükemmel görünüyorlar,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde önceden salçasız yapardık, fakat salçalı yaptığımızdan beri öbürünü hatırlamaz olduk :)
      Teşekkürler.
      Sevgiler...

      Sil
  6. Himm ellerine saglik kuzucum hala tadi damagimda bayramda yedigim o enfes sarmalarinin:)) heleki tencerenin dibindeki hawuclari yemek de ayri bi zewkliydi canim benimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet bal şeker olsun bitanem benim.
      Sen iste yeterki, biz tencere tencere sararız senin için :)
      Öpüyorum kuzum benm...

      Sil
  7. ne güzel detaylı bir anlatm...tşkler...500gr salamura yaprakda da 500gr taze yaprakta aynı ölçüler mi geçerli...ve aynı miktarda mı sarma çıkar yoksa salamura olanın yaprağı daha az mı olur su çektiği için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ediyorum sevgili Canikom.
      Aynen bahsettiğiniz gibi, salamura su çekeceğinden ötürü daha az olur taze yaprağa oranla. Bu ölçüler salamura yaprak için verilmiştir.
      Sevgilerimle...

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya