10 Kasım 2012 Cumartesi

Hamsi Nasıl Ayıklanır, Hamsi Köftesi ve 17 şehit...



Askerliğini bitirmiş olan genç askerliğini yaptığı şehirden ailesini aradı:
-Anne baba, eve dönüyorum, ama sizden bir şey rica ediyorum. Yanımda bir arkadaşımı da getirmek istiyorum.
-Memnuniyetle, onunla tanışmak isteriz, diye cevapladılar. Oğulları,
-Bilmeniz gereken bir şey var diye devam etti.
-Arkadaşım savaşta ağır yaralandı. Bir mayına bastı ve bir koluyla ayağını kaybetti. Gidecek hiçbir yeri yok, ve onun gelip bizimle kalmasını istiyorum.
-Bunu duyduğuma üzüldüm oğlum. Belki onun başka bir yer bulmasına yardımcı olabiliriz.
-Hayır. Anne, baba, onun bizimle yaşamasını istiyorum.
-Oğlum, dedi babası. Bizden ne istediğini bilmiyorsun. Onun gibi özürlü biri bize korkunç bir yük olur. Bizim kendi hayatımız var, bunun gibi bir şeyin hayatımıza engel olmasına izin veremeyiz. Bence bu arkadaşını unutup eve dönmelisin. O kendi başının çaresine bakacaktır. Oğlu o anda telefonu kapattı. Ailesi ondan bir süre haber alamadı. Ama birkaç gün sonra, polisten bir telefon geldi. Oğullarının yüksek bir binadan düşüp öldüğünü öğrendiler. Polis bunun intihar olduğuna inanıyordu.
Üzüntü dolu anne-baba oğullarının cesedini tespit etmek için şehir morguna götürüldüler. Onu tanıdılar ve bilmedikleri bir şey daha öğrenince dehşete düştüler:
Oğullarının sadece bir kolu ve bir bacağı vardı.......
 
                                                                             ---------------------------------------

Hayırlı ve güzel hafta sonları olsun hepimize demek istiyorum..

Bugün çok başka şeyler yazacak, farklı şeyler paylaşacaktım lakin 17 şehit haberinden sonra bugunlük sadece tarif paylaşmak istiyorum.
Ölen tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır güç kuvvet diliyorum.
Artık şehit haberi almamak için dua ediyor, daha fazla uzatmadan tarife geçmek istiyorum...

Malzemeler:

  •  1 kilo hamsi
  •  1 buçuk su bardağı un (mısır unu da kullanabilirisniz)
  •  Tuz
  •  Sıvıyağ


Hamsi Nasıl Ayıklanır?
Hamsinin baş kısmını koparıyoruz. Sonra baş parmağımızla, içini açıyoruz. İçindekileri çıkarıyoruz ve kılçığını da fotoğrafta gördüğünüz gibi çıkartıyoruz.

*** Aslında, hamsiyi hiç ayıklamadan yemek çok çok daha faydalı. Fakat maalesef bu şekilde yiyemediğimiz için, biz de ayıklayarak yiyenlerdeniz...



Ayıkladığımız hamsilerin iki tanesini, içleri birbirinin üstüne gelecek şekilde birleştirip, hamsilerin hertarafını tuzla karıştırdığımız unaa buluyoruz.


Tavamızın tabanı tamamen yağ olacak şekilde yağımızı döküyoruz.Önlü arkalı hamsilerimizi pişiriyoruz.

*** Eğer evinizde hamsi pişirme tavanız varsa,pişirme aşamasını yapmanız daha kolay olacaktır.




Afiyet olsun...

*** Yukardaki hikaye, internetten alıntıdır.


GÜNCELLEME:  


Balık pişirirken, kokusunu azaltmak için bir püf noktası;


Kaç seferdir balık tarifi paylaşıyorum fakat en önemli detayı söylemeyi unutmuşum, kusuruma bakmayın lütfen.
Balık yaptığınızda, kokusunun bir nebze olsun azalmasını istiyorsanız, balığa sıkacağınız limonların suyunu sıktıktıktan sonra, sıkılmış limonları içi su dolu bir tencerede siz balığı yaparken, kaynatmaya başlayın, 1-1buçuk saat kısık ateşte o limonlar kaynasın, suyu azaldıkça ilave edebilirsiniz. 
Bu yöntem, tamamen kokuyu almasa da, bir kısmının giderilmesinde yardımcı oluyor. Biz her balık yaptığımızda mutlaka balığa sıkacağımız limonların suyunu sıktıktan sonra, bu şekilde kaynatırız.


16 yorum:

  1. AMİN...Rabbim mekanlarını Cennet komşularını Melek
    eylesin...İzleyemez oldum artık şehit haberlerini
    benim bile yüreğim kor olup yanarken Rabbim sabır
    lar versin ana,baba,eş ve çocuklarına...Benim oğlum ve diğer evlatlarada hayırlı tezkereler nasip etsin Rabbim...
    Bir Karadeniz kızı olarak bayılırım hamsiye o ne
    fis tabağı aldım kaçıyorum canım:)))Ellerine sağlık,mutlu pazarlar,öpüyorum...Acaba birazdan ablada ne olacak:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin ecmain ablacım.
      Yüreklerimiz lime lime oluyıor. Rabbim sabır versin, artık bu son olsun İnşaAllah... :(

      Çok teşekkür ederim ablacım.
      İsmim Gizem. Fakat ismin cismin hiç bir zaman bir önemi olmadığına , sadece yüreğimizdeki halis duygu ve niyetlerin baki kalacağına inandığım için Gisi dedim.

      Hemen geliyorum ablacım merakla sitene :)

      Sil
  2. Kuzum ya ismini söylermisin bilmiyorum:)))

    YanıtlaSil
  3. gizem memnun oldum ablam .
    fitne uykudadir uyandirana Allah lanet etsin buyuruyor
    sallalahü aleyhü vessellem
    bizi birbirimize düsürenler nasil ödeyecek hesabini olan evlatlara oluyor

    ellerine saglik sifa ola insAllah

    YanıtlaSil
  4. GİZEMCİM DERYADA GÖRDÜM İSMİNİ KOŞTUM GELDİM
    ÇOK GÜZEL BİR BLOGUN VAR TAKİBE ALDIM
    YAZDIKLARINDADA YERDEN GÖĞE KADAR HAKLISIN
    OLAN GENCECİK FİDANLARA OLUYOR
    ALLAHIM ANACIKLARINA SABIRLAR VERSİN
    ELLERİNE SAĞLK,
    ALLAHA EMANET OL

    YanıtlaSil
  5. Allah biliyor ya,uzun zamandır şehit haberi almadık diye tedirgin bir sevinç yaşıyordum..
    Hani bazen çok mutlu olursun da, o mutluluğun bozulmasından korkar tedirgin olrsun ya..
    İşte tam da öyle!
    Malesef korktuğum oldu,bu sefer bir kaza! yaktı yürekleri,yüreğimi..
    Rabbim sabırlar versin..
    Çoook zor..
    Kelimelere dökülemeyecek kadar hem de..
    Hamsiler çok nefis,ellerine sağlık Gizemcim..

    YanıtlaSil
  6. Canım kardeşim merak ettim yönlendirmemin etkisi oldumu diye olacak inşallah senin bu harika bloğunu çokkkk dost görecek:)))Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  7. Melek ablam;
    Allah razı olsun, ne güzel bir Hadis-i Şerifi hatırlattın.
    Daha ne söylenir ki...

    Seyyah Hanım;
    Amin amin amin. Rabbim güç kuvvet sabır versin.
    Çok teşekkür ediyorum.
    Sevgiler

    Zelişcim;
    İnşaAllah kazadır tatlısı İnşaAllah.....

    Derya ablacım;
    Çok teşekkür ederim tekrar güzel jestin için.
    Bende öpüyorum seni ablacım

    YanıtlaSil
  8. Şehit haberleri yakıyorken yüreğimizi dilimizde bitmez bir dua "Allah'ım bu son olsun" diyerek başlıyoruz her yeni güne nerede ise... Peygamberlikten sonraki en üst mertebe olan şehitlik makamına ulaşanlara ne mutlu bide geride bıraktıkları kor olmasa :(( Gizemcim hamsinin böylesine bayılsamda çocuklarım kılıçıkları ile yemesine bayılırlar... Ben her hamsi kızartmamda kendime özel bu şekilde kızartmayı ihmal etmem ama ;) Bundan sonra hep birlikte güzel paylaşımlarda bulunmak duasıyla Takipteyim İnşAllah.. Sevgiler.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ifade etmişssiniz, Allah razı olsun...

      Bende aslında kılçığıyla yenilmesi taraftarıyım ama ahh işte bir alaşabilsem.
      Çocuklarınız hep böyle yemeyi sevsin inşaAllah, kılçığın faydasından da nasiplensinler.
      Sevgiler...

      Sil
  9. Tüm şehitlerimize rahmet analarına sabır diliyorum.Canım blogun hayırlı olsun. Çok güzel bir biogun var resimlere bayıldım. Bundan sonra takibimdesin, beklerim canım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. şehitlerimize ettiğin duana bizde dahiliz,erkek evlat annesi olarak bitmesi için çok dua ediyorum.balıklar bir harika çıtır çıtır ye beni diyorlar.gelelim püf noktasına limonların kaynadığı su dolu tencereye altındaki ateş eğer doğal gaz ise bir nebze ama tüp ise fiyatı şu aralar 75 lira .bırak koksun o zaman çıkar gider demeden başka yol yok canım ekonomi yani.ben blogunu beğendim izlemeye alıyorum başarılar

    YanıtlaSil
  11. Feray Hanım;
    Çok teşekkür ediyorum tüm güzel sözleriniz için.
    Sevgiler..

    Sezgin Hanım;
    Halis duanıza en içten amiin diyorum.
    Çok haklısınız, ben elbette o mahiyette söylemedim fakat balığın kokusundan dolayı pişirmekten çekinenler için bir püf noktası olabilir belki diye paylaştım.
    Teşekkürler güzel sözleriniz için.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Süper görünüyor gerçekten.
    Ellerinize sağlık.
    Bu arada balık kokusu için verdiğiniz püf noktası çok önemli ve güzel.
    Sağolun.

    YanıtlaSil
  13. Rabbim yakınlarına sabırler versin..
    Çok ama çok severim..
    Yemeye doyamadığım bir lezzet..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya