25 Ocak 2013 Cuma

Kurutulmuş Patlıcan ve Biber Kavurması

Hepimizin cuması mübarek olsun...

Geçen gün de bahsetmiştim, sebzelerin kurutulmuş hallerini daha bir ayrı seviyorum.

Hele ki bu görmüş olduğunuz kalori düşmanı, lezzet dostu tarifi ise her yapıp yedikten sonra, pişmanlık bulutlarında dolaşıyorum.
Sebebi; ekmeksiz yenmediği için ve siz fark etmeden ekmek yeme sınırınızı epeey bir aştığınızı çok geç bir şekilde fark ettiğiniz için.

Yeme içme konusunda nefsime her zaman hakim olabilmek için dua ediyorum.

Biliyorum ki, "israf haramdır" Ayet-i Kerimesindeki israf kelimesi, insan hayatında bulunan her bir zerre için geçerlidir...
Helal dairesi içindeki her şeyden yiyip içmek ama ölçüyü bilebilmek duasıyla...

                                                           ***************************

Bu aralar ki yoğunluk ve koşuşturmalarından dolayı ne yazık ki pek mutfağa giremiyorum. Tariflerin hepsi arşivde yayınlanmayı bekleyen lezzetlerdendir.

Mutfaktan uzak kaldığım için, sevgili Leyla'da gördüğüm, TAT'lı etkinliklere katılamayacağımı düşünüyordum  fakat arşive bir göz attım ki, TAT'ın salçasını kullandığım tarifim mevcutmuş.

O nedenle gönül rahatlığı ile gönderiyorum bu vazgeçemediğim lezzetin tarifini.

Ayrıca bu lezzeti hem kahvaltılarınız için hem de başlı başına bir öğünde tüketebilirsiniz.

Sebzeleri nasıl kuruttuğumuzu Allah nasip ederse İnşaAllah, yazın tek tek fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:



  • 1 tatlı tabağı kurutulmuş biber (Miktarlar tamamen sizin arzunuza kalmış)
  • 1 tatlı tabağı kurutulmuş patlıcan
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (Yarısı biberi kavurmak için, yarısı da patlıcanı kavurmak için olacak)
  • Tuz

Sosu için:



  • 5-6 adet domates rendesi (Yazın rendeleyip, poşetleyip buzluğa attığımız domatesi kullandım ama siz TAT'ın doğranmış domatesini kullanabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı TAT domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı TAT biber salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber
  • Tuz


1-) Kullanacağımız miktarda kurutulmuş biber ve patlıcanımızı hazırlıyoruz.
2-) Kaynattığımız suda biberlerimizi haşlıyoruz.
3-) Kaynattığımız başka bir suda patlıcanlarımızı haşlıyoruz.
4-) Hafif yumuşayan biber ve patlıcanımızı bir kevgir yardımıyla alıyoruz.


5-) Yarım çay bardağı koyduğumuz tavamızda biberlerimizi kavuruyoruz. Tuzunu atıyoruz.
6-) Daha sonra aynı işlemleri patlıcanlarımız için de yapıyoruz.
7-) 3 yemek kaşığı koyduğumuz tavamıza biber salçamızı ve dolates salçamızı koyup eziyoruz. Karabiberini atıyoruz.Domatesimizi koyup, tuzunu atıp pişmeye bırakıyoruz. 



Biberlerimizi ve patlıcanlarımızı bir tabağa alıp, üzerine sarımsaklı yoğurt ve sosumuzu döküp, afiyetle tüketiyoruz efendim.


Herkese şimdiden huzurla ve hayırla geçireceği bir hafta sonu diliyorum..


Selam, sevgi ve baki muhabbetlerimle...


42 yorum:

  1. Kahvalti da olaydi yerdik :))
    harika gorunuyor ve cok severim, emeklerine saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adresini ver, göndereyim hemen canım :)
      Çok teşekkür ediyorum.
      Sevgilerimle

      Sil
  2. Peçeteni yesinler senin :)
    sonra da nefis kavurmanı :)
    Ellerine sağlık balım.
    Şifa olsun.
    Cuman hayr,hayrın baki olsun..
    Muhabbetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi gibi, insanın içini ısıtan bir yorum..
      Çok sağol Zeliş'im.
      Amin diyorum halis duana birtanem.
      Sevgi ve muhabbetlerimle..

      Sil
  3. tatlım
    ben senn geçenki yazından sonra araştrdım buranın havası kurutmaya uygun değilmiş
    ama aktarcılar satıomuş heralde...
    bakalım denicem bende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tatlısı, ne yazık ki İstanbul'da hiç bir şekilde bir şey kurutulamıyormuş, sizin adınıza çok üzüldüm gerçekten :(
      Mecburen aktarlar ilk yardım görevi görüyorlardır bu konuda.
      Şimdiden afiyet olsun canım.
      Öpüyorum..

      Sil
  4. hayırlı cumalarr canımm..:)
    yine harika sunumu ve anlatımm..:)
    emeğine sağğlık..
    sağlıcakla kalasınn..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da hayırlı cumalar canısı.
      Çok teşekkür ediyorum güzel sözlerin için.
      Muhabbetlerimle..

      Sil
  5. kızartma ve menemen ile bende ekmek konusunda duramayanlardandım....minik bir tavsiyem olsun....yemeğe başlarken 1 dilim çavdar ekmeği alıyorum tabağıma aldığım kadarını yiyip doyacağımı düşünüyorum...:)))...önce kendimi kandırıyorum...:)))....bu arada ellerinize sağlık tarifiniz nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı taktiği bende yapıyorum canım ama işte her yemeğin bir yeme adabı vardır derler ya, bu mübarekler de ekmeksiz yedirmiyor kendini :)
      Şaka bir yana, kendime hakim olabilmek adına, 1 dilim ile fazlasıyla yetinmeye çalışıyorum çok şükür artık.
      Çok teşekkür ediyorum ayrıca.
      Sevgilerimle

      Sil
  6. Ellerine emeklerine sağlık..

    Hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum sevgili Pembe esintiler.
      Sana da hayırlı cumalar..

      Sil
  7. ellerine saglik balim cok severim cokda sIk yaparim
    niyeyse eklememmisim hayirli cumalar
    sarildim duani beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol adı gibi Melek ablam benim.
      Sana da hayırlı cumalar balım.
      Sarıldım..
      Öptüm...

      Sil
  8. ellerine sağlık ablacığım nefis görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafurullah, abla denebilecek bir yaşta değilim içiniz rahat olsun :)
      25-30 arası diyelim :)
      Teşekkür ediyorum ayrıca.
      Sevgilerimle..

      Sil
  9. Uzanıp o nefis tabağı almak istedim canım:)))Ellerine sağlık soslu soslu enfes olmuş.Hayırlı cumalar diliyor ve öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buyur ablacım, hepsi senin olsun, helal hoş olsun canım :)
      Çok sağol balım.
      Sanada hayırlı cumalar.
      Bende seni öpüyorum..

      Sil
  10. şekerimmmm,
    bayılıyorum kızartmaya,olsaydı akşam yemeğinde yerdim bende ekmeğimi sosuna bandıra bandıra,
    ohhh!gelsin kilolar banaaa,
    ellerine sağlık gelinciğim,ne zaman düğün?

    kocaman öptüm beyaaa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke en lezzetli şeyler kilo yapmasa dimi Şeri'm? :)
      Çok sağol canımın içi.
      Bende seni kocaman öptüm beyaah :)

      Sil
  11. ALLAHIM TUTMAYIN BENİ
    HEMEN GELİYORUM
    BAYILIRIM
    ELLERİNE SAĞLIK
    ELLERİN DERT GÖRMESİN
    ALLAHA EMANET OL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buyur gel ablam benim, başım gözüm üstüne :)
      Çok sağolasın canım.
      Sende en Güzel'e emanet ol.
      Muhabbetlerimle..

      Sil
  12. kim demiş kızartma yazın yenir diye mis gibi ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama? :)
      Çok teşekkür ederim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  13. arşivdeki tarifler insanın böylesine yoğun zamanlarının bir kurtarıcısı gibi oluyor.benim ki yeni bir site olmasına rağmen şimdiden acayip birikti.her yaptığımı fotoğraflamaya çalışıyorum.ama bütün aşamalarıyla insanın çok vaktini aldığı kesin.Bi de benim iki küçük kızım olunca gerisini sen düşün artık.ellerimin yağıyla,hamuruyla peşlerindeyim artık:))hafta sonuna misafirim var.Yazdan çeşit çeşit yaptığım kurularım var.heveslendirdin beni.yapayım bari bende:)ellerine sağlık.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım, her aşamasını fotoğraflayarak yapmak, tarifin uğraştırıcılığını 10 kat artırıyor belki de ama birilerine faydasının dokunduğunu bilmek, tüm yorgunluğumu söküp alıyor.
      Allah bağışlasın canım, onların sağlığı sıhhati yerinde olsun da yeter ki, peşinden koştukların tatlı şeyler olarak kalır.
      O vakit, şimdiden afiyet bal şeker olsun Şuleciğim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  14. İsraf konusunda sana katılıyorum. Bol bulduk diye israf etmemek lazım.

    Ben de çok severim kurutulmuş patlıcanı. Fotoğraflardan harika görünüyor. Gece gece acıktırdın beni... Ellerine sağlık. Ayyy sosuna da ekmek banasım geldi :) Özendim mi ne :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah sabah yorumunu okumak, içimi nasıl da ısıttı Burcu :)
      Çok sağol canısı.
      Öpüyorum seni..

      Sil
  15. Gizemcim,sevgili kardeşim çok güzel görünüyor.Ellerin dert görmesin.Ama canım çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Rümeysa hanımcığım.
      Herkesin bu kadar canının çekeceği bir tarif olacağını hiç düşünmemiştim yayınlamadan evvel :)
      Afiyet olsun yapıp yerseniz.
      Sevgilerimle..

      Sil
  16. Gizemcigim,kizartmaya,soslu kurulara ve taze ekmege bayilirim..Bu yemekler esliginde tuketilen ekmek konusunda cok haklisin.Ama ekmek de citir citir olunca,bunlar bandira bandira cok guzel yeniyor vallahi.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off Rabiacığım, bende senin yorumunu okuyunca kalkıp yapasım geldi inan ki :))

      Sil
  17. Ahh nasıls everim nasıl anlatamam ama haklsın yedikten sonra o vicdana zacı yokmu off..:((
    Geçen hafta yaptım bende ve yerken biraz abartıım..
    Ellerine sağlık canım..
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende her yedikten sonra, pişmanlık sularında yüzenlerdenim ne yazık ki Melihacığım :(
      Çok sağol canısı.
      Muhabbetlerimle..

      Sil
  18. Çok canım çekti çokkkkk.Acıktım galiba sabah ilk işim yapmak olacak nefis görünüyor canım benim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben en iyisi, bu tarifi yaptığım bir gün, canı çeken tüm dostlarımı çaya alayım, böylelikle benim de herkesin canını çektirttiğimden dolayı oluşan vicdan azabını dindirmiş olurum :)
      Gelir misin İlknurcuğum :)
      Öpüyorum canım..

      Sil
  19. GİSİ'm aman ha sakın beni unutma ilk koşarak gelenlerden olurum,sıcacık ekmeğimi de fırına uğrar alırım ohh yemede yanında yatmalık olmuş canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O nasıl söz Vişnap'ım, Gisi'n seni nasıl unutur canımın dibi :)
      Ahh düşse şu kente yolun, nasıl heyecanla ağırlarım bu kuzuyu bir bilsen canısı :)

      Sil
  20. Ellerine sağlıkkkkkk süper süper güzel gözüküyor hem göze hem damağa hitap eden güzel bir çeşit ... Sağlık ve afiyetle ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Handeciğim :)
      Sevgi ve muhabbetle..

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya