30 Ocak 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Barbunya

"Bir kişi Allah’tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa; Allah da onu başkasına muhtaç etmez." (Mevlana)

                                                                  *****************************

Senelerin klasikleşmiş lezzeti; "Zeytinyağlı Barbunya"...
Yeri bambaşkadır hep bende.
Küçükken annem misafir geldiğinde yapardı ve benim için o gün resmen bayram olurdu.
Eskiden bu kadar sık yapılmadığından, misafir yemeklerinden biriydi benim için :)
Yemek yapmayı öğrendikten sonra, yapmayı en çok istediğim lezzetlerdendir.
Bu güzel lezzeti yerken, sizi bilmem ama ben neredeyse 1 tabak barbunyaya 1 limon sıkarım :)
O derece limona boğarak tüketirim :)
Şuan bunları yazarken bile nasıl canım çekti anlatamam :)

Rabbim mahrum bırakmasın bu nimetleri bizi ve tatmayan kardeşlerimize de nasip etsin İnşaAllah..

Salçasız yapamayan Gizem, bu zeytinyağlıya da salça koydu :)
Salça, baharat, tuz, şeker gibi malzemeler tamamen opsiyoneldir. 
İstediğinizi ekleyip, istediğinizi çıkarabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 2 bardak haşlanmamış barbunya
  • 1 orta boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz


1-) Barbunyamızı, 1 gece öncesinden oda sıcaklığındaki suda ıslatıyoruz. Ertesi gün haşlıyoruz. Haşlarken suyuna şeker atarsanız, gazını biraz olsun alacaktır. Patates, havuç ve soğanı yemeklik doğruyoruz. 
2-) Zeytinyağını koyduğumuz tenceremizde soğanımızı kavuruyoruz.
3-) Soğan kavrulunca, havuçlarımızı koyuyoruz. Hafif kavrulduğunda patateslerimizi koyup kavurmaya devam diyoruz. Daha sonra salçasını, karabiberini atıp biraz daha çeviriyoruz. En son barbunyamızı da koyup kavurmaya devam ediyoruz.
4-) Kavrulma işi bitince, suyunu koyuyoruz ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Pişip pişmediğini  kontrol ettiğimizde eğer hala pişmemişse, su ilavesi yapıyoruz. Piştiğinde altını kapatıyoruz ve zeytinyağlı olduğu için ılık ya da soğuk şekilde tüketiyoruz.


Afiyet olsun efendim... :)


36 yorum:

  1. mevlana ne derse doğru demıs elınıze sağlık barbunta enfes

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Selma hanım.
      Sevgilerimle..

      Sil
  2. Canım benim,
    Yine çok sevdiğim bir lezzet,
    Enfes olmuş, harika olmuş, belli.
    Ellerine sağlık Gizemim:)
    Söylediklerin çok anlamlı,
    sağol dost♡♥♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl sen sağ ol canım Sevdem.
      Sımsıkı sarıldım...

      Sil
  3. ELLERİNE SAĞLIK CANIM:)
    KİM SEVMEZKİ HELE YAZ GÜNÜ SOĞUK SOĞUK YEMESİNİ OHH:)
    SEVGİLER..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil ama canım :)
      Sağ ol Denizciğim.
      Benden de sevgiler sana...

      Sil
  4. Yalan dünya nın gel-git inde savrulurken iki kelam yazıp da halini hatırını soramadım Gizem Hanım!cım..
    Yaşamın da umarım her şey yolundadır ve olmasını temenni ederim.

    " RABBIM kulunu kula muhtac etmesin.Kul acımasız...Kul bencil ...Kul önyargılı..
    Yaradanım a sığınırım da kuluna sığınamam..Bilirim ki: Yaradanım yüreğime umut serper.Bilirim ki:Yaradanım beni aciz bırakmaz.Bilirim ki: Yaradanım dağıma göre karımı verir.Bilirim ki :Yaradanım sabrımı ölçer..."

    Barbunya ...
    Sevilir hanem de ...
    Zeytinyağlılarda ben de salça kullanırım..ne yapayım severim salçanın o kendine has lezzetini.Yakışırda zeytinyağlılara..

    Ellerine sağlık bereketi ile.
    Sevgiler.
    SeViL:...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarda gözüm yorumunuzu aradı kaç gündür Sevil hanım.
      Yorumlarınızın yani sizin özel bir yeri oldu bende.
      Yazdıklarınız her zaman ruhuma ilaç mahiyetinde oluyor.
      Allah razı olsun bir kez daha.
      Eksik olmayın, çok teşekkür ediyorum.
      Sevgi ve muhabbetlerimle...

      Sil
  5. elinize sağlık enfes görünüyor:)ben çok severim barbunyayı canım istedi feci:)omurinandi.blogspot.com sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum sevgili Ömür.
      Benden de sevgiler sana canım...

      Sil
  6. Gizem'im aynen yaz-kış yapar yerim aslında zeytinyağlılar vazgeçilmezimdir.Elleri
    ne sağlık çok leziz,sunum muhteşem öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağ ol ablacığım.
      Aynen bende yaz kış asla hayır diyemem bu lezzete.
      Bende seni öpüyorum balım..

      Sil
  7. Barbunyan çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık.
    Henüz bu yemeği yapmayı bilmiyorum ama yemeye gelince bayılıyorumm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman mutlaka yapmayı denemelisin Yaseminciğim, ben sırf bu lezzetlerin yapımı öğrenmeye azmettikten sonra mutfağa daha bir aşık oldum :)
      Sevgilerimle canım...

      Sil
  8. ona kul olan kimseye muhtac olmaz evelAllah
    aksine dünyadaki hersey ona hizmet eder hale sokar yaradan


    Abinin en cok sevdigi lezzet olmasina ragmen nadir yaparim .
    belki benden cok seviyor diye kiskanmisimdir ;)
    hersey mükemmel gözüküyor yavrum böyle devam
    sarildim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ablam ne de güzel söylemişsin.
      Bence şu kış günlerinde bol limonlu yemeli bu lezzeti balım, eşini de bu bahane ile mutlu etmiş olursun ;)
      Çok sağ ol can tanem.
      Bende sarıldım ve de öptüm...

      Sil
  9. öncelikle güzel dualar için AMİN...annemden duyardım..ALLAH kimseyi açlıkla sınamasın derdi....ne doğru.....herkesin rızkı bol, evi dolu dolu olur İNŞALLAH....barbunyada nefis bende salçalı yaparım...ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin canım amin İnşaAllah.
      Çok teşekkür ediyorum.
      Sevgilerimle..

      Sil
  10. bu pırıl pırıl bloga bayıldım..barbunya da nefis görünüyor..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum güzel sözlerin için sevgili Fatoş.
      Sevgilerimle..

      Sil
  11. ııımmmmm çok severim.eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şuleciğim.
      Sevgilerimle canım..

      Sil
  12. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili Yasemin.
      Bende bayılırım :)
      Sevgiler..

      Sil
  13. Gizem ellerine sağlık harika görünüyor.Arkadaşım bugün yanlışlıkla bana yazdığın yorumu sildim kusura bakma olur mu. başka bir şey denerken o silini verdi işte :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah canım, önemli olan senin görmendi, mühim değil tabi ki de.
      Teşekkür ediyorum.
      Sevgilerimle canım..

      Sil
  14. GİSİ'm canımcımmm ellerine sağlık olsun ben de çok severim tıpkı senin gibi bol limonlu ekşi ekşi ıhhhmm miss misss oluyor.Şekerciğimm kocaman sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama Vişnap'ım, olsa şöyle boolca limon sık sık ye :))
      Bugün epey barbunya muhabbeti yapmaktan, birazdan ıslatacağım barbunyaları bu gidişle :))
      Benden de koskocaman sevgilerimle Vişnapcan'ım..

      Sil
  15. bayılırımmmmm...
    bir gün dolapta bekleyince özellikle,dinleniyor bir güzel,ekmek arası bilem yerim yahuuu:)
    tabağı al da gel şekerim,bizde de mantı var bu akşam...

    ellerine sağlık canısı,afiyet şifa olsun.

    şeri kaçar,ama öper de kaçar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelmem mi Şeri'm, ayıp ediyorsun, koşa koşa hem de :))
      Mantı, barbunya.. Off off :)
      Teşekkür ediyorum tatlısı.
      Bende seni öpüyorum canımın içi...

      Sil
  16. ellerinize saglık bizim buralarda yetiştirilmediği için tüketimide pek yoktur.meraktan alıp yapmışlıgım var.baklagillerin her türlüsünü severek yerim:)takipteyim banada beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde en sevdiğim baklagillerin başında gelir.
      Teşekkür ediyorum sevgili Zerrin hanım.
      Sevgilerimle..

      Sil
  17. nefis bir zeytinyağlı,çok kıvamında bir görüntü ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler sevgili ehlikeyfchef.
      Sevgilerimle..

      Sil
  18. Ellerine sağlık nefis görünüyor. maalesef evde benden başka yiyen yok:( çok seviyorum barbunyayı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim evde de zeytinyağlı barbunyanın canavarı benimdir.
      Nasıl sevilmez bu lezzet bilmiyorum.
      Teşekkür ederim Elif.
      Sevgilerimle

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya