"Bir kişi Allah’tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa; Allah da onu başkasına muhtaç etmez." (Mevlana)
*****************************
Senelerin klasikleşmiş lezzeti; "Zeytinyağlı Barbunya"...
Yeri bambaşkadır hep bende.
Küçükken annem misafir geldiğinde yapardı ve benim için o gün resmen bayram olurdu.
Eskiden bu kadar sık yapılmadığından, misafir yemeklerinden biriydi benim için :)
Yemek yapmayı öğrendikten sonra, yapmayı en çok istediğim lezzetlerdendir.
Bu güzel lezzeti yerken, sizi bilmem ama ben neredeyse 1 tabak barbunyaya 1 limon sıkarım :)
O derece limona boğarak tüketirim :)
Şuan bunları yazarken bile nasıl canım çekti anlatamam :)
Rabbim mahrum bırakmasın bu nimetleri bizi ve tatmayan kardeşlerimize de nasip etsin İnşaAllah..
Salçasız yapamayan Gizem, bu zeytinyağlıya da salça koydu :)
Salça, baharat, tuz, şeker gibi malzemeler tamamen opsiyoneldir.
İstediğinizi ekleyip, istediğinizi çıkarabilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 bardak haşlanmamış barbunya
- 1 orta boy havuç
- 1 orta boy patates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Karabiber
- Tuz
1-) Barbunyamızı, 1 gece öncesinden oda sıcaklığındaki suda ıslatıyoruz. Ertesi gün haşlıyoruz. Haşlarken suyuna şeker atarsanız, gazını biraz olsun alacaktır. Patates, havuç ve soğanı yemeklik doğruyoruz.
2-) Zeytinyağını koyduğumuz tenceremizde soğanımızı kavuruyoruz.
3-) Soğan kavrulunca, havuçlarımızı koyuyoruz. Hafif kavrulduğunda patateslerimizi koyup kavurmaya devam diyoruz. Daha sonra salçasını, karabiberini atıp biraz daha çeviriyoruz. En son barbunyamızı da koyup kavurmaya devam ediyoruz.
4-) Kavrulma işi bitince, suyunu koyuyoruz ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Pişip pişmediğini kontrol ettiğimizde eğer hala pişmemişse, su ilavesi yapıyoruz. Piştiğinde altını kapatıyoruz ve zeytinyağlı olduğu için ılık ya da soğuk şekilde tüketiyoruz.
Afiyet olsun efendim... :)
mevlana ne derse doğru demıs elınıze sağlık barbunta enfes
YanıtlaSilTeşekkür ederim Selma hanım.
SilSevgilerimle..
Canım benim,
YanıtlaSilYine çok sevdiğim bir lezzet,
Enfes olmuş, harika olmuş, belli.
Ellerine sağlık Gizemim:)
Söylediklerin çok anlamlı,
sağol dost♡♥♡
Asıl sen sağ ol canım Sevdem.
SilSımsıkı sarıldım...
ELLERİNE SAĞLIK CANIM:)
YanıtlaSilKİM SEVMEZKİ HELE YAZ GÜNÜ SOĞUK SOĞUK YEMESİNİ OHH:)
SEVGİLER..
Değil ama canım :)
SilSağ ol Denizciğim.
Benden de sevgiler sana...
Yalan dünya nın gel-git inde savrulurken iki kelam yazıp da halini hatırını soramadım Gizem Hanım!cım..
YanıtlaSilYaşamın da umarım her şey yolundadır ve olmasını temenni ederim.
" RABBIM kulunu kula muhtac etmesin.Kul acımasız...Kul bencil ...Kul önyargılı..
Yaradanım a sığınırım da kuluna sığınamam..Bilirim ki: Yaradanım yüreğime umut serper.Bilirim ki:Yaradanım beni aciz bırakmaz.Bilirim ki: Yaradanım dağıma göre karımı verir.Bilirim ki :Yaradanım sabrımı ölçer..."
Barbunya ...
Sevilir hanem de ...
Zeytinyağlılarda ben de salça kullanırım..ne yapayım severim salçanın o kendine has lezzetini.Yakışırda zeytinyağlılara..
Ellerine sağlık bereketi ile.
Sevgiler.
SeViL:...
Yorumlarda gözüm yorumunuzu aradı kaç gündür Sevil hanım.
SilYorumlarınızın yani sizin özel bir yeri oldu bende.
Yazdıklarınız her zaman ruhuma ilaç mahiyetinde oluyor.
Allah razı olsun bir kez daha.
Eksik olmayın, çok teşekkür ediyorum.
Sevgi ve muhabbetlerimle...
elinize sağlık enfes görünüyor:)ben çok severim barbunyayı canım istedi feci:)omurinandi.blogspot.com sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum sevgili Ömür.
SilBenden de sevgiler sana canım...
Gizem'im aynen yaz-kış yapar yerim aslında zeytinyağlılar vazgeçilmezimdir.Elleri
YanıtlaSilne sağlık çok leziz,sunum muhteşem öpüyorum...
Çok sağ ol ablacığım.
SilAynen bende yaz kış asla hayır diyemem bu lezzete.
Bende seni öpüyorum balım..
Barbunyan çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık.
YanıtlaSilHenüz bu yemeği yapmayı bilmiyorum ama yemeye gelince bayılıyorumm :)
O zaman mutlaka yapmayı denemelisin Yaseminciğim, ben sırf bu lezzetlerin yapımı öğrenmeye azmettikten sonra mutfağa daha bir aşık oldum :)
SilSevgilerimle canım...
ona kul olan kimseye muhtac olmaz evelAllah
YanıtlaSilaksine dünyadaki hersey ona hizmet eder hale sokar yaradan
Abinin en cok sevdigi lezzet olmasina ragmen nadir yaparim .
belki benden cok seviyor diye kiskanmisimdir ;)
hersey mükemmel gözüküyor yavrum böyle devam
sarildim
Aynen ablam ne de güzel söylemişsin.
SilBence şu kış günlerinde bol limonlu yemeli bu lezzeti balım, eşini de bu bahane ile mutlu etmiş olursun ;)
Çok sağ ol can tanem.
Bende sarıldım ve de öptüm...
öncelikle güzel dualar için AMİN...annemden duyardım..ALLAH kimseyi açlıkla sınamasın derdi....ne doğru.....herkesin rızkı bol, evi dolu dolu olur İNŞALLAH....barbunyada nefis bende salçalı yaparım...ellerinize sağlık
YanıtlaSilAmiiin canım amin İnşaAllah.
SilÇok teşekkür ediyorum.
Sevgilerimle..
bu pırıl pırıl bloga bayıldım..barbunya da nefis görünüyor..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum güzel sözlerin için sevgili Fatoş.
SilSevgilerimle..
ııımmmmm çok severim.eline sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Şuleciğim.
SilSevgilerimle canım..
ELine sağlık bayılırım
YanıtlaSilTeşekkür ederim sevgili Yasemin.
SilBende bayılırım :)
Sevgiler..
Gizem ellerine sağlık harika görünüyor.Arkadaşım bugün yanlışlıkla bana yazdığın yorumu sildim kusura bakma olur mu. başka bir şey denerken o silini verdi işte :((
YanıtlaSilEstağfurullah canım, önemli olan senin görmendi, mühim değil tabi ki de.
SilTeşekkür ediyorum.
Sevgilerimle canım..
GİSİ'm canımcımmm ellerine sağlık olsun ben de çok severim tıpkı senin gibi bol limonlu ekşi ekşi ıhhhmm miss misss oluyor.Şekerciğimm kocaman sevgilerimle.
YanıtlaSilDeğil mi ama Vişnap'ım, olsa şöyle boolca limon sık sık ye :))
SilBugün epey barbunya muhabbeti yapmaktan, birazdan ıslatacağım barbunyaları bu gidişle :))
Benden de koskocaman sevgilerimle Vişnapcan'ım..
bayılırımmmmm...
YanıtlaSilbir gün dolapta bekleyince özellikle,dinleniyor bir güzel,ekmek arası bilem yerim yahuuu:)
tabağı al da gel şekerim,bizde de mantı var bu akşam...
ellerine sağlık canısı,afiyet şifa olsun.
şeri kaçar,ama öper de kaçar :)
Gelmem mi Şeri'm, ayıp ediyorsun, koşa koşa hem de :))
SilMantı, barbunya.. Off off :)
Teşekkür ediyorum tatlısı.
Bende seni öpüyorum canımın içi...
ellerinize saglık bizim buralarda yetiştirilmediği için tüketimide pek yoktur.meraktan alıp yapmışlıgım var.baklagillerin her türlüsünü severek yerim:)takipteyim banada beklerim:)
YanıtlaSilBenimde en sevdiğim baklagillerin başında gelir.
SilTeşekkür ediyorum sevgili Zerrin hanım.
Sevgilerimle..
nefis bir zeytinyağlı,çok kıvamında bir görüntü ellerine sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkürler sevgili ehlikeyfchef.
SilSevgilerimle..
Ellerine sağlık nefis görünüyor. maalesef evde benden başka yiyen yok:( çok seviyorum barbunyayı.
YanıtlaSilBizim evde de zeytinyağlı barbunyanın canavarı benimdir.
SilNasıl sevilmez bu lezzet bilmiyorum.
Teşekkür ederim Elif.
Sevgilerimle