10 Temmuz 2013 Çarşamba

Konken Böreği


Selamların en güzeli ile...

Ramazan heyecanı hepimizi sarmış bir haldeyiz.
Bu mübarek ayın kıymeti, hayırla geçmesi için gösterilen çabalar, arınmak temizlenmek için gösterilen özenler inşaAllah bir daha ki Ramazan'a kadar baki kalır, sadece bu ay ile sınırlı kalmaz diye dua ediyorum...

                                                               ************************************
Konken böreği...
Kim bu güzelim poğaçaya bu ismi vermiş bilemeyeceğim ama açık söylemek gerekirse"peynirli pratik poğaça, mayasız poğaça, vs" gibi isimlerle değiştirmeyi  ilk başta düşünmedim değil.
Ama sonra orijinalini bozmamaya karar verdim, çünkü senelerdir bu isimle anılıp yapılır bizim evde.

Bu güzel tarif, annemin özel arkadaşlarından biri olan, benim de çook sevdiğim, çocukluğumun elinde geçtiği güzel insanlardan biri olan Dilek teyzeme ait.
Tarifi vereli seneleer geçse de, bir kez de buradan teşekkür etmek istiyorum kendisine...

Bu nefis şirin poğaçaları, sahur için hem mayasız hem de pratik bir şeyler yapmak isterseniz tavsiye ederim. Akşamdan şipşak hamurunu hazırlayıp yapabileceğiniz, sahura farklı, pratik, mayasız ne yapayım derdinizin olmayacağı bir tarif.

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta (1'inin sarısı poğaçaların üzerine sürülecek)
  • 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
  • 1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağı
  • 125 gr. tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 buçuk tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
İç Malzemesi:
  • Beyaz peynir
1-) Tüm malzemelerimizi fotoğrafta gördüğünüz gibi hazırlıyoruz.
2-) Yoğurma kabına bütün malzemeleri koyup, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.
3-) Hamurumuzdan 2 yumurta büyüklüğünde bir beze alıyoruz ve merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
4-) Açtığımız hamuru, 6 eşit üçgen olarak şekilde bıçakla bölüyoruz. Sigara böreğindeki yaptığımız işlemi yapıyoruz. En başına 1 tatlı kaşığı dolusu peynir koyuyoruz, kenarlarını hafif içe katlayıp, daha sonra rulo şeklinde sarıyoruz.
5-) Yağladığımız tepsimize diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, arzuya göre susam ya da çörek otu ya da haşhaş tohumu serpip, 180 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.


Afiyet olsun efendim :)


11 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım, yine nefis görünüyor.
    İştah kabartıyor:)

    YanıtlaSil
  2. İsmi gerçekten ilginç daha öncede duymuştum Gizemcim ellerine sağlık hayırlı ramazanlar olsun sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Gizem bu harika görünüyor.Ellerine sağlık canım.Aç olduğumdan mıdır nedir çok canım çekti :)

    YanıtlaSil
  4. Gizemcigim canim cekmedi desem yalan olur... Iftarimi bekledigim su saatlerde seni tebessümle aniyorum... Ellerine saglik,,, Sevgilerimle, Ramazan`in hayirli, bereketli olsun...

    YanıtlaSil
  5. canım hayırlı ramazanlar.
    eline sağlık öptüm:)

    YanıtlaSil
  6. Canım, sen hangi objektifi aldın?

    Bana da bir arkadaşım makro objektif hediye etti ama henüz gidip almadım:)

    Çok merak ediyorum zaman olmadı ki gidip alayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 35mm 1.8g aldım canım ama çok tereddütle almıştım, istediğim kareleri karşılayabilecek mi diye ama şuan inan elimden düşürmüyorum. Diğer lensin yüzüne bakmaz oldum :)
      Gönlüm elbette ki daha iyi makroları ister ama şuan ki imkanlarıma göre en iyi seçenek buydu ve iyiki de almışım dedim :)
      Senin makro neymiş peki canımm?

      Sil
  7. arkadaşlarım sadece şu adrese lensini bıraktık gidip al, dediler:)Yurt dışından hediye gönderdiklerinden sormaya utandım:)) bu akşam gidip almayı planlıyorum öğrenince yazarım canım.

    35mm okuduğum kadarıyla güzel olduğu söyleniyor.
    Ayrıca çektiğin fotoğraflara bakınca zaten çok iyi kullandığın ortada canım:)
    en iyi objektifleri almamızı Mevla şu mübarek zaman hürmetine nasip etsin:)

    Hayırlı Cumalar..

    YanıtlaSil
  8. Senden bunları duymak, beni başka bir mutlu etti canım.
    Seninkilerin yaninda benim cektiklerim fazlasiyla çırak ama :)
    Ayrica o nasil güzel bir dua öyle, yürekten amiin diyorum ;))
    Sana da hayırlı cumalar Ayşegülcüğüm.

    YanıtlaSil
  9. Tereyağlı poğaça tarzı şeylerin görüntüsü ayrı güzel tadı ayrı. Hamura bakınca bile insanın ağzına kıyır kıyır bir tat geliyor :)

    Nefis görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize saglik olsun.. Cok guzel blogunuz. Zevkli resimler cook canli ve ozelliklle resimli anlatim cok guzel..
    Emeginize saglik olsun.
    Yalniz boyle guzel tariflerinizi surekli baska yerde goruyorum> belki haberiniz yoktur ama soylemek istedim.. Emege saygisi olmayanlar kolayca alip yainliyorlar tariflerimizi..
    kolay-yemek-tarifleri.net adresi neredeyse bir cok tarifinizi yayinliyor. bunu sizde izinsiz yaptigina inaiyorum cunku ayni seyi benim blogumada yapti..
    Uyarmak istedim ama yorum yazmak icin butun bolumleri kapatmislar.

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya