18 Ekim 2012 Perşembe

Bitlis dolması


Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla...
“O, istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız. Şüphesiz insan çok zalimdir, çok nankördür.” (İbrahim suresi, 34)

Neden hayatmızda sahip olduğumuz nimetlerden en ufak bir eksilme olduğunda, kıymet biliyoruz?

Neden saya saya asla bitiremeyeceğimiz nimetin şükrünü yapmaktan aciziz, hakkıyla yapamıyoruz?

Ceryanda kaldığım için, 3 gündür sağ kürek kemiğim komplece taş kesilmiş vaziyette. Ağrısı koluma da vurdu, geceleri yatamıyorum ağrıdan… 
Haşa! Bunların hiç birini asla şikayet ya da sızlanmak amaçlı söylemiyorum, tam tersine daha beteri olmadığı için şükrediyorum halime. 
Nice ağrılar çeken, hastalık sahipleri kardeşlerimiz var. Fakat benim üzüldüğüm nokta, ne olursa olsun, neden sahip olduklarımızın kıymetini hakiki manada , kaybedince anlıyoruz??

Şöyle salih kafayla oturup düşünsek, aklımızın alması mümkün değil nimetlerin çokluğunu ve değerini… 
En basit örneği, 1 saniye bile durmadan çalışan vücudumuzdaki sistemleri bir düşünecek olursak, en ufak bir aksamada, ne hale geliyoruz. 
Gören gözümüz, duyan kulağımız, canımızı yakmadan uzayan saçımız tırnağımız, bizi hiç rahatsız etmeden çalışan organlarımız…
Bu sadece sağlık konusunda değil, hayatımızdaki her konuda şükrümüzü hep yapalım. Uyandığımızda, o gün neyi, kimi kaybedeceğimizi, hayatımızdan nelerin eksileceğini bilmiyoruz. 

Bizden hep şükreden bir kul olmamızı istiyor bizi Yaradan, biz de bu görevi hakkıyla yerine getirenlerden olmaya çalışalım İnşaAllah…

                                                  ------------------------------------

Bitlis dolması, kabağı en severek yediğim yemeklerden biridir. Hatta, tek lokmalık oluşundan mıdır bilmiyorum ama klasik kabak dolmasından bile daha çok severim. 
Seneler önce teyzem, Bitlisli bir tanıdığından almıştı bu tarifi ve aldığı günden beri, ailede ki birçok kişi severek yapar. 

Malzemeler:      
  • 1 kilo ince kalınlıkta(körpe) kabak           
  • 250 gr. kıyma         
  •  1 orta boy soğan         
  •  2-3 diş sarımsak           
  • 1 çay bardağı sıvıyağ         
  •  1 tatlı kaşığı tereyağı         
  •  1 çay bardağından 
  • 1 parmak eksik ince(köftelik) bulgur         
  • 1.5 yemek kaşığı salça           
  • Yarım demet maydanoz           
  • Yarım demet dereotu           
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane        
  •   Karabiber           
  • Pul biber           
  • Tuz 
Kabakları güzelce tıraşlıyoruz. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, 2 parmak kalınlığında doğruyoruz. İçlerini itinayla kabak oyucuyla ya da bir  çay kaşığı yardımıyla oyuyoruz.

Malzemelerimizi hazırlayıp, iç harcımızı yoğuruyoruz.


Dolmacıklarımızın içini bir güzel dolduruyoruz. Tencerede 1 sıra dizili haliyle fotoğrafladım ama 1 kilo kabaktan yaptığımız için, 2 sıra üst üste dizdik. Üsttekilerde aynen alttaki sıra gibi gayet güzel pişiyor, endişe etmeyin. 
1. sıradaki kabakların boyuna yaklaşacak kadar su koyuyoruz ve kısık ateşte pişirıyoruz.




 Afiyet olsun...

*** NOT: Kabaklarımızı oyduğumuzda, çıkan içlerimizi kesinlikle atmıyoruz. Allah nasip ederse yarın, onları başka tarifte değerlendireceğiz.

11 yorum:

  1. Çok değişik bir dolma olmuş,ellerinize sağlık..Hemen deneyeceğim..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Canım benim geçen hafta bende aynı şekilde tutul
    dum kaldım.Acıdan ofiste bütün gün ağladım sonra
    yakı yapıştırdım iyi geldi...Dolman nefis elleri
    ne sağlık,sımsıcak sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Nursen Hanım;
    Teşekkürler. Denemenizi tavsiye ederim. Umarım beğenirsiniz.
    Sevgiler...


    Derya ablacım;
    Yakı'yı hiç duymamıştım. Bende her akşam sıcak su torbaları oluyor ya, onu koyup biraz gevşetiyorum, sonrada bu tutulmalar için doktorun verdiği jeli sürüyorum. Bu sefer iyi tutulmuşum ki, o bile fayde etmedi. Senin önerine de bakıcam.
    Öpüyorum ablacım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Canım benim dene şifa bulucan Rabbimin izniyle ablana dua edersin bende seni öpüyorum...

    YanıtlaSil
  5. Canım acil şifalar diliyorum.
    Ne güzel özetlemişsin hallerimizi..
    Keşke herşeyin kadrini kıymetini elimizdeyken bilebilsek..
    Dilerim tez iyileşirsin,ki sen şükredenlerdensin.
    Dolman şahane gözüküyor,afiyet şifa olsun inşAllah..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  6. ne iyi ettin de , yorum biraktin! bu guzellikleri gormemiz olacaktim!
    dolma yemeklerin sahidir, Bitlis Urfa Samsun farketmez:)
    ellerine sglik

    YanıtlaSil
  7. Ablacım;
    Yakı'ya ne hacet, ben her koşulda dua ederim sana, yeter ki gönüller O'nun yolunda kavuşsun, bir olsun.


    Zelişcim;
    Allah cc razı olsun canım tüm içten sözlerin için.
    Sevgi ve muhabbetlerimle..


    Lamacım;
    Ne kadar içtensin.
    Bayılırım eğip bükmeden sözlerini yüreğiyle söyleyenlere.
    Muhabbetimizin baki olması duasıyla..

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık, b,r kez de bir arkadaşım da yemiştim bu dolmayı, ama yapamadım, çünkü çocuklarım kabak yemiyorlar :(

    Sırt ağrıların için de tetik noktalarına masaj yapılmalı, kupa çekilmeli..sonra dr un verdiği merhem sürülmeli, ütü ile ısıtılmış havlu ile sarılmalı o bölge..Allah şifa versin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun, çok teşekkür ediyorum önerileriniz için.
      Rabbim tüm şifa bekleyenlere şifa versin inşaAllah.
      Muhabbetlerimle..

      Sil
  9. Merhaba arkadaşım,
    Biraz önce sevgili Derya!yı ziyaret ettiğimde bu dolmanın tarifini sayfanızdan aldığını yazmıştı. Çok güzel olmuş dolmalarınız ellerinize sağlık. Ama bu dolmanın en büyük özelliği içine ufalanan kuru(mor renkli) reyhandır. Bitlisli bir babaannenin torunu olarak bu şekilde tüketmenize gönlüm razı olmadı. Bir kez de reyhan ilave ederek yerseniz (Derya'ya daha detaylı yazdım) farkı anlayacaksınız.
    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu değerli bilgiyi paylaşmanızdan dolayı.
      Çok onur duyuyorum değer verip de eksiklerime ya da yanlış bilgilerime yardımcı olunmasından.
      Bir dahaki yapışımda reyhan da ilave edeceğim.
      Sevgiler..

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya