Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla...
“O, istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah’ın
nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız. Şüphesiz insan çok zalimdir, çok
nankördür.” (İbrahim suresi, 34)
Neden hayatmızda sahip olduğumuz nimetlerden en ufak bir eksilme olduğunda, kıymet biliyoruz?
Neden saya saya asla bitiremeyeceğimiz nimetin şükrünü
yapmaktan aciziz, hakkıyla yapamıyoruz?
Ceryanda kaldığım için, 3 gündür sağ
kürek kemiğim komplece taş kesilmiş vaziyette. Ağrısı koluma da vurdu, geceleri
yatamıyorum ağrıdan…
Haşa! Bunların hiç birini asla şikayet ya da sızlanmak amaçlı söylemiyorum, tam
tersine daha beteri olmadığı için şükrediyorum halime.
Nice ağrılar çeken,
hastalık sahipleri kardeşlerimiz var. Fakat benim üzüldüğüm nokta, ne olursa
olsun, neden sahip olduklarımızın kıymetini hakiki manada , kaybedince
anlıyoruz??
Şöyle salih kafayla oturup düşünsek, aklımızın alması mümkün
değil nimetlerin çokluğunu ve değerini…
En basit örneği, 1 saniye bile durmadan
çalışan vücudumuzdaki sistemleri bir düşünecek olursak, en ufak bir aksamada, ne
hale geliyoruz.
Gören gözümüz, duyan kulağımız, canımızı yakmadan uzayan
saçımız tırnağımız, bizi hiç rahatsız etmeden çalışan organlarımız…
Bu sadece
sağlık konusunda değil, hayatımızdaki her konuda şükrümüzü hep yapalım.
Uyandığımızda, o gün neyi, kimi kaybedeceğimizi, hayatımızdan nelerin eksileceğini bilmiyoruz.
Bizden hep şükreden
bir kul olmamızı istiyor bizi Yaradan, biz de bu görevi hakkıyla yerine
getirenlerden olmaya çalışalım İnşaAllah…
------------------------------------
Bitlis dolması, kabağı en severek yediğim yemeklerden biridir. Hatta, tek lokmalık oluşundan mıdır bilmiyorum ama klasik kabak dolmasından bile daha çok severim.
Seneler önce teyzem, Bitlisli bir tanıdığından almıştı bu tarifi ve aldığı günden beri, ailede ki birçok kişi severek yapar.
Malzemeler:
- 1 kilo ince kalınlıkta(körpe) kabak
- 250 gr. kıyma
- 1 orta boy soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağından
- 1 parmak eksik ince(köftelik) bulgur
- 1.5 yemek kaşığı salça
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
Malzemelerimizi hazırlayıp, iç harcımızı yoğuruyoruz.
Dolmacıklarımızın içini bir güzel dolduruyoruz. Tencerede 1 sıra dizili haliyle fotoğrafladım ama 1 kilo kabaktan yaptığımız için, 2 sıra üst üste dizdik. Üsttekilerde aynen alttaki sıra gibi gayet güzel pişiyor, endişe etmeyin.
1. sıradaki kabakların boyuna yaklaşacak kadar su koyuyoruz ve kısık ateşte pişirıyoruz.
Afiyet olsun...
*** NOT: Kabaklarımızı oyduğumuzda, çıkan içlerimizi kesinlikle atmıyoruz. Allah nasip ederse yarın, onları başka tarifte değerlendireceğiz.
Çok değişik bir dolma olmuş,ellerinize sağlık..Hemen deneyeceğim..sevgiler..
YanıtlaSilCanım benim geçen hafta bende aynı şekilde tutul
YanıtlaSildum kaldım.Acıdan ofiste bütün gün ağladım sonra
yakı yapıştırdım iyi geldi...Dolman nefis elleri
ne sağlık,sımsıcak sevgilerimle...
Nursen Hanım;
YanıtlaSilTeşekkürler. Denemenizi tavsiye ederim. Umarım beğenirsiniz.
Sevgiler...
Derya ablacım;
Yakı'yı hiç duymamıştım. Bende her akşam sıcak su torbaları oluyor ya, onu koyup biraz gevşetiyorum, sonrada bu tutulmalar için doktorun verdiği jeli sürüyorum. Bu sefer iyi tutulmuşum ki, o bile fayde etmedi. Senin önerine de bakıcam.
Öpüyorum ablacım, sevgiler...
Canım benim dene şifa bulucan Rabbimin izniyle ablana dua edersin bende seni öpüyorum...
YanıtlaSilCanım acil şifalar diliyorum.
YanıtlaSilNe güzel özetlemişsin hallerimizi..
Keşke herşeyin kadrini kıymetini elimizdeyken bilebilsek..
Dilerim tez iyileşirsin,ki sen şükredenlerdensin.
Dolman şahane gözüküyor,afiyet şifa olsun inşAllah..
Muhabbetle..
ne iyi ettin de , yorum biraktin! bu guzellikleri gormemiz olacaktim!
YanıtlaSildolma yemeklerin sahidir, Bitlis Urfa Samsun farketmez:)
ellerine sglik
Ablacım;
YanıtlaSilYakı'ya ne hacet, ben her koşulda dua ederim sana, yeter ki gönüller O'nun yolunda kavuşsun, bir olsun.
Zelişcim;
Allah cc razı olsun canım tüm içten sözlerin için.
Sevgi ve muhabbetlerimle..
Lamacım;
Ne kadar içtensin.
Bayılırım eğip bükmeden sözlerini yüreğiyle söyleyenlere.
Muhabbetimizin baki olması duasıyla..
Ellerine sağlık, b,r kez de bir arkadaşım da yemiştim bu dolmayı, ama yapamadım, çünkü çocuklarım kabak yemiyorlar :(
YanıtlaSilSırt ağrıların için de tetik noktalarına masaj yapılmalı, kupa çekilmeli..sonra dr un verdiği merhem sürülmeli, ütü ile ısıtılmış havlu ile sarılmalı o bölge..Allah şifa versin...
Allah razı olsun, çok teşekkür ediyorum önerileriniz için.
SilRabbim tüm şifa bekleyenlere şifa versin inşaAllah.
Muhabbetlerimle..
Merhaba arkadaşım,
YanıtlaSilBiraz önce sevgili Derya!yı ziyaret ettiğimde bu dolmanın tarifini sayfanızdan aldığını yazmıştı. Çok güzel olmuş dolmalarınız ellerinize sağlık. Ama bu dolmanın en büyük özelliği içine ufalanan kuru(mor renkli) reyhandır. Bitlisli bir babaannenin torunu olarak bu şekilde tüketmenize gönlüm razı olmadı. Bir kez de reyhan ilave ederek yerseniz (Derya'ya daha detaylı yazdım) farkı anlayacaksınız.
Afiyetler olsun.
Çok teşekkür ederim bu değerli bilgiyi paylaşmanızdan dolayı.
SilÇok onur duyuyorum değer verip de eksiklerime ya da yanlış bilgilerime yardımcı olunmasından.
Bir dahaki yapışımda reyhan da ilave edeceğim.
Sevgiler..