19 Aralık 2012 Çarşamba

El Açması Patatesli Börek



Seviyorum yağmuru, karı.. 
Rahmet olup yağışlarını, odamın penceresinden tane tane düşüşlerini izlemeyi, hatta fotoğrafını çekmeyi.. 
Ama itiraf etmeliyim ki bir şeyi sevmiyorum, o da kapkaranlık bir havayı. 
Tıpkı şuan olduğu gibi... 
Şu saatte evde ışıkları yaksak yeridir, ki bir çoğumuzda olduğu gibi benim de en sevmediğim şeylerden biridir, gündüz vakti evde ışık yakmak :( 
Kasvet basıyor bu zamanlarda içime, ruhum zaten şu sıralar narin bir dönemde, kararmaya hemen hazır ve nazır bir vaziyette beklemekte...
Neyse en güzeli, daha fazla böyle şeyler söyleyip, ne kendi içimi ne de sizleri daha fazla karartmadan konuyu kapamam. 
Her zaman ne yapıyorduk biz, her şeyde Rabbin Rahmetini aramaya çalışıp, hakiki huzura gark ediyorduk kendimizi... 

Yavaş yavaş, patates kategorisi açmaya doğru azimle ilerliyorum :) 
Allah nasip ederse sizlerle paylaşılmayı bekleyen, sırada daha o kadar patatesli tarif var ki .
Ama tabi ki de bunların ne olduğunu söyleyemeyeceğim şuan sizlere ki sürpriz olsunlar. 
Sırası geldiğinde hepsini paylaşacağım sizlerle İnşaAllah. 

Bugün ki böreğimizin hamurunu öyle çok seviyorum ki, açarken en zevk aldığım hamurlardan biridir kendisi. 
Elbette sadece patatesli değil, ıspanaklı, kıymalı, patlıcanlı veya daha farklı hangi harç ile isterseniz hazırlayabilirisiniz.
Normalde bu börek, gayet çıtır çıtır oluyor. Fakat fotoğraflarını bir sonraki gün çekmek zorunda kaldığım için, ilk gün ki o çıtırlı hali ile çok kalmadı. Ama lezzeti elbette 1-2 gün de geçse, hiç bir şey kaybetmiyor.



Malzemeler: (15 adet)

  • 1 su bardağı su
  •  2 paket kuru maya
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un (Yaklaşık 5 su bardağı)
İç Harcı için:
  • 5-6 adet patates.
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • Sıvıyağ
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz 
Arasına sürmek için: 250 gr. tereyağı 

Üzeri için:
  • 1 adet yumurta
  • Susam



1-) Patatesli iç, patatesli pidecikler tarifindeki harç ile aynı olduğu için bir kez daha bu tarifte vermedim. Merak edenler, harcımızın yapılışını o tariften inceleyebilirler.
2-) Su, maya, şeker, yoğurt, sıvıyağ ve tuzumuzu yoğurma kabımıza koyuyoruz. Tüm malzemeyi elimizle karıştırıyoruz. Ve unumuzu elemeye başlıyoruz. 
3-) Homojen, kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. 3 su bardağı undan sonra yavaş yavaş ekleyin unu. Unun cinsine göre değişim gösterebilir.
4-) Hamurumuzun üzerine temiz bir poşet örtüp, 15- 20 dakika kadar bekletiyoruz.
5-) Hamurumuzu 15 adet eşit küçük bezelere ayırıyoruz.
6-) Un serpe serpe, açabildiğimiz kadar açıyoruz. Tüm hamurlar açarken bol un ister. Mayalı olduğu için hamur, açarken işimizi un kolaylaştırır.
7-) Erittiğimiz tereyağımızdan 2-3 yemek kaşığı döküp, her tarafını bir fırça yardımıyla yağlıyoruz.
8-) Yağladığımız hamurumun kenarından içe doğru biraz katlıyoruz. Fotoğrafta gördüğünüz gibi harcımızdan hamurun kenar tarafına uzunlamasına koyuyoruz.
9-) Kenarlarından çok hafif içe katlayıp, hamurumuzu sarıyoruz.
10- 11)  oluşan uzun rulomuzu, helezon şeklinde kıvırıyoruz.
12-) Tepsimize diziyoruz. Üzerlerine yumurta sürüp susam serpiyoruz. 185 dereceye ayarladığımız fırında, üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.


Afiyet olsun efendim...

43 yorum:

  1. Canım Gizemim, bu harika tarif beni nerelere götürdü bir bilsen...
    O kırmızı bez var ya, o kırmızı bez...
    İşte o benim çocukluğumun bir hatırası.
    Annemin bu kumaştan bir sofra bezi vardı, elleriyle dikmişti canım annem.
    Bir şeyler pişirince, yani normal sofranın altına koymazdı onu, hamur işlerinde falan onu sererdi yere, böyle börekler, kekler yerdik üzerinde...
    nerelere götürdün beni böyle, gözlerim dolu dolu.
    canım benim ellerine sağlık, kim hayır diyebilir böyle içten sunulan bir lezzete?
    seni çok seviyorum.
    hoşçakal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Sevdem...
      Biliyorum o dediğin sofra bezini çünkü aynısı bizde de vardı.
      Senin kadar olmasa da, bende dikiş ile uğraştığım için, evde hayli kumaş var. Bu da önlük kumaşydı canım.
      Umarım çok üzmemişimdir seni :(
      Bende seni Allah için çok seviyorum tatlısı.
      Muhabbetlerimle..

      Sil
  2. resimlerle anlatilinca tarif nolursa olsun denemeyi istiyor canim:) cok güzel olmuslar ayrintili anlattigin icinde cok tsk.ler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ediyorum güzel sözlerin için sevgili PaşaSofram.
      Sevgilerimle

      Sil
  3. Canımm ellerine sağlık,nasıl güzel olmuş böreklerin..Çok ta güzel anlatmışsın.. Resimler süper..Sofra bezine bayıldım bende..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Nursen hanım birbirinden güzel sözleriniz için, çok sağolun.
      Sevgilerimle

      Sil
  4. Ellerine sağlık canımm.. Sabah sabah bu kapalı, kasvetli havada güneş gibi geldi yazdıkların. Yüzüme bi gülümseme yayılıverdi :)
    İşyerindeyim ve henuz kahvaltı ettim. Senin böreklerden olaydı şimdi hıımm misss :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazlıcığımm benimm;
      Kusura bakma nolur, sabahtan beri kursta olduğum için ancak cevap yazabiliyorum yorumlara.
      Yorumunda kahvaltıdan bahsetmişsin ama ben akşam vaktinde ancak cevap yazabildiğim için, kendimi affetirmek adına börekleri yollayım hemen sana eğer yemeğin yoksa evde, yanına da bir çay koyuverirsin ;)
      Senin yorumunda benim yüzümü nasıl gülümsetti bir bilsen tatlısı.
      Öpüyorum seni canımın içi

      Sil
  5. o elleri yaradana kurban ablan
    ah guzum burda hava hep kapali karanliktir
    yasadigin ruh hali bende hep var tanirim onu
    bende günese asigim
    resimlerin anlatimlarin hepsi süper masAllah
    bir gün sonra böyle güzel görünüyorsa acaba firindan cikinca nasildir bu börekler
    dua eder dua beklerim muhabbetle sultan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyy ablam benim, sabah yorumunu okuduğumda yüreğimdeki pır pır hali bir görebilseydin keşke.
      Ama ne yazık ki telden yorumları onaylayabilip, sıcağı sıcağına cevap yazamamak, yorum yazmak için illaha bilgisayara muhtaç olmak işte bu durumlarda beni çok üzüyor.
      Okuduğum gibi hepinizle kucaklaşmak istiyorum o an ama buna da şükür elbette balım.
      Allah razı olsun ablacığım, keşke gördüğün gibi olabilsem, Rabbim eksiklerimizi tez zamanda tamamlayabilmeyi nasip etsin inşaAllah...
      Selam ve dua ile canım ablam..

      Sil
  6. Gizemcimm,benim psm çöktü,çok üzgünüm.
    Resimlerim onca emeğim..
    Moralim sıfırın altında ama uğrayıp yorum yapmadan duramadım.
    Kusuruma bakma lütfen olur mu?
    Seviyorum seni.
    tariflerini..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş olsun değerli Zel...
      umarım kurtarırsınız değerli olan ne varsa hepsini...

      Sil
    2. Ayy kıyamam sana ben Zelişciğim.
      Tahmin edebiliyorum canım, nasıl sinir bir durum olduğunu.
      Yorumları cevaplamayı bitince, bende hemen tüm arşivimi harici belleğe atayım.
      Sen söylemeseydin aklıma bile gelmezdi,Allah razı olsun canım.
      Senin için araştırıcam, belki kurtarılabilme umudu vardır balım.
      Bende seni Allah için seviyorum güzel Zel'im.

      Sil
    3. eline saglik cnm, o kadar guzel bir is yapiyosunki seni de takdir etmeden gecersem icim rahat etmiyor :)) sevgiler

      Sil
    4. bu arada zeliscim benimde yedeklerimi guncellemem gerektigini hatirlatti, allah razi olsun..

      Sil
    5. Estafurullah Tuğbacığım.
      İnşaAllah gördüğünüz gibiyimdir canım.
      Asıl ben teşekkür ediyorum.
      Ve kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum..

      Sil
  7. Sevgili Gizem Hanım 'cım..
    Sizin tariflerinizde beni en çok etkileyen resimlerle anlatım tarzınız.
    Mutfaga yeni yeni ısınan bireyler için o kadar çok faydalı ki bu resimli anlatımlarınız.
    Yeğenim gecenlerde sizin otlu peynirli kek inizi denemiş resimlerine baka baka yapdım dedi mutfaga yeni ısınan lise 1 talebesi..
    Teşekkürler emekleriniz ugraşılarınız için.

    El açması börek başlı başına zaten ayrı bır lezzetdir.
    Ellerinize sağlık..Bereketi ile..

    Sevgiler.
    SeViL :...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum sevgili Sevil hanım.
      Bu kadar emeğin tek bir gayesi var, maneviyata ya da mutfakta yeni olanlara daha iyi bir şekilde yardımcı olabilmek.
      Her tarifi ilk defa yapılıyormuş ya da mutfağa yeni girmiş biri gibi düşünüp yazmaya çalışıyorum.
      Umarım Rabbim naçizane faydalı olabilmeyi nasip eder şu aciz kuluna.
      Ama tel gayem dediğim gibi mutfak değil, tevekkül, tevekkür, şükür, ilhas ile ilgilide kendimi de başta olmak üzere biraz olsun düşündürtebilmek.
      Ulaşılmak istenilen tüm emelleri hayra erdirir İnşaAllah Mevlam.
      Yeğeninize de selam ederim, her zaman beklerim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  8. elde açma börek gibisi de yoktur bir başka oluyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handeciğim;
      Aynen öyle, bende elde açmanın tadına ve zevkine vardığımdan beri, vaktim var ise elde açıyorum kendi çapımda.
      Çok sağol canım.
      Sevgiler

      Sil
  9. marifetli arkadaşım benim yine döktürmüşün bende çok severim açama börekleri, sen bunları yaparken seni kim çekiyor böyle güzel güzel.Ben fotoğraf makinasının una yağa,şekere buluyorum da elin dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafurullah sevgili Sezgin hanım, marifet demeyelim de mutfağa olan merak diyelim bizimkisine.
      Fotoğrafların çekimi aynen şöyle oluyor, eğer annem yanımdaysa, onu manken olarak kullanıyorum, açma, birleştirme karıştırma vs. ksıımlarında sağolsun yardım ediyor. Fakat annem olmayıp kardeşim o an evdeyse, bende her ne kadar amatör olsam da, ona da fotoğraf çekmeyi öğretmiştim, açılarını falan söylüyorum, sağolsun o çekiyor yardım gereken durumlarda.
      Çok teşekkür ediyorum.
      Sevgilerimle..

      Sil
  10. Canımmm açma böreğin yerini ne tutabilir ellerine sağlık aldım bir tanesini öpüyorum...Bu arada beğendinmi diğer bloğumu:)))

    YanıtlaSil
  11. Çok lezzetli görünüyor. Ben de kızıma elde açma börek yapmak için tarif arıyordum bu güzel tarif iyi oldu. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten hayır denmez..Ellerine sağık

    YanıtlaSil
  13. ellerinize sağlık...
    enfes görünüyor.....

    YanıtlaSil
  14. Derya ablacığım;
    Bir tane değil, hepsini alabilirsin canım.
    Elbette beğendim ablacım, hayırlı uğurlu olsun, Rabbim hayırlı kazançlar versin inşaAllah.
    Bende seni öpüyorum..

    Burcucuğum;
    Yaparsan eğer, şimdiden ellerine sağlık ve afiyet şifa olsun canım.

    Sevgili Yaseminciğim ve Şirineciğim;
    Çok teşekkür ediyorum ediyorum çok naziksiniz.
    Muhabbetlerimle..

    YanıtlaSil
  15. ankara'nın bitmek bilmeyen gri havası beni de çok sıkıyor :((

    böreğe bayıldım yapılışı da kolaymış emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Şehrinazcım.
      Evet pek yormuyor aslında. Sadece 15 beze olmasından dolayı hepsini tek tek açmak uğraştırıyor. O nedenle, açılacak beze sayısı çok olunca annemle birlikte açarız genelde.
      Sevgilerimle..

      Sil
  16. Ben tam bir yağmur müptelasıyım.Bir o kadarda gri gökyüzünü severim ve de fırtınayı.Çünkü camdan baktığımda gördüğüm manzara beni büyüler.Bilmem belki de güneşi pek sevmediğimdendir.
    Börek çok güzel görünüyor.Bir bardak çayla ne de güzel olurdu.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Gizemcim sana mail atmıştım...

    YanıtlaSil
  18. Aynen canım insanın böyle karanlık havalarda içi sıkılıyor.Birde benim evim pek ışık almaz havada böyle yağmurluysa eğer ışık yanmadan durulmuyor evde.:((
    Benimde aklımda kaç gündür börek var da tembellik ediyorum.
    En sevdiğimden hemde patateslisinden ..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  19. Caferengigül;
    Çok teşekkürler..

    Hatice ablacığım;
    Hemen bakıyorum canım.

    Melihacığım;
    Sorma canım, ne yazık ki bizim evde de aynı sıkıntı var. Özellikle mutfak ve yatak odası yandaki binadan ötürü çook az ışık alır, hava güneşli olsa da.
    Yaparsan o zaman, şimdiden eline sağlık canısı.


    YanıtlaSil
  20. eline sağlık gerçekten nefis görünüyor
    patatesi bende çok sık kullanırım mutfağımda
    salatası, yemeği, böreği, hatta sadece haşlayıp kızartarak da herkesin sevdiği birşeyler yapılabilir
    afiyet bal olsun
    kal sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  21. Gizemciğim,bu saat oldu ancak yazabildim,Çok lezzetli görünüyor.Hangi ara yapıyorsun bunları bilmem ki?Ellerine sağlık.Aslında sana kısaca on parmak-on marifet desek nasıl olur?

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Tombul Tarifler;
    Ahh sorma canım, patates dendi mi, Ya Rabbim akan sular duruyor bende. Herşeyini deneemeye çalışıyorum, şöyle güzel bir tatlısını da yaparsam, o zaman rahatlayacağım herhalde :)

    Rabiacığımm;
    Estafurullah tatlısı. Annem hep şunu der, ben 15 yaşındayken baklava açardık :)
    Yani anlaşılan o ki, benim bu yaşta bunları yapıyor olmam, eskilere göre bir hayli geç kaldığımı gösteriyor herhalde :)
    İnan artık zaman kavramı öyle allak bullak oldu ki bende. Neyi ne zamana sıkıştırdığımı ben bile kafamda tutamaz oldum, e hali ile çoğu zaman rahatsız ediyor bu durum ama Rabbim işlerimizi kolaylaştırsın İnşaAllah.
    Öpüyorum canımm

    YanıtlaSil
  23. bayılıyorum bende patatesin her haline,
    böreklerini ise beni al der gibi bakmaktalar,payıma düşeni aldım haberin olsun:)
    ellerine sağlık,nefisss,
    karanlık oluyor sööylediğin gibi ama çok keyifli oluyor,yağmur,seyretmesi
    yürümesi,ıslanması:)
    keyifli bir akşam diliyorum,
    şeri...

    YanıtlaSil
  24. Canım Gizem'im,uğrayamadım teşekküre, yorumunu görünce içimde kelebekler uçuştu sanki.
    Hep diyorum ya sen ne kadar güzel bir insansın.
    Lakin uğraşamadım,olan da oldu zaten:(
    Bundan sonrası için çok dikkatli olucam inşAllah.
    Çok ama çok teşekkür ediyorum canım arkadaşım.
    İyi ki varsın..

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Şeri;
    O nasıl söz, istediğin kadar alabilirsin tabi ki de :)
    Bende çok severim canım yağmuru seyretmesini, yağmurda ıslanmayı..
    Sengilerimle

    Canım Zeliş'im;
    Her şerde vardır bir hayır canım, Rabbim ayet-i kerimesinde de bahsediyorsa, şizin şer sandıkalrınız aslında sizin için hayır olabilir diye. O nedenle her yaşadığımız, imtihanımızın bir parçası.
    Rabbim daha beter hüzünlere boğmasın bizleri yeterki.
    Sende iyi ki vardın kuzum benimm, yeterki artık sıkma canını olur mu?

    YanıtlaSil
  26. Canım ellerine sağlık nefis görünüyor böreklerin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol vişnapcığım.
      Sevgilerimle

      Sil
  27. Merhaba,
    el açması deyince gözüm hep korkar :) ama resimlerle öyle kolay ve güzel olduğu anlaşılıyor ki, canım çekti ama yapmak için henüz cesaret gösteremiyorum. en kısa zamanda denemeliyim. eline sağlık, gerçekten nefisss görünüyor.

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözünüz korkmasın sevgili Songül hanım.
      İnanın bana, korktuğunuz şeyler aşmak için adım atınca, neden bunca sene cesaret edememişim diyorsunuz.
      Şahsen benim için bu böyle oldu.
      Senelerce uzak kaldım, korktum hamur açmaktan, sonra bir vesile ile ve içimdeki büyük istek ile denedim.
      Ve şuan hazır yufka pek az kullanır oldum, öyle çok sevdim yani anlayacağınız.
      Terapi gibi geliyor artık hamur açmak, stres atıyorum :)
      Bir an evvel cesaretinizi toplamanız dileğiyle.
      Sevgiler...

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya