Seviyorum yağmuru, karı..
Rahmet olup yağışlarını, odamın
penceresinden tane tane düşüşlerini izlemeyi, hatta fotoğrafını çekmeyi..
Ama
itiraf etmeliyim ki bir şeyi sevmiyorum, o da kapkaranlık bir havayı.
Tıpkı
şuan olduğu gibi...
Şu saatte evde ışıkları yaksak yeridir, ki bir çoğumuzda
olduğu gibi benim de en sevmediğim şeylerden biridir, gündüz vakti evde ışık
yakmak :(
Kasvet basıyor bu zamanlarda içime, ruhum zaten şu sıralar narin bir dönemde, kararmaya
hemen hazır ve nazır bir vaziyette beklemekte...
Neyse en güzeli, daha fazla
böyle şeyler söyleyip, ne kendi içimi ne de sizleri daha fazla karartmadan
konuyu kapamam.
Her zaman ne yapıyorduk biz, her şeyde Rabbin Rahmetini aramaya
çalışıp, hakiki huzura gark ediyorduk kendimizi...
Yavaş yavaş, patates
kategorisi açmaya doğru azimle ilerliyorum :)
Allah nasip ederse sizlerle paylaşılmayı bekleyen, sırada daha o kadar patatesli tarif var ki .
Ama tabi ki de bunların
ne olduğunu söyleyemeyeceğim şuan sizlere ki sürpriz olsunlar.
Sırası geldiğinde hepsini paylaşacağım
sizlerle İnşaAllah.
Bugün ki böreğimizin hamurunu öyle çok seviyorum ki, açarken en zevk aldığım hamurlardan biridir kendisi.
Elbette sadece patatesli değil, ıspanaklı, kıymalı, patlıcanlı veya daha farklı hangi harç ile isterseniz hazırlayabilirisiniz.
Normalde bu börek, gayet çıtır çıtır oluyor. Fakat fotoğraflarını bir sonraki gün çekmek zorunda kaldığım için, ilk gün ki o çıtırlı hali ile çok kalmadı. Ama lezzeti elbette 1-2 gün de geçse, hiç bir şey kaybetmiyor.
Malzemeler: (15 adet)
- 1 su bardağı su
- 2 paket kuru maya
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı şeker
- Aldığı kadar un (Yaklaşık 5 su bardağı)
İç Harcı için:
- 5-6 adet patates.
- Çeyrek demet maydanoz
- 1 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı kaşar rendesi
- Sıvıyağ
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
Üzeri için:
- 1 adet yumurta
- Susam
1-) Patatesli iç, patatesli pidecikler tarifindeki harç ile aynı olduğu için bir kez daha bu tarifte vermedim. Merak edenler, harcımızın yapılışını o tariften inceleyebilirler.
2-) Su, maya, şeker, yoğurt, sıvıyağ ve tuzumuzu yoğurma kabımıza koyuyoruz. Tüm malzemeyi elimizle karıştırıyoruz. Ve unumuzu elemeye başlıyoruz.
3-) Homojen, kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. 3 su bardağı undan sonra yavaş yavaş ekleyin unu. Unun cinsine göre değişim gösterebilir.
4-) Hamurumuzun üzerine temiz bir poşet örtüp, 15- 20 dakika kadar bekletiyoruz.
5-) Hamurumuzu 15 adet eşit küçük bezelere ayırıyoruz.
6-) Un serpe serpe, açabildiğimiz kadar açıyoruz. Tüm hamurlar açarken bol un ister. Mayalı olduğu için hamur, açarken işimizi un kolaylaştırır.
7-) Erittiğimiz tereyağımızdan 2-3 yemek kaşığı döküp, her tarafını bir fırça yardımıyla yağlıyoruz.
8-) Yağladığımız hamurumun kenarından içe doğru biraz katlıyoruz. Fotoğrafta gördüğünüz gibi harcımızdan hamurun kenar tarafına uzunlamasına koyuyoruz.
9-) Kenarlarından çok hafif içe katlayıp, hamurumuzu sarıyoruz.
10- 11) oluşan uzun rulomuzu, helezon şeklinde kıvırıyoruz.
12-) Tepsimize diziyoruz. Üzerlerine yumurta sürüp susam serpiyoruz. 185 dereceye ayarladığımız fırında, üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun efendim...
Canım Gizemim, bu harika tarif beni nerelere götürdü bir bilsen...
YanıtlaSilO kırmızı bez var ya, o kırmızı bez...
İşte o benim çocukluğumun bir hatırası.
Annemin bu kumaştan bir sofra bezi vardı, elleriyle dikmişti canım annem.
Bir şeyler pişirince, yani normal sofranın altına koymazdı onu, hamur işlerinde falan onu sererdi yere, böyle börekler, kekler yerdik üzerinde...
nerelere götürdün beni böyle, gözlerim dolu dolu.
canım benim ellerine sağlık, kim hayır diyebilir böyle içten sunulan bir lezzete?
seni çok seviyorum.
hoşçakal...
Canım Sevdem...
SilBiliyorum o dediğin sofra bezini çünkü aynısı bizde de vardı.
Senin kadar olmasa da, bende dikiş ile uğraştığım için, evde hayli kumaş var. Bu da önlük kumaşydı canım.
Umarım çok üzmemişimdir seni :(
Bende seni Allah için çok seviyorum tatlısı.
Muhabbetlerimle..
resimlerle anlatilinca tarif nolursa olsun denemeyi istiyor canim:) cok güzel olmuslar ayrintili anlattigin icinde cok tsk.ler
YanıtlaSilAsıl ben teşekkür ediyorum güzel sözlerin için sevgili PaşaSofram.
SilSevgilerimle
Canımm ellerine sağlık,nasıl güzel olmuş böreklerin..Çok ta güzel anlatmışsın.. Resimler süper..Sofra bezine bayıldım bende..
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum Nursen hanım birbirinden güzel sözleriniz için, çok sağolun.
SilSevgilerimle
Ellerine sağlık canımm.. Sabah sabah bu kapalı, kasvetli havada güneş gibi geldi yazdıkların. Yüzüme bi gülümseme yayılıverdi :)
YanıtlaSilİşyerindeyim ve henuz kahvaltı ettim. Senin böreklerden olaydı şimdi hıımm misss :)
Nazlıcığımm benimm;
SilKusura bakma nolur, sabahtan beri kursta olduğum için ancak cevap yazabiliyorum yorumlara.
Yorumunda kahvaltıdan bahsetmişsin ama ben akşam vaktinde ancak cevap yazabildiğim için, kendimi affetirmek adına börekleri yollayım hemen sana eğer yemeğin yoksa evde, yanına da bir çay koyuverirsin ;)
Senin yorumunda benim yüzümü nasıl gülümsetti bir bilsen tatlısı.
Öpüyorum seni canımın içi
o elleri yaradana kurban ablan
YanıtlaSilah guzum burda hava hep kapali karanliktir
yasadigin ruh hali bende hep var tanirim onu
bende günese asigim
resimlerin anlatimlarin hepsi süper masAllah
bir gün sonra böyle güzel görünüyorsa acaba firindan cikinca nasildir bu börekler
dua eder dua beklerim muhabbetle sultan
Oyy ablam benim, sabah yorumunu okuduğumda yüreğimdeki pır pır hali bir görebilseydin keşke.
SilAma ne yazık ki telden yorumları onaylayabilip, sıcağı sıcağına cevap yazamamak, yorum yazmak için illaha bilgisayara muhtaç olmak işte bu durumlarda beni çok üzüyor.
Okuduğum gibi hepinizle kucaklaşmak istiyorum o an ama buna da şükür elbette balım.
Allah razı olsun ablacığım, keşke gördüğün gibi olabilsem, Rabbim eksiklerimizi tez zamanda tamamlayabilmeyi nasip etsin inşaAllah...
Selam ve dua ile canım ablam..
Gizemcimm,benim psm çöktü,çok üzgünüm.
YanıtlaSilResimlerim onca emeğim..
Moralim sıfırın altında ama uğrayıp yorum yapmadan duramadım.
Kusuruma bakma lütfen olur mu?
Seviyorum seni.
tariflerini..
geçmiş olsun değerli Zel...
Silumarım kurtarırsınız değerli olan ne varsa hepsini...
Ayy kıyamam sana ben Zelişciğim.
SilTahmin edebiliyorum canım, nasıl sinir bir durum olduğunu.
Yorumları cevaplamayı bitince, bende hemen tüm arşivimi harici belleğe atayım.
Sen söylemeseydin aklıma bile gelmezdi,Allah razı olsun canım.
Senin için araştırıcam, belki kurtarılabilme umudu vardır balım.
Bende seni Allah için seviyorum güzel Zel'im.
eline saglik cnm, o kadar guzel bir is yapiyosunki seni de takdir etmeden gecersem icim rahat etmiyor :)) sevgiler
Silbu arada zeliscim benimde yedeklerimi guncellemem gerektigini hatirlatti, allah razi olsun..
SilEstafurullah Tuğbacığım.
SilİnşaAllah gördüğünüz gibiyimdir canım.
Asıl ben teşekkür ediyorum.
Ve kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum..
Sevgili Gizem Hanım 'cım..
YanıtlaSilSizin tariflerinizde beni en çok etkileyen resimlerle anlatım tarzınız.
Mutfaga yeni yeni ısınan bireyler için o kadar çok faydalı ki bu resimli anlatımlarınız.
Yeğenim gecenlerde sizin otlu peynirli kek inizi denemiş resimlerine baka baka yapdım dedi mutfaga yeni ısınan lise 1 talebesi..
Teşekkürler emekleriniz ugraşılarınız için.
El açması börek başlı başına zaten ayrı bır lezzetdir.
Ellerinize sağlık..Bereketi ile..
Sevgiler.
SeViL :...
Çok çok teşekkür ediyorum sevgili Sevil hanım.
SilBu kadar emeğin tek bir gayesi var, maneviyata ya da mutfakta yeni olanlara daha iyi bir şekilde yardımcı olabilmek.
Her tarifi ilk defa yapılıyormuş ya da mutfağa yeni girmiş biri gibi düşünüp yazmaya çalışıyorum.
Umarım Rabbim naçizane faydalı olabilmeyi nasip eder şu aciz kuluna.
Ama tel gayem dediğim gibi mutfak değil, tevekkül, tevekkür, şükür, ilhas ile ilgilide kendimi de başta olmak üzere biraz olsun düşündürtebilmek.
Ulaşılmak istenilen tüm emelleri hayra erdirir İnşaAllah Mevlam.
Yeğeninize de selam ederim, her zaman beklerim.
Sevgilerimle..
elde açma börek gibisi de yoktur bir başka oluyor ellerine sağlık
YanıtlaSilHandeciğim;
SilAynen öyle, bende elde açmanın tadına ve zevkine vardığımdan beri, vaktim var ise elde açıyorum kendi çapımda.
Çok sağol canım.
Sevgiler
marifetli arkadaşım benim yine döktürmüşün bende çok severim açama börekleri, sen bunları yaparken seni kim çekiyor böyle güzel güzel.Ben fotoğraf makinasının una yağa,şekere buluyorum da elin dert görmesin
YanıtlaSilEstafurullah sevgili Sezgin hanım, marifet demeyelim de mutfağa olan merak diyelim bizimkisine.
SilFotoğrafların çekimi aynen şöyle oluyor, eğer annem yanımdaysa, onu manken olarak kullanıyorum, açma, birleştirme karıştırma vs. ksıımlarında sağolsun yardım ediyor. Fakat annem olmayıp kardeşim o an evdeyse, bende her ne kadar amatör olsam da, ona da fotoğraf çekmeyi öğretmiştim, açılarını falan söylüyorum, sağolsun o çekiyor yardım gereken durumlarda.
Çok teşekkür ediyorum.
Sevgilerimle..
Canımmm açma böreğin yerini ne tutabilir ellerine sağlık aldım bir tanesini öpüyorum...Bu arada beğendinmi diğer bloğumu:)))
YanıtlaSilÇok lezzetli görünüyor. Ben de kızıma elde açma börek yapmak için tarif arıyordum bu güzel tarif iyi oldu. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilGerçekten hayır denmez..Ellerine sağık
YanıtlaSilellerinize sağlık...
YanıtlaSilenfes görünüyor.....
Derya ablacığım;
YanıtlaSilBir tane değil, hepsini alabilirsin canım.
Elbette beğendim ablacım, hayırlı uğurlu olsun, Rabbim hayırlı kazançlar versin inşaAllah.
Bende seni öpüyorum..
Burcucuğum;
Yaparsan eğer, şimdiden ellerine sağlık ve afiyet şifa olsun canım.
Sevgili Yaseminciğim ve Şirineciğim;
Çok teşekkür ediyorum ediyorum çok naziksiniz.
Muhabbetlerimle..
ankara'nın bitmek bilmeyen gri havası beni de çok sıkıyor :((
YanıtlaSilböreğe bayıldım yapılışı da kolaymış emeklerine sağlık...
Çok teşekkürler Şehrinazcım.
SilEvet pek yormuyor aslında. Sadece 15 beze olmasından dolayı hepsini tek tek açmak uğraştırıyor. O nedenle, açılacak beze sayısı çok olunca annemle birlikte açarız genelde.
Sevgilerimle..
Ben tam bir yağmur müptelasıyım.Bir o kadarda gri gökyüzünü severim ve de fırtınayı.Çünkü camdan baktığımda gördüğüm manzara beni büyüler.Bilmem belki de güneşi pek sevmediğimdendir.
YanıtlaSilBörek çok güzel görünüyor.Bir bardak çayla ne de güzel olurdu.Sevgiler.
Gizemcim sana mail atmıştım...
YanıtlaSilAynen canım insanın böyle karanlık havalarda içi sıkılıyor.Birde benim evim pek ışık almaz havada böyle yağmurluysa eğer ışık yanmadan durulmuyor evde.:((
YanıtlaSilBenimde aklımda kaç gündür börek var da tembellik ediyorum.
En sevdiğimden hemde patateslisinden ..
Ellerine sağlık canım..
Caferengigül;
YanıtlaSilÇok teşekkürler..
Hatice ablacığım;
Hemen bakıyorum canım.
Melihacığım;
Sorma canım, ne yazık ki bizim evde de aynı sıkıntı var. Özellikle mutfak ve yatak odası yandaki binadan ötürü çook az ışık alır, hava güneşli olsa da.
Yaparsan o zaman, şimdiden eline sağlık canısı.
eline sağlık gerçekten nefis görünüyor
YanıtlaSilpatatesi bende çok sık kullanırım mutfağımda
salatası, yemeği, böreği, hatta sadece haşlayıp kızartarak da herkesin sevdiği birşeyler yapılabilir
afiyet bal olsun
kal sağlıcakla...
Gizemciğim,bu saat oldu ancak yazabildim,Çok lezzetli görünüyor.Hangi ara yapıyorsun bunları bilmem ki?Ellerine sağlık.Aslında sana kısaca on parmak-on marifet desek nasıl olur?
YanıtlaSilSevgili Tombul Tarifler;
YanıtlaSilAhh sorma canım, patates dendi mi, Ya Rabbim akan sular duruyor bende. Herşeyini deneemeye çalışıyorum, şöyle güzel bir tatlısını da yaparsam, o zaman rahatlayacağım herhalde :)
Rabiacığımm;
Estafurullah tatlısı. Annem hep şunu der, ben 15 yaşındayken baklava açardık :)
Yani anlaşılan o ki, benim bu yaşta bunları yapıyor olmam, eskilere göre bir hayli geç kaldığımı gösteriyor herhalde :)
İnan artık zaman kavramı öyle allak bullak oldu ki bende. Neyi ne zamana sıkıştırdığımı ben bile kafamda tutamaz oldum, e hali ile çoğu zaman rahatsız ediyor bu durum ama Rabbim işlerimizi kolaylaştırsın İnşaAllah.
Öpüyorum canımm
bayılıyorum bende patatesin her haline,
YanıtlaSilböreklerini ise beni al der gibi bakmaktalar,payıma düşeni aldım haberin olsun:)
ellerine sağlık,nefisss,
karanlık oluyor sööylediğin gibi ama çok keyifli oluyor,yağmur,seyretmesi
yürümesi,ıslanması:)
keyifli bir akşam diliyorum,
şeri...
Canım Gizem'im,uğrayamadım teşekküre, yorumunu görünce içimde kelebekler uçuştu sanki.
YanıtlaSilHep diyorum ya sen ne kadar güzel bir insansın.
Lakin uğraşamadım,olan da oldu zaten:(
Bundan sonrası için çok dikkatli olucam inşAllah.
Çok ama çok teşekkür ediyorum canım arkadaşım.
İyi ki varsın..
Sevgili Şeri;
YanıtlaSilO nasıl söz, istediğin kadar alabilirsin tabi ki de :)
Bende çok severim canım yağmuru seyretmesini, yağmurda ıslanmayı..
Sengilerimle
Canım Zeliş'im;
Her şerde vardır bir hayır canım, Rabbim ayet-i kerimesinde de bahsediyorsa, şizin şer sandıkalrınız aslında sizin için hayır olabilir diye. O nedenle her yaşadığımız, imtihanımızın bir parçası.
Rabbim daha beter hüzünlere boğmasın bizleri yeterki.
Sende iyi ki vardın kuzum benimm, yeterki artık sıkma canını olur mu?
Canım ellerine sağlık nefis görünüyor böreklerin .
YanıtlaSilÇok sağol vişnapcığım.
SilSevgilerimle
Merhaba,
YanıtlaSilel açması deyince gözüm hep korkar :) ama resimlerle öyle kolay ve güzel olduğu anlaşılıyor ki, canım çekti ama yapmak için henüz cesaret gösteremiyorum. en kısa zamanda denemeliyim. eline sağlık, gerçekten nefisss görünüyor.
sevgiler
Gözünüz korkmasın sevgili Songül hanım.
Silİnanın bana, korktuğunuz şeyler aşmak için adım atınca, neden bunca sene cesaret edememişim diyorsunuz.
Şahsen benim için bu böyle oldu.
Senelerce uzak kaldım, korktum hamur açmaktan, sonra bir vesile ile ve içimdeki büyük istek ile denedim.
Ve şuan hazır yufka pek az kullanır oldum, öyle çok sevdim yani anlayacağınız.
Terapi gibi geliyor artık hamur açmak, stres atıyorum :)
Bir an evvel cesaretinizi toplamanız dileğiyle.
Sevgiler...