24 Aralık 2012 Pazartesi

Kuru Erik ve Vişneli Cheesecake ve Tarifsiz bir Tarif :)

Cheesecake’i önceden, krem peynir ile yapıyordum. 
Lakin başta bende dahil olmak üzere, yiyen kişilere de ağır gelmeye başladı. 
Ee hali ile artık labnelisinin denenme vaktinin geldiği de anlaşılmış oldu… 

Kitaplar döküldü, dergiler karıştırıldı bir güzel. 
Tüm labneli cheesecake tarifleri okundu itina ile tek tek. 
Elbette epey kararsız kaldım hangisini denesem diye. 
Sonra, gayet meşhur bir bayanın kitabındaki cheesecake tarifinde karar kıldım. 

Eksik olan malzemeleri temin ettikten sonra Bismillah deyip, kolları sıvadım ve başladım yapmaya. 
Genelde bu durumlarda yani yaparken hafif çekingenlik hissettiğim tariflerde inanılmaz stres oluyorum. 
Stres olduğum nokta; birincisi malzemeler ikincisi de eğer kimse beğenmezse, kim yiyecek sorusu.. 
Neyse efendim, bu olumsuz düşünceleri bir kenara bırakıp, tarifi yapmaya devam ettim.

Bu ve benzeri tariflerde uydurellez(doğaçlama) aşkım genelde bir köşede sessiz sedasız oturur. Çünkü bunlar, risk taşıyan hassas tariflerdir, pek kurcalanmaktan hoşlanmazlar. O nedenle itina ile, harfi harfiyen, gramı gramına bakarak uyguladım tarifi…
 
Ve fırına verdim cheesecake'imizi...
İlk 15 dakika 175 derece pişirip, daha sonra 90 derecede 1 saat pişirmem gerektiği yazıyordu. 90 derece kısmı biraz tereddüt ettirse de aynen dediği gibi yaptım...
Fakat, 90 dereceye düşürdükten 1 saat sonra gidip baktım ki, neredeyse ilk koyduğum sıvılıkta...
Neyse Gizem, problem yok, bir yarım saat daha pişir bakalım dedim.
Yarım saat daha bekledikten sonra bir baktım ki, nerdee, hala aynı sıvılıkta...
Hemen 120-130 derece civarına yükselttim derecesini.
Yarım saat sonra tekrar gidip kontrol ettim ki, yine tık yok...

Evet.. Artık yavaş yavaş sıkıntı ve sinir halleri bendenizde görülmeye başladı..
Dereceyi 150ye çıkardım ve 1 saat sonra baktığımda sonunda kekimiz pişmişti...

Cheesecake'imizi 1 gün dolapta beklettikten sonra, üzerine miss gibi kuru erik ve vişneli bir de sos yaptım ve ikram ettim cheesecake severlere. 
Lezzet anlamında tam not aldı. 
Hatta cheesecake düşkünü olmayan kardeşim bile epey yedi.

Şimdi efendim, siz olsanız, yaklaşık 3 buçuk saatte pişme macerası yaşayan bu kekimizin tarifini paylaşır mıydınız?...

Ee madem tarfini vermeyeceksin, neden fotoğraflarını yayınladın diye soracak olanlarınız var ise hemen cevap vereyim siz sormadan.

Bu güzelim cheesecake'i Allah bilir tekrar ne zaman deneyebilirim. 
Arşivde de bekleyip tozlanmaması için, bu seferlik mideleri değil, gözlerinizi şenlendirmek istedim.
Umarım bana kızmıyorsunuzdur.
Çünkü %100 emin olmadığım hiç bir tarifi sizler ile paylaşmıyorum.
Fakat dedim ya, bu görüntü ile sizleri daha fazla mahrum etmemek adına paylaşmak istedim.
İnşaAllah bulduğum ilk fırsatta tekrar denemek istiyorum. 
Belki de problem bizim fırından kaynaklanıyordur. Çünkü bazen böyle geç pişirmeler yapabiliyor eski olduğu için.
Ama işte diyorum ya, emin olamadığım bir tarifi sizlerle paylaşmak istemem hiç bir zaman...


Herkese huzur dolu, hayırlı bir hafta geçirmesini diliyorum efendim.. 

Güncelleme

*** Galiba yanlış anlaşıldım. Tarifin lezzetinden ve görüntüsünden çok memnun kaldık.
Tek sorun, tam olarak kaç derece pişirileceği konusunda emin olamadığım için paylaşmadım tarifini. Yani tüm uğraşlar sonunda, 150 derecede pişti kendisi lakin pişme süresi ve derecesi konusunda kesin bilgi veremeyeceğim için sizlere, şimdilik veremedim tarifini. İnşaAllah bir dahaki pişirmemde 150 derecede deneyeceğim. Derece ve süre kısmını hallettikten sonra, sizlerle paylaşacağım bu enfes lezzetin tarifini İnşaAllah...

33 yorum:

  1. Canim benim,harika gozukuyor tarifin.Gozumuz doydu bu harika fotograflarla,bir de midemuz doysaydi... :)

    YanıtlaSil
  2. Guzel kuzum..3 bucuk saat cok uzun bir sure..ama yilmamalisin..bir daha dene sonunda yaptigini basinda yaparsan belki olur..yani 150 derecede pisirsen belki olur ya belki olur diyorum belki :)

    Firindan da kaynaklaniyor olabilir ama olmayabilir de..gecen gun annemin firininda acma yaptim..benim emeklilige basvuran firinim kadar guzel pisiremedi desem..benimki ustun geldi eski olmasina ragmen..oyle deme firinina alinir bir daha sana hic bir sey pisirmez ha :)
    Can!...resimler bir senlik bir panayir bir dugun gibi!...



    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Cheesecakei ilk yaptığım zamanı hatırlattı yazın bana Gizemciğim elleri titriyor sanki insanın ama sonrada uğraştığına değiyor ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Gizemcim çok güzel olmuş,bence süper görünüyor..Resimlerine yine bayıldım...ellerine sağlık canım..sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Rabiacığım,
    Canımın içi, gel bir gün, mideni de bayram ettireyim o vakit kendi ellerimle :)

    Sevgi kelebeğim;
    Aslında problem bizim fırından kaynaklanıyor ama işte bundan emin olamadığım için tarifini verip, bu vebalin altına girmekten çok korkuyorum.
    Artık ya başka bir fırında deneyeceğim ya da bir süre daha tarifi bekleyecek.
    Estafurullah can, güzel benzetmen için.
    Benden de kucak dolusu sevgiler balımm

    Mine Hanımcığım,
    İlk kez yapmadım aslında cheesecake'i, daha öncesinde bir çok ekz yaptım ama labnelisini ilk kez yaptım.
    Aynen ama, insan çekindiği bir tarifte elleri titriyor istemese de.
    Sevgiler benden..

    Nursen Hnaımcım;
    Çok teşekkürler, beğendiğinize sevindim.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. Canım Gizemciğim,
    Resimler harika, benim kızlarda görmüş bulundu bakalım nasıl çıkacağız bugün bu işin içinden:)
    Canımmm benim,
    sen o gayet meşhur hanımların kitaplarını boşver:)
    ben de geçen o gayet meşhurlardan birinin kitabı sayesinde rezil:) olmuştum.
    Sen şanslısın ama, ben misafirime 5 kala yapılan bir tarifin hezeyanını yaşamış olaraktan, blog arkadaşlarımızın (yani sen ve senin gibi hayranı olduğum yemek blogları) dışında bir müddet kitaplara takılmamaya karar vermiş bulunuyorum.
    Vatana millete hayırlı olsun:)
    En deriiin muhabbetlerimle.

    YanıtlaSil
  7. Günaydın.Fotograflar o kadar şahane kii.Ekrana yapıştım.Eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Sevdeciğim;
    Sen zahmet etme sakın, ben yollarım sana tatlısı kargo ile :)
    Evet, bende de şanslarını epey zorlamaya başladı sevgili yemek kitapları, uydurellezlerim bile beni bu kadar üzmemişlerdi.
    Mmkün değil 90 derece o kekin pişmesi, 150 derece nerede 90 derece nerede.
    Gerçi inşaAllah benim fırından değildir problem, yoksa vay halime :(
    Rabbim olmayan herkese nasip etsin İnşaAllah.
    Benden de sana deriiin muhabbetler olsun canım benimm

    Yaseminciğim,
    Sanada günaydın canım.
    Çok teşekkür ediyor, Estafurullah diyorum canım.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gisi,
      Cheese Cake muhteşem görünüyor ellerinize sağlık,oldukça yapımı zor bir pasta ama,siz bunu çok güzel başarmışsınız.Birde tarifini eklemiş olsaydınız çok mutlu olurdum.:) Selamlar,sevgiler.

      Sil
    2. Çok teşekkürler sevgili Rankli dünyam.
      Pişme derecesinden emin olabilsem, bende bu güzel lezzetin tarifini paylaşmak istiyorum çünkü tadı gerçekten çok güzeldi.
      Sevgiler benden..

      Sil
  9. Şekerciğim ellerine sağlık .Cheesecakekin harika görünüyor.Benim hiç yapmadığım ama yapmak için can attığım bir lezzet .İlk kelepçeli bir kek kalıbı alıp bismillah deyip yapayım diyorum.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Vişnapcığım;
      Senden de güzel bir cheesecake bekliyoruz o zaman canısı :)
      Çok sağol güzel sözlerin için.
      Sevgilerimle..

      Sil
  10. 3,5 saat mi dedin :)
    Hakikaten oldukça uzun bir süre, ama daha kısa zamanda pişen cheesecakeler var.
    Bende var mesela:)
    Çok pratik hem de.
    Yalnız şu sendeki görüntünün yarısı bendeki:)
    Bir de dr. oetker cheesecake yap var.
    Yaz günleri için çok ideal ama kışın da yapılabilir.
    3, bilemedim 5 dakikada hazır:)
    Bir incele derim ben.
    Mutlu haftaların olsun Gizemim.
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeliş'im;
      Yanlış anlama nolur tatlısı, mümkün olduğunca hazır gıdalardan kaçmaya çalıştığım için, o nedenle kullanmamaya gayret eiyorum canım.
      Sana da mutlu bir hafta diliyorum balımm.
      Muhabbet ve Sevgiyle Zelişciğimm.

      Sil
  11. selammmm,

    tadını bilmiyorum fakat görüntü beni benden aldı,emek olmadan yemek olmaz der annem hep,
    ellerine sağlık olsun canım benim,

    sevgilerimle,
    şeri...

    YanıtlaSil
  12. pastaneden alınmış zannettim. elinize sağlık. bir gün emin olduğunuz cheesecake tarifini de paylaşmanız dileği ile:) sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Canım,
    ellerine sağlık. Görüntü muhteşem. Pişme süresi çok uzun olmuş, eğer bunu ben yapmış olsaydım çoktan vaz geçerdim. Benim gibi telaşlı ve aceleci birine göre değilmiş. Ama sabreden derviş muradına erermiş misali, bu görüntüyü elde ettiğine göre iyi ki vaz geçmemişsin.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  14. Süper görünüyor, ellerine sağlık Gizemcim..

    YanıtlaSil
  15. Şericiğim;
    Aynen canım, çok doğru söylemiş anneciğin. Emeksiz aş pişmez, emek verilmeden yapılan aş yenmez der benim annem de :)
    Rabbim başımızdan eksik etmesin hiç birini inşaAllah.
    Sevgilerimle.

    Sevgili Pembe kalpler,
    Estafurullah canım, çok naziksin, çok sağol.
    Sevgiler

    Sevgili Birgül Hanım;
    İşin ucunda onca malzeme olduğu için, vazgeçmeden, sabırla bekledim başında :)
    Çok sağolun.
    Sevgilerimle.

    Sevgili Feray Hanım;
    Çok teşekkür ediyorum, beğenmenize sevindim.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. Gözüm, gönlüm, karnım hepsi doydu valla..
    İyi etmişsin de paylaşmışsın fotoğrafları.
    Bazen olmuyor işte. Tutmayınca tutmuyor.
    Hele ki özene özene yaptıysan bir aksilik muhakkak çıkıyor :)
    Ellerine sağlık canım benim. Mutlu haftalar :)

    YanıtlaSil
  17. bende cuma günü gele misafirlerime vişneli düşünüyorum , emeklerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  18. Nazlıcığım;
    Çok sağol canımın içi, keşke gerçeğini de ikram edebilseydim sana.
    Sana da mutlu haftasonları canım.
    Muhabbetlerimle..

    Sevgili Şehrinazcığım;
    Şimdiden kolaylıklar diliyorum o zaman canım.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  19. Gizemim çok severim chesscaki son dönmede Mascarpone peyniri ile yapıyorum tavsiye ederim.Sunumda harika ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  20. Gizemcim ellerine sağlık çooooooook güzel görünüyor.paylaşımlarınıda çok begendim .Ellerin dert görmesin inşallah.

    YanıtlaSil
  21. Gizem, görüntü gerçekten tam bir görsel ziyafet sunmuş.
    Ben daha öncede bir çok kez yazdım böyle yemek yayınlarını okuduğumda kalkıp hamarat bir insana dönüşme isteğiyle sarıp sarmalanıyorum:)

    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  22. Derya ablacığım;
    Aklıma not ettim ablacığım mascarpone peyniri ile de denemeyi :)
    Bende öpüyorum seni canım.

    Sevgili Mine hanım;
    Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz, beğendiğinize çok sevindim.
    Sevgilerimle

    Ayşegülcüğüm;
    Çok sağol tatlısı, yorumunu okuyunca yüzümde kocaman bir gülümseme oluştu.
    Senden de bekliyoruz o zaman yemek tarifleri :)
    Sevgi ve muhabbetlerimle

    YanıtlaSil
  23. bayıldımm nasıl da akmış vişneler öyle süper süper :)) bloğuma yazdığın yorum içinde teşekkür ederim istediğin kadar alabilirsin :)

    YanıtlaSil
  24. harika bir blog bu tebrikler
    ellerine sağlık sunum çok şık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Damlacığım;
    Çok sağol canım.
    Estafurullah, yüreğimden ne dökülürse, onu yazıyor klavye..

    Sevgili cafe portakal;
    Sefalar getirdin.
    Çok teşekkür ediyorum, beğendiğine sevindim.
    Sevgiler benden..

    YanıtlaSil
  26. nefis olmus gercekten ya bende yaparim ama sicakkene cikarinca pismemis gibi ortasi sallanir soguyuncada katilasir acaba diyorum öyle olmus olmasin.
    benim tariflere bir baksana senin tarifler benziyormu diyecok merak ettim:)
    ama bende 3 tane var 3de degisik tarif. üzerlerinde sos yok.

    1.http://pasasofram.blogspot.de/2010/07/peynirli-pasta-kasekuchen_18.html
    2.http://pasasofram.blogspot.de/2010/07/peynirli-pasta-kasekuchen.html
    3.http://pasasofram.blogspot.de/2012/12/kolay-peynirli-pasta.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum canımm.
      Zahmet edip tek tek link yazmışsın.
      Hemen inceliyorum.
      Sevgi ve muhabbetlerimle..

      Sil
  27. Canim gercekten cok hos ve istah acici gozukuyor ellerine saglik. Cok hos blogun var hemen hemen her gun aciyorum bakiyorum. Sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol canım, yorumun huzur verdi gerçekten.
      Her zaman başımın üstünde yerin var.
      Halis muhabbetlerimle..

      Sil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya