8 Nisan 2013 Pazartesi

Pastırmalı Madımak Yemeği


Yepyeni bir hafta, hepimiz için huzur, sağlık, sıhhat ve hayır dolu olsun İnşaAllah...
Yeni haftaya güzel başlamalı değil mi?

Sabah, Mevlana'nın bir sözünü okudum ve hali ile bir süre düşünmeye sevk etti beni...

Günahlara kefarettir gönüldeki keder.
Niyetler halis olunca, ameller olmaz heder.
Biraz sabreyle bak.
Neler göreceksin neler.
Mevlam ihmal değil, imtihan eder...

Biraz sabır, biraz tevekküldür bizden istenilen.
Sabır ve tevekkülü sıkıntılarımıza karşı kalkan edebilmek duasıyla...

                                                                  *******************************

Geçen yazdan buzluğa kaldırdığımız bir çok sebze meyvenin sezonu başladı ya da başlayacak.
Fakat hala buzlukta pişirilmeyi, kullanılmayı bekleyenler olunca, şu sıralar onları pişiriyoruz.
Madımak da onlardan biri.
Geçen seneden ayıklayıp buzluğa kaldırdığımız madımaktan son 1 poşet kalınca,  madımağa en çok yakışan pastırma ile pişirdik.
Eğer şimdiye kadar madımak yeme fırsatınız olmadıysa, kesinlikle 1 kez olsun yemenizi tavsiye ederim.

Ayrıca, bu güzel sebzenin öyle çok faydası var ki;
  • İdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür. 
  • Antioksidan ve bitkisel bir antibiyotiktir. 
  • Kan şekerini düşürerek şeker hastalarına iyi gelir. 
  • Damarları büzücü etkileri ile basur, doğum sonrası kanamalar ile aşırı adet kanamalarında faydalıdır. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor. 
  • Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor.
**Kaynak buradadır.


Malzemeler:
  • 1 kilo madımak
  • 100 gr. pastırma
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Karabiber
  • Tuz
1-) Yağ koyduğumuz tenceremizde ilk önce yemeklik doğradığımız soğanlarımızı kavuruyoruz. Soğanlar kavrulduktan sonra unumuzu koyup, kavurmaya devam ediyoruz.
2-) Salça ve karabiberini de koyup kavurmaya devam ediyoruz.
3-) Geçen yazdan buzluğa kaldırdığımız madımak.
4-) Ayıklanmış ve doğranmış madımağımızı da koyup, kavurmaya devam ediyoruz.

5-) Pastırmalarımızı ufak ufak doğruyoruz ve kavrulan madımaklarımıza ilave ediyoruz. Pastırmanın kendi tuzu olduğu için, yemeğin tuzunu atarken tadına bakarak atarsanız, fazla tuzlu olmasını önlersiniz.
6-) Son olarak, bulgurumuzu da koyup biraz daha kavurduktan sonra suyunu koyup, pişmeye bırakıyoruz.


Servis ederken, üzerine sarımsaklı yoğurt dökmeyi unutmuyoruz.

Afiyet olsun efendim :)

*** Madimağı, köy ürünleri satan pazarlardan ya da organik ürünler satan pazarlarda bulabilirsiniz.

33 yorum:

  1. hayırlı haftalarr canısı...:)
    yıllarrr önce sivaslı bir komşumun ellerinden yemiştim madımak yemeğini.
    ama onun ki nohut ve kuşbaşı etli idi..
    bir daha yemek nasip olmadı.:)
    iyi de gülüşüm,,nereden bulacağız madimağı,buralarda yok bu güzelllikk....;(
    ellerin dert görmesinn hiçç.
    öperimm ki...;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın kuzucuğum.
      Birinci sıkıntısı; bulması çok kolay değil. Biz de marketten pazar değil, teyzemlerin köyde toplayıp bize de vermesiyle yapabiliyoruz.
      İkinci sıkıntısı da; ayıklaması biraz zahmetli.
      Ama her güzelin bir kusuru vardır ya işte, bu güzelliğinki de bunlar balım.
      Çok sağol canısıı, ben de seni öpüyorum :*

      Sil
  2. Madımak temin edebildiğimde tarifini deneyeceğim.Ama yok tabi buralarda.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köy urunleri ya da organik pazarlarda satiliyor diye biliyorum Yasemincigim.
      Cok tesekkur ederim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  3. ayy canım bu ne böyle..harika nefis bir lezzet olduğu o kadar belliki.benim de anneannem yapardı.tadını çok seviyorum.birde pastırmayla olunca lezzetine lezzet katmıştır.ellerin dert görmesin.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Şuleciğim, pastirmalisi bambaska bir lezzet oluyor gercekten.
      Cok sagol canim, sevgiler benden..

      Sil
  4. ellerine sağlık canım..
    ot bulma sıkıntısı buralardada hakim..
    ama harika görünüyor..
    ellerine sağlık:)
    cici haftalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemin'e de bahsettim canim, koy urunleri pazarlarinda ya da organik urunler pazarlarinda satiliyor olabilir.
      Sana da cici haftalar canimm :)

      Sil
  5. ellerine sağlık canım benim. yine harikalar yaratmışsın. sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estagfurullah canim, yaratmak Allah'a mahsus.
      Ben sadece naçizane bir seyler yapmaya calisiyorum.
      Cok tesekkur ediyorum.
      Sevgiler benden canimm..

      Sil
  6. harika görünüyor...
    ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şirineciğim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  7. pastırma nasıl güzel tat vermiştir... görüntü harika ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Damlacığım, pastırma bambaşka bir lezzet veriyor gerçekten.
      Teşekkür ederim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  8. Gizem'im nefis görünüyor ellerine sağlık.Mutlu haftalar diliyor,öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin ablacığım, hepimize huzur dolu bir hafta olur İnşaAllah.
      Ben de seni öpüyorum balım...

      Sil
  9. Evde madımak var ve ilk kez pişireceğim için karar verememiştim bir türlü. Sonunda tarifi bulmuş oldum sayenizde. Ellerine sağlık.

    Ayrıca Mevlana'nın paylaştığınız sözü ne kadar iyi geldi ruhuma bir bilseniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun şimdiden.
      Mevlananın her sözü beni de mutlaka alır götürür bir yerlere.
      Sevgi ve muhabbetlerimle...

      Sil
  10. Eline sağlık canım daha önce hiç bilmediğim bir tat ama çok lezzetli görünüyor:) madımak bulabilirsem mutlaka deneyeceğim:)sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ispanak seviyorsan eğer, denediğinde bu güzel lezzeti de seversin İnşaAllah canım.
      Sevgiler benden...

      Sil
  11. kaşığı daldır ye tarzında enfes oluş canım eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ablacığım :)
      Sevgilerimle...

      Sil
  12. çok nefis bir yemek gerçekten buraya taşındığımızda bende madımağın yendiğini öğrendim.ve şuan dolabımda pişmek için bekleyen kocaman bir poşet madımak var. sağolsun komşularımız bahçelerinden toplamışlar bizim için pişmek için sırasını bekliyorlar.tarif tekrar açısından çok iyi oldu sanırım ben kıymalı deniycem. elerine sağlık bloğuma beklerim :) :http://mesudeningunlugu.blogspot.com/2013/04/kazayag-desenli-etek.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymalısı da güzel oluyor gerçekten.
      Davete her zaman icabet etmek gerekir :)
      Sevgilerimle...

      Sil
  13. Canım ellerine sağlık, madımağı ne zamandır yemedim. İlk fırsatta alıp yapacağım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun şimdiden o vakit ablacığım :)
      Sevgiler benden balım...

      Sil
  14. Sevgili Gizem,
    Ellerine sağlık, madımak nefis görünüyor.
    Ben madımakla geçen yıl tanıştım, nasıl pişirileceğini araştırırken sucuklu bir tarifiyle karşılaştım o şekilde pişirdim, anlaşılan madımağa şarküteri ürünleri çok yakışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ablacığım, şarküteri ürünleriyle tadı gerçekten bir başka oluyor.
      Sevgi ve muhabbetlerimle...

      Sil
  15. Mutlaka buralar da vardır da adı değişiktir diyorum GİSİ'mmm ne güzel olmuş yemeğin ellerine sağlık canım afiyetler olsun ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da olmaz olur mu Vişnapım, eminim satılan çok yer vardır kuzucuğum.
      Teşekkür ederim balım.
      Öpüyorum bisssürü...

      Sil
  16. canımın içi,ellerine sağlık,afiyet şifa olsun,

    sesini duymak,sohbetini dinlemek çok iyi geldi şeri'ye,
    gönülden teşekkür ederim,

    kendine iyi bak olur mu?

    öperim elmacık yanaklardan

    şeri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygular karşılıklı balım Şerimm.
      Asıl ben teşekkür ederim birtanem benim :*

      Sil
  17. Madimak:-) buldum iyaptim iyedim çok lezetli:-) teşekkuler

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya