16 Ekim 2012 Salı

Cevizli lor tatlısı


Herkese kocaman bir günaydın ve de hayırlı sabahlarınız olsun efendim :)

Ben bu tatlıyı cevizli olarak ilk yaptığımda çok güldüm biliyor musunuz?
Ama sevinçten değil, bu sefer sinirden güldüm.

Sebep mi?

Olay aynen şöyle gerçekleşti:

Gelecek misafirlerimiz için, tatlı olarak ne yapayım diye düşünürken, şerbetli fakat hafif bir tatlı olan lor tatlısına karar verdim. Bu sefer bir değişiklik yapıp, hamurun içine cevizde koyayım dedim.
Ve aynen dediğim gibi yaptım. Tatlının hamurunu cevizli şekilde hazırladım. Bir de, cevizlerin lezzeti aman daha iyi hissedilsin diye, elimle iri parçalar halinde kırarak koydum.
Her lor tatlısında yaptığım gibi, bunu da bir güzel krema sıkma torbama doldurdum.
Ve sıra, fırın tepsisine lor tatlısını sıkıp şekil vermeye geldi.
Allah’ım şaka gibi.. Zorluyorum zorluyorum, bir türlü bana mısın demiyor. Yok! Mümkün değil hamur 1cm bile çıkmıyor torbadan. Eyvah diyorum, demek ununu mu kaçırdım ki hamurun, katılığından dolayı çıkmıyor torbadan bir türlü falan diye kendi kendime konuşurken birden jeton düşüyor!…
Benim bir hevesle, aman ağızlarda cevizin lezzeti daha iyi hissedilsin diye iri iri parçaladığım cevizcikler, krema sıkma torbasının yıldızlı duyuna sıkışıp kalmışlar… Tabi şuan gayet rahatım anlatırken ama misafirlerin gelmesine pek bir zaman kalmadığı için, telaşımın bini bin para…
Hemen acil çözüm arayışına giriyorum ve aklıma profiterolün şu hamurunu tepsiye diziş şeklimiz geliyor. İki kaşık yardımıyla, hafif perişan kurabiye görümünde ama gayet lezzetli ve görüntüsüyle de çok beğenilen cevizli lor tatlılarımız hazır oluyor.

O günden sonra, lor tatlısına ceviz katıyorsam eğer, bu şekilde şeklini veriyorum.
Bu kadar kargaşadan sonra, sıra tarife geldi ama değil mi? :)

Malzemeler: (Yaklaşık 24-25 adet çıkıyor)
  •          250 gr. lor peyniri
  •          2 yumurta
  •          Yarım su bardağı toz şeker
  •          Yarım su bardağı elenmiş un
  •          Yarım su bardağı pirinç unu
  •          Yarım paket kabartma tozu
  •         Yarım rendelenmiş limon kabuğu (Limonun kabuğunu rendelerken, beyaz kısmını rendelememeye dikkat edin. Yoksa acılaşma olur)

Şerbeti için:
  •           2 su bardağı su
  •           2 su bardağı toz şeker
  •           3-4 damla limon suyu

İlk önce şerbetimizi kaynatıyoruz ve tatlımız pişene kadar ılımasını bekliyoruz.
Tüm malzemeleri karıştırma kabımıza alıyoruz ve ya bir spatula yardımıyla yada elimizle karıştırıyoruz.

 Fotoğrafta görüldüğü gibi, ele yapışan cıvık bir hamur elde ediyoruz.

Hafif yağladığımız tepsimize, iki kaşık yardımıyla cevizden biraz büyük parçalar halinde diziyoruz.
185 derecede ısınmış fırınımıza veriyoruz. 
Tatlımız fırından çıkınca şerbetini döküyoruz. 
Arzuya göre üzerini antep fıstığıyla yada hindistan ceviziyle süslüyoruz.

Afiyet olsun...

9 yorum:

  1. Lorlu tatlı mı ..muhteşem..Ellerinize sağlık,çok severim..Kurabiyeside çok güzel oluyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Lorlu yapılan birçok tarifi bende çok severim.
      Sevgiler

      Sil
  2. Canım benim ne kadar samimi bir şekilde anlatmışsın içi-dışı bir derler ya çokk
    severim:)))Lor tatlısını çok sever ve sık yaparım ellerine sağlık nefis olmuş.
    Sımsıcak sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafurullah ablacım, çok teşekkür ediyorum güzel sözlerin için, bilmubale.
      Bende sevgi ve muhabbetlerimi yolluyorum sana...

      Sil
  3. Ellerinize sağlık zaman zaman mutfakta böyle maceralar yaşanıyor:) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi aslında, bu maceralar daha sonra gülerek anlattığımız anılarımız oluyor.
      Sevgilerimle

      Sil
  4. ımmm ellerıne sağlık nefıs gorunuyor

    YanıtlaSil
  5. Hayırlı sabahlar, nekadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik kuzucum bizzat senin ellerinden bu lezzeti tatmis biri olarak herkese tavsiye edebilirim. Hatta oyle hafif bir tatlili ogun abartip biraz fazla kacirdigimi bile hatirliyorumm enfes gozukuyor:))

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya