5 Aralık 2012 Çarşamba

Köfteli Şerit Patlıcan

Ankara’ya ilk kar, dün itibari ile düştü çok şükür :) 

Nasıl özlemişim o eşsiz güzelliği.
Kimileri pek sevmese de, lapa lapa yağan karın ruhumu dinlendirdiğini hissederim hep.
Her bir tanesini meleklerin birbirine değmeden indirişi, saflığı, temizliği...
Akıl almaz bir mucize, Rahmet...

Dün dışarı çıkarken, bin bir heyecan ile makinemi de yanıma aldım. Çekebildiğim kadar kar manzarası, kar tanesi çekmek için yüksek yerlere bile gittim :) 
Tabi yüreğim pırr pır!
Çünkü, Kıbrıs’tayken kardan mahrum 5 sene geçirdiğim için, şimdiye kadar karın o eşsiz görüntüsünü fotoğraflamak nasip olmamıştı.

Velhasıl, planladığım yere vardık. Makineyi çantadan çıkarıp açtığımda;
Ta taaam!
Unutkanlığın ne kadar başa bela bir dert olduğunun şokunu bir kez daha acı bir şekilde yaşadım :) En son fotoğraf çektiğimde, şarjı bitmişti ve tabi ki ben şarja takmayı unuttuğumdan dolayı, dün yanıma alırken de hiçbir şekilde aklıma gelmedi şarjının olmadığı… 
Kar, yüksek kesimlerde tuttuğu için, taa oralara kadar heyecanla fotoğraf çekmek için çıkıp, gözüme çekeceğim kareleri bile kestirip, makineyi alıp, çekime başlamak için açtığımda karşılaştığım sonuç elbette kendimle bir kez daha gurur duymama vesile oldu! :)
Şimdi güldüğüme bakmayın, dün ki halimi görmeniz lazımdı. Asıl o hallerim tam bir fotoğraflıktı  :)) 

İçimdeki aşk hala devam etse de, bir daha ne zaman böyle bir zaman ayırabilirim bilemiyorum. Ama olur da tekrar fırsat yakalayabilirsem ve içime sinen kareler çekebilirsem, sizlerle de paylaşmak istiyorum…
 
Ne yazık ki öyle bir zaman da yaşıyoruz ki, kışın yaz sebzesini bulabiliyor, yazın kış sebzesini bulabiliyoruz... 
Mevsimine uygun olmasa da, vazgeçilmez bir lezzet olan patlıcan var bugün başrolde. 
En sevilen hali, kızartılarak yapılanıdır ne yazık ki. Bugün ki tarif de aynen öyle
Her ne kadar kızartma kısmı kilo ve sağlık açısından sakıncalı olsa da, arada kendimizi bu güzel nimetlerin en lezzetli halleriyle de ödüllendirmek gerekmez mi? :)

Malzemeler:
  • 3 adet patlıcan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan 
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay kaşığı şeker 
  • 2 -3 su bardağı su
  • Karabiber
  • Tuz
Köftesi İçin:
  • 250 gr. kıyma
  • 2 yemek kaşığı köftelik ince bulgur
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Tuz
Kızartmak İçin:
  • Sıvıyağ
1-) Patlıcanları parmak boyu kadar şeritler halinde doğruyoruz, tuzlu suda, patlıcanın acısının gitmesi için 15-20 dakika bekletiyoruz ve daha sonra kuruluyoru. 
Köftesi için; soğanı ve sarımsağı rendeleyip, diğer tüm malzemeleri de ekleyip yoğuruyoruz. Misket büyüklüğünde yuvarlıyoruz.
2-) Kızdırdığımız yağda, patlıcanlar çok fazla kızarıp diriliğini fazla kaybetmeyecek şekilde kızartıyoruz.
3-) Havlu kağıt üzerine alıp, fazla yağının çekmesini sağlıyoruz.
4-) Patlıcandan arta kalan yağda, 2-3 dakika köftelerimizi çeviriyoruz ve bir tabağa alıyoruz.


5-) Başka bir tencerede, yemeklik doğradığımız soğanlarımızı kavuruyoruz.
6-) Kavrulan soğanlarımıza, küçük küçük doğradığımız biberlerimizi ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.
7-) Salçasını, baharatlarını, şekerini ve tuzunu da atıp 1-2 dakika çeviriyoruz.
8-) 2-2buçuk su bardağı sıcak su koyuyoruz. Kaynayınca, kızarmış patlıcan ve köftelerimizi koyuyoruz. Hafif suyu kalana kadar kısık ateşte pişiriyoruz. (Eğer patlıcan ve köfteler henüz pişmedilerse, azcık daha sıcak su ilavesi yapabilirsiniz)

 
Afiyet olsun efendim...

20 yorum:

  1. Ah şarj..ah ne hayal kırıklığı ve hüsran yaşatabiliyor bazen..o an tam da o an bitmiş olması..
    İnşallah bu gün çekebilirsin..postun başında yazının sonunda kar resimlerini görebileceğimi tahmin ettim..yoktu..ama sen yine de gözlere bayram kareler ile avuttun..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi'm ne yazık ki şuan çekim yapacak bir kar kalmadı Ankara'da. Ama Rabbim nasip ederse, kış bitmeden, doya doya karın o eşsizliğini fotoğraflamak istiyorum.
      Çok sağol tatlısı.
      Baki muhabbetlerle..

      Sil
  2. Merhaba,
    bi daha sabah gelmem dediğim için öğleye yaklaşan şu saat itibariyle geldim...ama değerli Gisi ben artık en iyisi akşam yatmadan önce, hani vardırya hiçbir güç seni yataktan kaldıramaz...o saatlerde sizi ziyaret edeyim.
    Yoksa güç bela verdiğim bütün ağırlıklar tekrar hayatıma dahil olacak...Şaka bir yana,
    ellerinize sağlık...Herşey çok güzel.
    Siz yine şanslısınız biz burada 2 mevsim yaşıyoruz. Biri en kuvvetlisinden ve uzuuun bir yaz...biride çok kısa bir ilkbahar. Ben bir sonbaharcıyım ama bu şehrin sonbaharı bile yok...kışı yok...ah karı nasıl özledim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her an her saat başımın üzerinde yeriniz var.
      Kilo denilen illet, hepimizin başında bir dert ne yazık ki.
      Bahsettiğiniz iklimin benzerini bende 5 sene yaşadığım için, duygularınızı anlayabiliyorum.
      Muhabbetlerimle sevgili Benbir

      Sil
  3. Canımmmm kar benim korkulu rüyam:(((Çok kayar düşerim maalesef Rabbimin gücüne gitmesin o yüzden sevmem kar yağışını.Bursayada her an düşebilir hayırlısı olsun.
    Yemeğine ve pilavın nefis ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde sevme nedenim, o eşsiz görüntüsüdür ablacım. Yoksa bende karda bir türlü yürüyemeyenlerdenimdir :)
      Çok teşekkür ederim canım, bende seni öpüyorum...

      Sil
  4. Kar bize hayal:)
    Seviyorum falan desem de kocaman bir yalan olur ayrıca:)
    Uzaktan seyretmesi güzel sadece.
    Umarım eğlencesiyle kalır,eza cefa vermez sizlere.
    Gelelim yemeklere.
    Tam öğle vakti,birazdan eşim ve oğlum gelecekler,ben de diyorum o nefis patlıcanlı köfteyi ve tane tane pilavı alıp da konduruversem masaya:)
    Ellerine sağlık canım.
    Şifa ola..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kar buralara çok daha önceden düştü diğer kantonlara göre basel de kar çılgınlığı yaşanmıyor karla oynamak isteyince bi 50 kilometre kadar gidiyoruz.. şimdi bi 20 kilometre yakınımızda 900 metre yükseklikde var arada bi gidip oynuyoruz :) ne gereksiz bir muhabbet oldu bu böyle:) neyse.. harika bir yemek yapmışsın sunumu resimleri nefis ellerine sağlık canım sevgilerimle..

      Sil
  5. canim fotograflarini gormus kadar olduk uzulme :) kismetinde yokmus simdilik. sende bizi o guzel yemek fotolarinla mutlu ettin, eline saglik

    YanıtlaSil
  6. kari sevenlerdenim lakin günese asigim yavrum .
    yagmur ve kari sevmeyisimin tek nedeni carsafim cok islaniyor :( yürümek iskenceye dönüyor ozaman .ve haliyle cok üsüyorum

    yemeklerin dilin yüregin
    günes kadar isitiyor beni guzum.
    Allahim nazardan korusun seni
    muhabbetle

    YanıtlaSil
  7. harika görünüyor...
    çok beğendim...
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Zelişciğim;
    Aynen öyle canısı, bende o muhteşem görüntüsüne aşığımdır. Fakat her güzelin bir kusuru olur misali, ne yazık ki tatsız sonuçları da olabiliyor. Geçen sene kız kardeşim, karda kayıp kolunu kırdı. Rabbim bu seneki kışı, sağsağlim ağız tadımızla geçirmeyi nasip etsin İnşaAllah.
    Tabiki de canım, istediğin kadar alabilirsin :)

    Sevgili Seval;
    Olur mu öyle şey, ben her yazılan kelamı zevkle okuyorum inan.
    Kar oynamak, onunla bütünleşmek adına o kadar yol gidilir benim gibi deliler için :)

    Sevgili Tuğba;
    Çok teşekkür ediyorum canım, içime su serpti o zaman sözlerin :)

    Melek ablam;
    Oyy kıyamam sana, her güzelliğin bir cefası olur ya. Yeter ki cefalar böyle basit nedenlerden kaynaklansa canımın içi.
    Allah razı olsun ablacığım, Rabbim cümlemizi her türlü art niyetten, pis nefisten korusun İnşaAllah...

    Sevgili Şirine;
    Çok teşekkür ediyorum, beğendiğine sevindim gerçekten.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Yakınız ...Ankaraya düşdü ise Eskişehir e de lapa lapa yağacak demek dir.
    Kış a yakışır iki lezzet karşıladı gene beni.
    Ellerine sağlık bereketi ile..
    Sevgiler.
    SeViL :...

    YanıtlaSil
  10. malesef ben kar görünce senin kadar mutlu olamıyorum :(
    niye bilmem kar ve soğuğu sevmiyorum halbuki kışın doğmuşum
    bu yemeği ben de yapıyorum ara sıra
    köfte ve patlıcan uyumunu seviyorum
    yanında da pilav harika oluyor tabi
    eline emeğine sağlık canım
    kal sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  11. Elelrine sağlık gizemciğim.Bloğun çok hoş olmuş.Fotoğrafların ise harika..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin sefalar getirdin Rabia ablacım.
      Ziyaretin çok mutlu etti gerçekten beni.
      Her daim halis muhabbetler içinde olabilmek duası ile..

      Sil
  12. Sevgili Sevil Hanım;
    Çok teşekkürler, çok incesiniz.
    Sevgilerimle...

    Sevgili Tombul Tarifler;
    Bende ilk bahar delisiyimdir lakin, karı izlemek ve ne kadar büyük bir nimet olduğunu bilmek, beni kendine aşık ediyor işte..
    Çok teşekkür ediyorum.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar blogunuz çok iç açısı.Tariflerde harika
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Fotoğraflar harika...

    Patlıcanın her türlü yemeğine bayılırım ellerine sağlık :)

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Yaseminin Mutfağında;
    Çok teşekkür ediyorum, sefalar getirdiniz.
    Sevgilerimle

    Sevgili Yemek Vakti;
    Beğendiğinize sevindim.
    Aynen benim için de öyledir, palıcana her şey yakışıyor :)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil

Hakaret ve benzeri kalp incitici sözler olmadığı müddetçe, yorumlarınızın benim için çok özel ve değerli olduğunu belirtmek isterim.
Her türlü soru ve önerilerinizi yanıtlamak ise benim için ayrı bir keyif.
Sevgi ve baki muhabbetle...

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya