24 Mayıs 2013 Cuma

Şafak Çorbası

17

"Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım isteyin. Şüphe yok ki Allah, sabredenlerle beraberdir." (Bakara Suresi, 153)

Şafak çorbası, domates çorbasının süt ve yumurtalısı aslında.
Ama yine de kendine has bir lezzeti oluyor.
Hemde farklı isimde, malzemede ve lezzette bir domates çorbası isterseniz, kesinlikle tavsiye olunur efendim ;)

Malzemeler:
  • 2 türk kahvesi fincanı un
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Karabiber
  • Tuz
1-) Domatesleri rendeliyoruz ve rendelediğimiz domatesleri bir kaşık yardımıyla süzgeçten süzüyoruz, suyunu posasından ayırıyoruz. (Posası çıkmış domatesi, başka bir yemekte veya menemen yaparak değerlendirebilirsiniz)
2-) Çorbayı yapacağımız tencereye tereyağ ve sıvıyağ koyup, unumuzu kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
3-) Salçaları, karabiberi ve şekerini koyup kavurmaya devam ediyoruz.
4-) Kavrulduktan sonra domates suyunu koyuyoruz vebiraz daha kavuruyoruz..
5-) Süt ve yumurta sarısını bir kasede çırpıcıyla karıştırıyoruz.
6-) Kavrulan salçalı unumuza soğuk suyunu koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. (Su miktarını 1 buçuk litre civarında koyun. Eğer çorbanın kıvamı koyu olursa, biraz daha su koyun)
Kaynayınca, çorbanın suyundan 1-2 kepçe alıp, süt ve yumurtalı terbiyesini ılıtmak için döküyoruz ve hızlıca çırpıcıyla çırpıyoruz.
Daha sonra çorbaya bu terbiyeyi de koyduktan sonra tekrar kaynatıyoruz.
Kaynadıktan sonra tuzunu atıp 10 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.


Afiyet olsun...

Hepimizin cuması mübarek, duaları kabul olsun İnşaAllah.

Herkese yüreğimin en derinlerinden sevgi, selam ve muhabbetlerimi gönderiyorum.

Şimdiden güzel bir hafta sonu dliyorum...

Read More »

20 Mayıs 2013 Pazartesi

Kısır

13

Huzurlu ve hayırla dolu geçireceğiniz bir hafta diliyorum herkese...

Önceden yayın hazırlamadan evvel de heyecan olurda bende lakin artık malum nedenlerden ötürü siteyle ne yazık ki eskisi kadar ilgilenemeyişim, yayın hazırlamamdaki, sizlerle muhabbet edişimdeki,  heyecan ve özlemimi kat be kat artırdı...

Özlem, hasret duymak iyidir çoğu zaman aslında.
Değeri, kıymeti daha iyi anlaşılır.
Yeri daha bir belli olur yüreğinizde.
Heyecanınız bile tazelenir...
Bunu her konuya uyarlayabiliriz... ;)


"Ama çok klasik bir tarif bu" dememeye özen gösterdiğimden daha önce de bahsetmiştim.
Hem sitede klasiklerin de bulunmasını istiyorum hem de bir tarif ne kadar klasik olursa olsun, herkesin tarifi kendine özeldir.
Ne kadar da annem benim hayattaki ve mutfaktaki öğretmenim, yol göstericim olsa da, bir makarnamız, bir pilavımız, bir mercimek çorbamız asla %100 benzemez birbirine.
Aramızda kalsın ama, kısır da hele hiç benzemez :)
Çünkü ben baharat delisiyim ama annem karabiber ve pulbiberden başka baharat kullanmaz :)
O nedenle bir yerde klasik bir tarif görsem dahi, mutlaka incelerim.
Acaba ne farklılıklar var, belki bilmediğim değişik bir şey öğrenebilirim diye...

Velhasıl, klasik deyip geçmemek gerek efendim ;)

Malzemeler tamamen opsiyoneldir.
İstediğinizden istediğiniz miktar koyabilir ya da tamamen çıkarabilirsiniz...

Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı ince bulgur (Ben esmer bulgur kullandım)
  • 3 adet domates
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım demet yeşil soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 5-6 dal kıvırcık
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı acı pulbiber
  • 1.5 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı öğütülmüş reyhan
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
1-) Kısırı yapacağımız kapta öncelikle bulgurumuzu ıslatıyoruz. Ne kadar bulgur koyduysak, o kadar da kaynamış su koyuyoruz. Ben 1 buçuk su bardağı bulgur kullandığım için, ıslatırken de 1 buçuk su bardağı kaynamış su koydum ve bir kapak ya dateysiyi kabın üzerine kapatıp, bulgurun şişmesini bekledim.
2-) Robatta çektiğimiz ya da çok ince doğradığımız soğanlarımızı, sıvıyağda kavuruyoruz. Salçasını ve nane ile reyhan hariç diğer baharatlarını koyup kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulunca ocaktan alıyoruz.
3-) Salatalık, domates ve yeşilliği, doğrayabildiğimiz en küçük boyutta doğruyoruz.
4-) Salçalı soğanımızı, şişen bulgurumuza katıp iyice karıştırıyoruz.
5-) Diğer tüm malzemeleride koyup iyice harmanlıyoruz.


İsterseniz, benim yaptığım gibi porsiyonluk tabaklarda da misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun...


Read More »

14 Mayıs 2013 Salı

Portakal Rüyası

18

Yürekten selam ve sevgilerimi gönderiyorum herkese...

Hayırla dolu bir gelecek diliyorum...
Hayata sımsıkı sarılmayı diliyorum...
Dille değil, kalple sevip, saymayı, aynı kandan candan olmasak da kardeşlik bağlarımızın daha da kuvvetlenmesini diliyorum...
Yüreğimizden geçirdiklerimizin hayra ermesini diliyorum..
Sıkıntılarımızdan arınmayı diliyorum...
Ben diliyorum, Sen kabul buyur Allah'ım...

                                                                 ********************

Rüya olmaya yüz tutmuş, adına yakışır bir tatlı :)
Arşivde bekleme rekoru kırdı kendisi :)
Portakal mevsimi geldi geçti, artık daha fazla beklemesine gönlüm razı olmadı.

Bir itirafta bulunuyorum hemen:
Bu tatlıyı en çok limonlu hali ile sevdik biz.
Vişne de aynı şekilde çok güzel olur.
Sebebi şu ki; mayhoş tatlar, tadına doyulmaz bir hal veriyor tatlıya.
Haklı olarak soracaksınız, neden o zaman portakallısını yayınladın diye.
Hemen izah edeyim; fotoğraf çekmek için tek fırsat bulabildiğim an, portakallısını yaparken olduğundan dolayı :)
Velhasıl; sıcak havalarda içinizi ferahlatacak, yapımı pratik, yaklaşan Ramazan da iftardan sonra en güzel gidebilecek tatlılardan biri.
Fakat dediğim gibi mayhoş meyvelerden yaparsanız, daha çok seveceğinize inanıyorum...

Malzemeler:
  • 1 paket kedi dili
Muhallebisi İçin:
  • 3 su bardağı + 1.5 çay bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
Portakal Peltesi İçin:
  • 2 adet portakal suyu
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 2 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası (tepeleme)
  • 6 yemek kaşığı şeker
Islatmak İçin:
  • 1 su bardağı süt
1-) Muhallebimiz için; bir tencereye un ve sütü koyup, el çırpıcısı ile topaklanmaması için hızlıca karıştırıyoruz. Şekerini de koyduktan sonra ocağa alıyoruz. Kaynayıp göz göz olana kadar hiç durmadan karıştırıyoruz, kaynamaya yakın vanilyayı koyuyoruz ve kaynayınca ocaktan alıyoruz.
2-) Bir tabağa süt koyup, kedi dillerini ıslatıyoruz ve kare ya da dikdörtgen bir borcama (borcamınız yoksa, tepsi de olabilir) diziyoruz.
3-) Ocaktan alıp, çok az ılıttığımız muhallebimizi kedi dillerinin üzerine döküp bir spatula ya da kaşık yardımıyla yayıyoruz. Buzdolabında 1 saat kadar bekletiyoruz.
4-) O arada peltemizi hazırlıyoruz. Portakalın kabuklarını rendenin en ince tarafıyla rendeliyoruz. 2 adet portakalın suyunu sıkıyoruz ve bir tencereye alıyoruz.

5-) Nişastayı, pelteye koyacağımız suyun içinde erittikten sonra, tenceredeki portakal suyuna ilave ediyoruz. Şekerini koyuyoruz ve ocağa alıyoruz. Kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp, ılımasını bekliyoruz.
6-) Buzdolabına koyduğumuz tatlımızı çıkartıp, üzerine döküyoruz ve tekrar dolaba kaldırıp, 1 gece beklettikten sonra afiyetle tüketiyoruz.


Yüzümüzden gülümsememiz, gönlümüzden tatlı sevinçlerimiz, hayırla dolu vakitlerimiz hiç eksik olmaması dileğiyle.
Kucak dolusu sevgi ve muhabbetlerimle...

Read More »

7 Mayıs 2013 Salı

Kuş Desenli Önlük Takımı

13

Yürekten selam olsun herkese...

Geçen gün bahsetmiştim size. Sitedeki modeller dışında farklı desenlerde, modellerde çalışmalar isteyen misafirlerim olunca, apayrı bir heyecan ve mutluluk kaplıyor beni.
Sevgili Arzu hanım da, daha farklı bir desen istediğini söyleyince, kumaşlarını kullandığım firmanın kataloğunu yolladım ve kendisi görmüş olduğunuz kuş desenli kumaşla toz pembe düz kumaşı kombinledi.
İtiraf etmek gerekirse, bu kadar çok seveceğimi, böyle şipşirin bir şey olacağını hiç tahmin etmezdim :)
Özellikle anne-kız mutfak önlüğü için, artık favori kombinim oldu :)

Öncelikle bu güzel tercihinden dolayı Arzu Hanıma çok teşekkür ediyorum.
Bu güzelliklerin sessiz sedasız önlük modellerinin arasında yerini almasına gönlüm razı olmadığı için, kendine özel bir postu olsun istedim :)




Herkese kucak dolusu sevgi ve muhabbetlerimi iletiyor, güzel bir gün diliyorum efendim :)


Read More »

3 Mayıs 2013 Cuma

Hindili Makarna Salatası

10

Zor zamanlar için arşivde bekleyen tariflerden biridir kendisi..
Hem detaylı fotoğraflanmasına ihtiyaç yok hem de anlatımı pratik olduğu için, yayın hazırlamakta vakit fakirliği yaşadığım zamanlar için bekliyordu...

Blogu boynu bükük bırakmamak ve sizlerle 2 kelime olsun hasbihal edebilmek, 1 haftanın özlemini 2 satırla da olsun gidermek istedim...
Anneler günü vesilesi ile yoğuluğum artınca, sizlerden, yüreğimde halis niyetlerde yüreğini hissettiğim güzel dostlardan uzak kaldım epeyce :(

Ümidim var..
Bir türlü düzene koyamadığım günlerim, İnşaAllah tez zamanda bir rayına oturacak...

Daha fazla oyalanmadan, bu nefis lezzetin tarifine geçmek istiyorum.
Kendisi aslında tavuk salatası olacaktı lakin  yanlışlıkla alınan hindi eti sayesinde, hindili makarna salatası oldu :)
İtiraf etmek gerekirse, hindi etini bir türlü sevemediğim için kullanmıyordum.
Fakat böyle salatalara yakışıyormuş gerçekten, test etmiş oldum...

Ölçüler tamamen opsiyonel.
İstediğinizi ekleyip istediğinizi çıkarabilir, miktarlarında damak zevkinize göre artıp azaltma yapabilirsiniz.

Malzemeler:
  • Yarım paket düdük makarna
  • 300 gr. hindi eti 
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 5-6 adet kornişon turşu
  • Yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı:
  • Makarnamızı burada anlattığım gibi haşlıyoruz.
  • Bir yandan da hindi etimizi haşlıyoruz.
  • Közlediğimiz kırmızı biberi, kornişon turşuyu, haşlanan hindi etini ufak ufak doğruyoruz, dereotunu ince kıyıyoruz.
  • Bir kasede yoğurt, mayonez ve kuru naneyi karıştırıyoruz.
  • Makarna ve hindi ılıdıktan sonra doğradığımız malzemeleri ve yoğurtlu sosu bir kasede karıştırıyoruz. Servis ediyoruz...
*** Makarnaya haşlarken attığımız tuz ve turşudaki tuz nedeniyle, salataya ekstradan tuz koymanıza gerek kalmıyor...


Afiyet olsun...

Hepimizin cuması mübarek olsun, hayırla dolu dolu geçsin İnşaAllah.

En derin sevgi, selam ve muhabbetlerimle...



Read More »

Ne Aramıştınız?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

... GiSi ... © 2014-İLKBAHAR - "GiSi Tasarım" sitesinde yayınlanan ürünlerin, fotoğrafların ve yazıların tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve de kaynak gösterilmeden kullanılmaması önemle rica olunur. Emeğe saygı çerçevesinde, bu ufak ricamı göz önünde bulundururmanızı istiyor, sitede keyifli vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve muhabbetle...

Tasarım-Değmesin Yağlı Boya